Karpuz zayıflatır mı?

Güncelleme Tarihi:

Karpuz zayıflatır mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

YAZ mevsiminin en sevilen ve en çok tüketilen meyvesi karpuz. Diyetisyen olunca, zayıflama konusunda soru soran da çok oluyor. Şu günlerde özellikle karpuz hakkında; yalnızca su içeriyormuş, kalori içermiyormuş, bol bol yenilirse zayıflatıyormuş gibi...

KARPUZ, yüzde 80-90'ı su olan bir meyve. Bir portakal gibi C vitamininden, kayısı gibi potasyum yönünden zengin diyemeyeceğim. Birçok vitamin ve minerali az da olsa içerir. Enerji değeri yüksek değil ama 100 gram karpuz 22 kkal. Ancak bir porsiyon karpuz yaklaşık 500 gram gelir. Bu da demektir ki, karpuzu bol bol yersek kilo bile alabiliriz. Asıl önemli olan yalnızca karpuz yiyerek zayıflamak değil. Tek gıda rejimlerinin çoğunda olduğu gibi, dengesiz beslenmenin gelecekteki hastalıklara basamak hazırlamasıdır. Karpuzun uzun süre tek başına tüketilmesi protein, demir ve kalsiyum gibi birçok besin öğesinin yetersizliğine neden olur. Lafı fazla uzatmadan bugün size bol karpuzlu, ama dengeli bir zayıflama diyeti örneği veriyorum. Bu diyeti 20-45 yaş arasında 1-2 kilo vermek isteyen, sağlık sorunu olmayan bayanlar uygulayabilir. Ancak zayıflamanın kişiye özel bir program olduğunu anımsatalım. Uzun süreli kilo vermek için, bunun gibi birçok zayıflama kürleri yetersiz kalır. Doğru olan, bir diyetisyene başvurup size özel beslenme programınızı almak, düzenli kontrollerle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek olmalı.

KARPUZ KÜRÜ

Kahvaltı:

Bir dilim beyaz peynir (50 gram)

Bir dilim karpuz (500 gram)

Öğle:

Bir porsiyon patates salatası

Malzemeleri:

1 orta boy haşlanmış patates, 1 haşlanmış yumurta, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 adet zeytin, tuz, limon, domates, salatalık, yeşillik (istenildiği kadar)

Bir bardak ayran

Bir dilim karpuz (500 gram)

İkindi:

Bir dilim beyaz peynir (50 gram)

Bir dilim karpuz (500 gram)

Akşam:

3 tane ızgara köfte (100 gram) veya

1 orta boy ızgara balık (250 gram)

Yağsız bol salata

Bir dilim karpuz (500 gram)

Gece:

İki dilim karpuz veya2 top dondurma

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!