Karşıyaka istasyonu için kiralama tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Karşıyaka istasyonu için kiralama tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 14:06

Karşıyaka istasyonu için kiralama tepkisi

Haberin Devamı

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Tarihi Karşıyaka İstasyonu'nun, 'müze yapılsın' önerilerine rağmen, TCDD tarafından ticari bir işletme olarak ihaleye çıkartılması Karşıyakalıların tepkisine yol açtı. İstasyon önünde eylem yapan çok sayıda kişi, burasının müze olarak değerlendirilmesini istedi.
TCDD Genel Müdürlüğü, Karşıyaka'nın merkezi noktasında yer alan tarihi tren istasyonu için ihale ilanı yayınladı. Toplam bin 659 metrekarelik tarihi yapının bir kısmı müze olarak belirlenirken, geri kalanının ticari faaliyetlere ayrıldığı ve aylık 34 bin liralık muhammen bedel ile kiralama yapılacağı duyuruldu. İçinde; kafe, restoran, işyeri, pastane, kış bahçesi gibi ticari faaliyetlerin yer aldığını gösteren ve küçük bir kısmının müze yapılacağını işaret eden bu karar Karşıyakalılar'ın tepkisini çekti.
Tarihi Karşıyaka İstasyonu'nun önünde toplanan Karşıyakalılar, bu kararı protesto etti. Eyleme, CHP'li Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, muhtarlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, meclis üyeleri ile yüzlerce Karşıyakalı katıldı. İstasyon önünde imza masası oluşturuldu. Toplanan imzaların TCDD Genel Müdürlüğü'ne gönderileceği belirtildi.
"MÜZE OLARAK BİZ İŞLETELİM"
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Karşıyaka'nın geleceğine etki edecek her projede Karşıyaka'nın yerel dinamiklerinin görüşü alınmalı, ortak akıl ile planlama yapılmalıdır. Halk, tarihi istasyonun ranta açılmasını değil, müze olarak değerlendirilmesini istiyor. Alınan karar tam bir hayal kırıklığıdır. Bu bir hatadır ve yıllar sonra 'ah keşke yapmasaydık' dememek için bu hatadan dönülmesi elzemdir. Kent belleğinde ve anılarımızda yeri büyük olan bu istasyonun, ticari bir merkeze dönüştürülmesi, kentin tarihine ihanettir. Halka sorulmadan oldu-bitti yapılmasına 'dur' demek için buradayız. İstasyon, tamamen kamu amaçlı kullanıma tahsis edilmelidir. Gelin bu yanlıştan dönelim. Bir protokol yapalım ve burayı beraber projelendirip, beraber işletelim. Mimari projeyi değiştirelim ve açık, kapalı müze alanı olarak tescilleyelim. Burasını yine kamuya, Karşıyaka halkına bırakalım" dedi.
"BELEDİYEYE VERİN"
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da "Tarihi istasyonu sadece 34 bin liraya kiralıyorlar. TCDD'nin bu paraya ihtiyacı mı var? Karşıyakalılar bu bedeli kendi aralarında toplarlar ve öderler. Tarihimizi bize bırakın. Satacak, kiralayacak başka bir şey kalmadı mı? Bu alanı belediyeye verin işletsin, müze yapsın. Karşıyaka halkı buranın ticari bir işletme olarak ranta açılmasını istemiyor. Bu sese kulak verin ve geri adım atın" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!