Kartalkaya’nın kebabını yaptılar

Hürriyet Haber
25.04.2004 - 00:01

Bolu denilince akla hemen ünlü aşçılar gelir. Ama nedense Bolulu bir usta, Bolu ve çevresine özgü yemekleri pek yapmaz. Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, bu eksikliği gidermek ve Bolu yemeklerini belirlemek için yarışma düzenledi. 12 ünlü aşçı, kolları sıvadı, iki saat içinde tatlı, çorba ve yemeklerden oluşan 30 çeşit yemek yapıldı.Sonra jüri aralarından beşini seçti: Mengen pilavı, cevizli keşli erişte, Yedigöller, Kartalya ve Abant kebapları. İşte Bolu’nun en güzel yemekleri.ABANT KEBABI (4 porsiyon)Fikret Arslan-Abant PalasMalzeme: 600 gr kuzu budu, 40 gr tereyağı, tuz, karabiber, 2 domates, 4 yeşil biber, 200 gr süzme yoğurt, yarım bağ dere otu, 4 patlıcan, 1 kuru soğan, 50 gr mantar, yarım bağ maydonoz, 25 gr domates salçası, 40 gr kaşar peyniri, 1 salatalık.Yapılışı: Kuşbaşı doğranmış kuzu eti tavada tereyağıyla sote edilir. Doğranmış soğan, sivri biber, mantar, domates eklenir. Salça, tuz, kekik, kara biber ve su konup pişirilir. Patlıcanlar ızgarada pişirilip soyulur. Ortaları karnı yarık gibi açılır. Hazırlanan sote içine doldurulur. Üzerine rende kaşar peyniri konur. Fırında 175 derecede 6-7 dakika piştikten sonra servis tabağına konur. Tabağın kenarına cacık sos ile servis edilir.KARTALKAYA KEBABI (10 porsiyon)Mücahit Özcan-Kartal OtelMalzeme: 1 kilo 800 gram kuzu kuşbaşı, 1 kg milföy hamuru, 4 büyük havuç, 4 dolmalık taze kabak, yarım kilo arpacık soğan, 200 gr tereyağı, 100 gr çiçek yağı, tuz, beyaz toz biber ve kekikYapılışı: Kuzu kuşbaşları tavada çiçek yağında hafif kızartılır, tencereye alınır. 100 gr tereyağı ve biraz su eklenir bir saat kısık ateşte pişirilir. Havuç, kabak ve arpacık soğanları da 100 gr tereyağında kısa süre kavrulup tencereye atılır karıştırılır. Milföy hamurları 100 gramlık parçalara bölünür. İnceltilip tabak şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pişen hamurların içine önce et-sebze yemeğini konulup üzerine et suyu gezdirilir.CEVİZLİ KEŞLİ ERİŞTE (7 porsiyon)Faruk Gören-Petro ClubMalzeme: 1 kilo erişte makarna, 200 gr keş, 250 gr tereyağı, 100 gr ceviz, 300 gr süzme yoğurt.Yapılışı: 3 litre kaynamış suya yöresel erişte ilave edilir ve 3 dakika haşlanır. Erişte süzülür. Tavada tereyağı eritilir. Keş eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanmış erişte makarna ilave edilir ve tavada sote edilir. Erişte makarnanın üzerine ceviz dökülür, yanına süzme yoğurt konulup servis yapılır.BOLU MENGEN PİLAVI(6 kişilik)Fatih Kılıç-Mengen Aşçılık Meslek Lisesi MüdürüMalzeme: Yarım kilo pirinç, 1 su bardağı tereyağ, 2 baş soğan, 8 bardak et suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 su bardağı ceviz içi, 250 gram kuşbaşı kuzu eti, 2 su bardağı mantar, 3 domates, 1 kaşık şeker, 1 demet dereotu, tuz karabiber.Yapılışı: Pirinci bir tencerede ıslatın. Kuzu etlerini, soğanı, mantarları kabukları soyulmuş domatesleri doğrayıp kenarda bekletin. Bir tencerede tereyağında kızdırın. Doğranmış soğanları ve eti ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra et suyunu boşaltın. Oluşan köpüğü alın. Yarım saat kaynatın. Başka bir tencerede tereyağı kızdırın ve pirinçleri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra ocakta pişen etleri suyuyla ekleyin. Biraz su, şekeri, tuzu, biberi koyun. 15 dakika ağır ateşte pişirin. Pişince kapağını açıp kekiği, doğranmış dereotunu ve cevizi serpin. Karıştırın servis yapın.YEDİGÖLLER KEBABI (1 porsiyon)Fikret Arslan-Abant PalasMalzeme: 100 gr kuzu budu, 100 gr piliç fileto, 60 gr köy ekmeği, 50 gr tereyağı, tuz, 1 domates, 2 yeşil biber, 50 gr süzme yoğurt, 2 gr kırmızı biber, 25 gr et suyu, 1 demet dereotu.Yapılışı: Kuzu eti ve piliç eti üçer parça halinde ince dövülür. Tuzlanıp biberlendikten sonra ızgarada pişirilir. Bolu köy ekmeği küp şeklinde doğranır, tereyağıyla kızartılılır. Üzerine et suyu ilave edilir. Servis tabağına konur. Ekmeklerin üzerine süzme yoğurt ilave edilir. Izgarada pişen etler ikiye bölünür. Tabaktaki malzemelerin üzerine dizilir. Garnitür olarak ızgarada hazırlanan domates ve biber tabağa konur. Üzerine tereyağı, biber sos ve dereotu ile servis yapılır.

Yayınlanma Tarihi : 25.04.2004 - 00:00
Etiketler:

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün