Karma namazcılar cumaya gelmedi

Güncelleme Tarihi:

Karma namazcılar cumaya gelmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Subaşı Camii’nde erkeklerle birlikte başı açık olarak namaz kılan kadınların hiçbiri dün cuma namazına gelmedi. Cuma namazını kıldırmak ve vaaz vermek için özel olarak görevlendirilen İstanbul İl Müftü Yardımcısı İpek, "Eşarplar hazırladık, gelirlerse takdim edeceğiz" dedi.

KADINLARIN erkeklerle başı açık şekilde cuma namazı kıldığı Subaşı Camii’nde, dünkü namaz Çevik Kuvvet çemberinde kılındı. Gazetelere fotoğrafları yansıyan gruptan, namaza gelen olmadı. Dün özel olarak gelen, cuma vaazını verip namazı kıldıran İstanbul İl Müftü Yardımcısı İsmail İpek, "Burası ibadethanedir. İbadethanenin belli usulleri vardır, onlara uymak gerekir. Gerekirse dışarı çıkarma yetkimiz de var, ama kimseyi kolundan tutup camiiden çıkarmayız" dedi. İpek, uyarılara rağmen karma bir şekilde namaz kılmak için ısrar etmenin günah ve suç olduğunu söyledi.

Üsküdar Müftülüğünden 2 kadın personel de müftülük tarafından, ihtiyaç olabileceği düşüncesiyle camide görevlendirildi. İpek, "Paketli, güzel ve tertemiz eşarplar hazırladık. Bayanlar namaz kılmak için gelirse takdim edeceğiz" dedi. Bu arada cuma namazı için camiye gelen 3-4 kişilik bir grup, kadınların başı açık ve erkeklerle birlikte karma bir şekilde namaz kılmasının inançlarına aykırı olduğu için buraya geldiklerini, gerekirse başörtüsü dağıtacaklarını söylediler.

UYGUN NAMAZ VAAZI

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İpek, hassas bir durum olduğu için il müftüsü tarafından görevlendirildiğini söyledi. Camide, cemaati uyararak, Kuran’a ve sünnete uygun ibadetin nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağını belirten İpek, "Vaazın konusu, İslam dininde en uygun ibadet nasıl yapılır? Cemaatle namaz nasıl kılınır? Kuran’ı Kerim ve sünnete göre bu ameli nasıl yapmalıyız? Peygamber efendimizden bu zamana gelinceye kadarki usul nedir? Bu işin doğrusu nedir? Onları anlatmaya çalışacağız" dedi. Vaazda da usule uygun namaz kılınması istendi. Süleymaniye Camii’nde de kadınların senelerdir kendilerine ait özel yerlerinde namazlarını kıldıklarını anımsatan İpek, bu durumda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı. İpek, "Böyle olmadığı için burada sıkıntı oldu. Söylenen gruptan bir bayan gelirse, namazı kendisine ait yerde kılması uyarısında bulunacağız. Bu, bizim görevimiz" dedi.

ÇOCUKLA GELMİŞLER

Cuma namazlarını Subaşı Camii’nde kıldığını belirten Hayrettin Aksu ise bir ay önce aynı gruptan birinin 7-8 aylık çocukla camiye gelip, çocuğu yere bırakıp namaz kıldığını ileri sürdü. Çocuk ağlamaya başlayınca, böyle olmayacağı şeklinde tepki gösterdikleri zaman ise "Biz hep böyle kılıyoruz" cevabını aldığını belirtti.

Eşarplar hazırdı
/images/100/0x0/55eacbb8f018fbb8f8973e02


ÜSKÜDAR Müftülüğü görevlileri Meryem Uçma ve Berat Murat kadınlara rehberlik etmek amacıyla geldiklerini söylediler. Meryem Uçma, "Başörtüsü olmayanlara eşarp dağıtacağız, ancak eşarbı takmaları konusunda ısrar etmemiz söz konusu değil" dediler.

Polis sarık söktürdü

YOĞUN güvenlik önlemlerinin alındığı Subaşı Camii’nin girişi dün polis kordonundaydı. Cuma namazı öncesi aralarında başı sarıklı bir kişinin de bulunduğu sakallı bir grup, kadınların namaz kıldığı bölüme çıkan kapının önünde bekledi. Polisin kimlik kontrolü yaptığı kişiler cuma sonrası da beklemeyi sürdürünce polis bu grubu ablukaya aldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Türkeli, grupla konuşup başı sarıklı olan kişiye sarığını söktürdü ve caminin önünden ayrılmalarını sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!