Karısı Bağdadi’ye biat etmiş

Güncelleme Tarihi:

Karısı Bağdadi’ye biat etmiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 20:41

ABD’nin San Bernardino kentinde çarşamba günü eşiyle birlikte 14 kişiyi vurarak öldüren Syed Rizwan Farook’un radikal İslamcılarla internet üzerinden temasta olduğu belirlendi. Farook’un karısı Tashfeen Malik, IŞİD lideri Bağdadi’ye biat mesajı yayınlamış.

Haberin Devamı

Karısı Bağdadi’ye biat etmiş
ABD’nin California eyaletine bağlı San Bernardino kentinde kamu çalışanlarının düzenlediği bir etkinliği karısı Tashfeen Malik (27) ile beraber silahlarla basarak
14 kişiyi öldüren sağlık memuru Syed Rizwan Farook’un (28) radikal İslamcılarla temasta olduğu belirlendi. Amerikan istihbaratından ve hükümetinden yetkililer, Syed Rizwan Farook’un sosyal medyada İslamcı aşırılıkçılarla temasta olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Tashfeen Malik’in ise Facebook’ta takma isimle terör örgütü IŞİD’in lideri Ebubekir Bağdadi’ye biat ettiği belirlendi. Saldırı öncesi bu mesajın silindiği anlaşıldı. Farook’un temasta olduğu kişilerden en az birinin de ‘potansiyel terör şüphelisi’ olarak ABD güvenlik birimlerinin gözetimi altında olduğu belirtildi. FBI Los Angeles Direktör Yardımcısı David Bowdich, saldırıyı “terör eylemi” olarak soruşturduklarını açıkladı. Bowdich, Malik’in Facebook’tan IŞİD liderine bağlılık bildirdiği iddialarını incelediklerini belirtirken, “Çiftin terör hücresinin üyeleri ya da büyük bir terör grubunun parçası olduğuna dair elimizde henüz kanıt yok” dedi. Farook’un 2014 yılında Pakistan ve Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretler mercek altına alındı. IŞİD bağlantılı haber ajansı Amak ise saldırganların örgütün “destekçileri” olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

DİN VE MİLLİYETÇİ TARTIŞMALAR

Saldırganın iş arkadaşlarıyla kısa süre önce İslam üzerine hararetli tartışmalar yaşadığı belirlendi.
Mesai çevresinden edinilen bilgilere göre restoranları sağlık açısından denetlemekle görevli Syed Farook, kendisiyle aynı pozisyondaki Nicholas Thalasinos’la siyaset ve din üzerine tartışıyordu. Thalasinos ise sosyal medyada İsrail yanlısı ve Müslümanları aşağılayıcı paylaşımlar yapan biriydi. Kanlı eylemden iki hafta önce de ikili arasında sert bir tartışma yaşandığı ortaya çıktı. Saldırıda Thalasinos’un da öldürülenler arasında olduğu açıklandı. Altı aylık bebekleri olan çiftin ailesinin avukatları, saldırganın son aylarda sakal bırakmaya başladığı için iş arkadaşlarının aşağılayıcı yorumlarına maruz kaldığını anlattı. Yetkililer, Pakistan kökenli Farook’un eşinin de Pakistan pasaportu taşıdığını ve çiftin önce internetteki bir çöpçatan sitesinde iletişime geçip daha sonra S. Arabistan’da hacda görüştüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Karısı Bağdadi’ye biat etmiş

EVLERİ CEPHANELİK GİBİ

California saldırısını düzenleyen çiftin evi cephanelik gibi. 12 boru bombası, çok sayıda tabanca ve 5 bin mermi ile bomba yapımında kullanılabilecek materyal bulundu. Los Angeles Times gazetesine konuşan bir yetkili, boru bombasının terör örgütü El Kaide’nin dergisinde tarif edilene çok benzediğini söyledi. Çiftin, katliam planlarını gizlemek için e-posta hesaplarını sildiği, bilgisayar hard disklerini imha ettiği ve cep telefonlarını parçaladığı tespit edildi. Uzmanlar, saldırının IŞİD’den esinlenerek düzenlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Eylemin arkasında ‘karmaşık terör bağlantısı’ olabileceği belirtilirken araştırmalar bu yönde ilerliyor.

Haberin Devamı

CUMHURİYETÇİLER SAVAŞ BALTALARINI ÇIKARDI

Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı Chris Christie, “Yeni bir dünya savaşının ortasındayız” derken bir diğer aday adayı Ted Cruz, “Savaş Başkanı’na ihtiyacımız var” dedi. ABD başkanı adayı olmayı hedefleyen Donald Trump ise “Radikal İslam’la sorunumuz var. Başkanımız söylemeye cesaret edemiyor. Bir bildiği vardır” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!