‘Kars Elinin Maralı’nı Arte’ye anlattı

Güncelleme Tarihi:

‘Kars Elinin Maralı’nı Arte’ye anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 16:08

Fransa ve Almanya’da ortak yayın yapan sanat kanalı Arte televizyonu, ‘İpekyolu ve Diğer Harikalar’ adlı belgesel filmi için Kars’a gitti. Çekimleri iki günde tamamlanan belgesel, Türkiye’de ve dünyada nisan ayında yayınlanacak.

Haberin Devamı

ARTE ekibi, sırasıyla Kars Kalesini ve oradan Kars’ı, Salih Şahin’in sanatını ve özelikle saz yapımını, kurduğu koro ve icrasını, kendisine ait Kars türkülerinden İpekyolu kültürünün ve yöresel tarihi geleneklerin işlendiği bazı türküleri kayıt altına aldı.

Çok sayıda türkü derlemeleri, beste, mani ve türkü sözü yazarlığı bulunan gazeteci ve müzisyen Salih Şahin’in saz, tar ve sazuta gibi kişisel üretimi olan enstrüman yapımlarını da ele alan Arte, yöresel halk müziğini Şahin’den dinledi.

‘Kars Elinin Maralı’nı Arte’ye anlattı

TÜRKÜYE ÖZEL ÇALIŞMA

Kendisine ait Müzikevi’nde oluşturulan yöresel halk müziği ekibinin de çekimini yapan belgeselciler, Şahin’le İpekyolu kültürü üzerine söyleşi yaptı. Söz ve müziği Salih Şahin’e ait olan ‘Kars Elinin Maralı’ türküsüyle İpekyolu bağlantısı üzerine ise özel çalışma yapıldı.
Salih Şahin türküde, tarihten gelen yöresel geleneklere bağlı olarak bir kişinin sevdiğinin adını açıkça söyleyemediğini ve dolaylı olarak başka bir güzel ve yakalanmak istenen bir canlı ile özdeşleştirildiğini, bunu duyguların aracı olarak kullandığını söyledi.
‘Maral’ın, yörede ve İpekyolu güzergahında sıkça kullanıldığını, sevimli bir av havanı olmasının yanı sıra ürkek bir sevgiliye de benzetildiğini belirten Şahin, türkünün bu geleneğe bağlı olarak işlendiğine dikkati çekti.
Belgeselin yapımcıları türküdeki sözlerin anlamlarını ve dolaylı olarak işlenen kültürel gelenekleri genişçe ele aldı. Ayrıca ekip Şahin’e ait halk müziği ekibi ile üç çocuğu Melih, Hilal ve Semih Şahin’in bu geleneğe uygun olarak çalışmalarını da kayıt altına aldı.

Haberin Devamı

‘Kars Elinin Maralı’nı Arte’ye anlattı

BELGESEL SERİSİ, ANİ’DE SON BULDU

Programın yapımcısı Guillaume Bernard, belgesel çekimlerinin Türkiye ayağının, Edirne’den başladıktan sonra Kars’a kadar sürdüğünü ve Ani’de son bulduğunu söyledi. Bernard, programın bundan sonraki seyrinin ise İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan İran, Azerbaycan ve Türkmenistan olacağını söyledi. Programın her bir bölümünde İpekyolu güzergâhı ve bu güzergah üzerindeki ülkelerde bulunan diğer güzellikler ve harikalar tanıtılıyor.

Haberin Devamı

‘Kars Elinin Maralı’nı Arte’ye anlattı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!