Karşıyaka'daki 'tuvalet' davası sonuçlandı

Güncelleme Tarihi:

Karşıyakadaki  tuvalet davası sonuçlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 09:06

Karşıyaka'daki 'tuvalet' davası sonuçlandı

Haberin Devamı

İZMİR 2. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği, bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi tarafından yıkılan, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım anıt mezarına yakın mesafede park içinde inşaa edilen tuvaletin yapımına olanak sağlayan Koruma Kurulu kararını iptal etti. Bu kararla fiilen ortadan kalkan tuvaletle ilgili bürokratik izin de tarihe karıştı.

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım anıt mezarına yakın mesafede yine park içinde bulanan Hacı Osmanpaşa Camisi yanına, cami cemaati ve bölge halkının talebi doğrultusunda Karşıyaka Belediyesi'nin yaptığı ancak kriz yaratan tuvalet tartışması tamamen kapandı. Tuvaletin kaldırılması için Rüşdü Taşkoyan, Nilay Özçetin ve Ali Yavuz Bayındır'ın avukatları Enis Dinçeroğlu aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na açtığı davada, İzmir 2. İdare Mahkemesi Şubat 2017'de, tuvaletin yapılmasına izin veren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının yürütmesinin durdurulamasına karar verdi. Bu kararın ardından Karşıyaka Belediyesi tuvaleti yıktı. Ancak, dava devam etti. İzmir 2. İdare Mahkemesi, davayla ilgili sonuç kararını ise Mayıs ayında verdi. Haziran ayında taraflara tebliğ edilen kararda Mahkeme, tuvaletin boyutlarına ve mimari kuruluşuna, anıt mezar ile çevresi için görüntü kirliliği oluşturduğuna dikkat çekti. Ayrıca tescilli eserler ile çevresinin görünümünde olumsuz etkiye sebebiyet verdiğini, bu nedenle tuvalet inşaasının koruma kurulu ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti. Alanda bir tuvalet yapısına ihtiyaç olmakla beraber yeraltına veya parkın daha uzak bir noktasına inşaasını engelleyici bir durum olmadığı belirtilen Mahkeme, "Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Türk Ulusu'nun belleğinde manevi kimliğiyle öne çıkan önemli bir şahsiyet olduğunun gözardı edilmemesi gerektiği, tuvalet binası ile Osman Paşa Camisi ve anıt mezar arasındaki mesafeler ve tuvalet binasının ölçüleri dikkate alındığında, halkın manevi duygularını zedeleyecek nitelikte olduğu anlaşıldığından WC projesinin uygun bulunmasına ilişkin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Bölge Kurulu kararı ile verilen iznin geri alınarak inşaatın durdurulması talebinin reddine ilişkin Kurul kararının hukuka, mevzuat hükümerine ve koruma ilkelerine uygun olmaması nedeniye iptaline" diye karar verdi.

Geçen şubat ayında, yürütmenin durdurulması kararı ile yıkılan tuvaletin yapımına olanak sağlayan izinler de bu iptal kararıyla birlikte tarihe karıştı.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!