Karlı yalçın dağlar ve ormanlar arasındaki marina Kemer Türkiz

Türkiz Marina, 2600 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın eteğinde, ormanlarla çevrili.

Çevresindeki dağlar bulutlara geçit vermediği için çoğunlukla havası güneşli, günleri sıcak geçiyor. 300 yat kapasiteli marina yıl boyunca açık. Yakında süper yatlara, Akdeniz turu yapan gemilere hizmet vermeye hazırlanıyor.

Kemer, Türkiye’de ilk turizm yatırımlarına ev sahipliği yapan, üstelik gelişmenin planlı yürütüldüğü ilçemiz. VALTUR, Club MED gibi tesisler sayesinde bir zamanlar bölgeye sadece Fransız, İtalyan turistler gelirdi. Küçük tesisleriyle şirin bir bölgeydi.

Kemer’i ilk marina yaklaşık 20 yıl önce, TÜRBAN tarafından kuruldu. Küçük ölçekli bir yatırımdı. 200 yat /images/100/0x0/55ead4fbf018fbb8f8998c9akapasiteliydi. Marina zaman içinde önce özelleştirildi, ardından el değiştirdi. Şu anda Türkiz Oteli’nin sahibi, bölgenin tanınmış yatırımcılarından Ahsen Holding tarafından işletiliyor. Türkiz Oteli, bölgede "herşey dahil" kervanına katılmayan nadir tesislerden.

SARDUNYALI MARİNA

Marina, Türkiz Oteli’nin önündeki alanda kurulu. Çevresi sardunyalarla çevrili. İçinde birçok tenis sahası, "Kaptan Köşkü" adı verilen bir denizci odası bulunuyor. Denizci odasında TV seyretmek, satranç oynamak mümkün. Giriş-çıkış yapılan bölgenin uygun olmaması nedeniyle, marina çok büyük yatlara hizmet veremiyor. 100 tonluk bir vince sahip. Çekek bölgesi tonajı düşük teknelerce kullanılıyor. Yatlara teknik servis de veriliyor. Marinada kışlamak mümkün, emeklilik günlerinde teknede yaşamayı seçen yabancı yatçılar bu marinaya da uğruyor. Müdürü Kamil Erenyatır, deneyimli bir turizmci. Kemer Belediyesi, ilçedeki işletmelerle işbirliği yapıp, marina etrafında çevre düzenlemesi gerçekleştirmiş. Çarşının giriş ve çıkışlarına yeni bir biçim vermiş. Yaz aylarında marina günlük tur teknelerince iskele olarak kullanılıyor.

Otelin restoranı, apart oteli, deniz suyuyla gençleştirici terapi yapılan talasso merkezi yatçıların kısa bir yürüyüşle ulaşabileceği mesafede. Marinaya bağlı Ayışığı bölgesi yaz aylarında plaj hizmeti veriyor. Burada ayrıca kumsal partileri ve çeşitli eğlenceler düzenleniyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, marinanın sancak bölümündeki alanda hizmet veriyor. Marinanın kuzey yönünde bir de helikopter iniş sahası bulunuyor.

TESİSLER GENİŞLEYECEK

Ahsen Holding, büyük bir yatırımla marinanın yanı başında yeni bir mendirek inşa etmeyi planlıyor. Bu kapsamda Akdeniz turu yapan büyük gemiler Kemer’e yanaşabilecek. Hazırlanan avam proje kapsamında marinanın da megayatların kullanabileceği standartlara kavuşturulması hedefleniyor. Proje tamamlandığında yedi yıldızlı bir marinaya dönüşecek. Marinadaki değişim, kuşkusuz Kemer’e de yansıyacak. İlçe üç yıl içinde yepyeni bir görünüme bürünecek. Çevredeki oteller ve Tahtalı Dağı’na kurulan kayak merkezinin cazibesi artacak. (www.turkiz.com.tr)

Kemer çevresinde görülecek yerler

ÇIRALI LİMANI

Ceneviz Koyu’na 2 mil uzakta. Dibi kum, suyu boncuk mavisi. Likya bölgesinin önemli antik yerleşimlerinden Olympos’ta kale ve mezar kalıntıları bulunuyor. Birçok efsane buradan çıkmış. Eski adıyla Kimera, şimdiki adıyla Yanartaş milli park haline getirilmiş. Burada, yeraltından çıkan metan gazıyla yanan ateşleri görebilirsiniz.

ÜÇ ADALAR

Dalışı, su altında gözlem yapmayı sevenler için ideal mekan. Yanyana duran üç ada, makilik ve yabani zeytinlerle kaplı. Kıyısı döküntü kayalarla çevrili. Günübirlik tur yapan teknelerin uğrak yeri olan adaların su altında yatçılar için tehlikeli kayalar bulunuyor.

ADRASAN ÇAVUŞ LİMANI

Kumsalı, plajı çam ağaçlarıyla çevrili. Sahilde pansiyon ve oteller bulunuyor. Sahile yaklaşırken azami dikkat göstermek gerekir. Dipteki kayalar, döküntü taşlıklar tehlikelidir. Adrasan rüzgara açık. Kuvvetli esen poyrazda çok dikkatli olmak gerekir.

FASELİS

Rodos göçmenleri M.Ö 690’da buraya gelip, bir liman kenti kurmuş. Antik kenttin üç limanı bulunuyor. Taş kaplı ana caddesi tiyatrosu halen ayakta. Kentin surları, bazı evleri, su kanalları yıkılmadan bugüne ulaşmış. Tahtalı Dağı’nın eteğindeki kenti denizden seyretmek büyük bir mutluluk. Mehtapta denizindeki yakamozu izlemeye doyum olmaz. Ancak gecelemeye uygun değildir.

SAZAK KOYU

Bir zamanlar balık çiftliklerince işgal edilmişti. Nihayet özgürlüğüne kavuştu. Gündüz konaklamaları için tavsiye ederim. Büyük bir yatla geziye çıktıysanız gece konaklamasını Finike ya da Kekova’da yapmanızda yarar var.

PORT GENEVİZ

Sazak koyunun bitişiğinde, doğal bir liman özelliği taşıyor. Bu nedenle gecelemeye uygun. Ancak girişteki taşlık bölgeye dikkat etmek gerekiyor. Koyda uçuşan kelebeklere, palamut sürülerine rastlayacaksınız. Senfoni yazmak isteyenler için ideal mekan olduğu söylenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları