Kartet maddesinde geri adım

Güncelleme Tarihi:

Kartet maddesinde geri adım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 00:00

Hükümet, elektrik ihracat ve ithalatında, hatların ilk başvurana verilmesine ilişkin değişiklikte geri adım attı. Muhalefetin, Irak’a elektrik ihraç eden Karadeniz Elektrik (Kartet) şirketine ayrıcalık sağlanacağını öne sürdüğü bu madde, "İletim hattına ilk başvuran ihalesiz kapasiteyi kullanır" hükmünü getiriyordu.

UNAKITAN ÖNERDİ: Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin önünü açacak yasa tasarısı dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tasarının görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın verdiği önerge doğrultusunda tekrir-i müzakere yöntemi ile son dakikada Kartet’e ayrıcalık tanıdığı ileri sürülen madde Genel Kurul’da tekrar ele alındı. Tasarının iki maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği haline dönüştürüldü.

TEİAŞ BELİRLEYECEK: Kabul edilen maddeye göre, elektrik ithalatı ve ihracatında iletim hatlarının kullanılmasında mevcut uygulama devam edecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik ithalatı ve ihracatı lisansları verecek. Türkiye Elektrik İletim AŞ’de (TEİAŞ) açacağı ihale ile iletim hatlarını kullanacak firmayı belirleyecek.

VERGİ AVANTAJI: Tasarının diğer tartışmalı maddesini oluşturan Yap İşlet Devret modeli ile kurulan işletmedeki ve yeni kurulacak santrallere ihalesiz arazi satışına ilişkin maddede de yeni düzenleme yapıldı. Madde yalnızca bundan sonra işletmeye alınacak YİD santrallerine arazi satışını kapsayacak şekilde daraltıldı. Tasarıya eklenen bir madde ile de özelleştirme sonrasında elektrik dağıtım ve üretim tesislerine vergi avantajı sağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!