Karikatürdeki adamları buldum

Semih Poroy’un karikatürlerinde yıllardır boy gösteren ünlü tiplerin, İzmir’den Fevzi Palut ve Foça’dan Feyzi Örnek olduğunu keşfettim.

Haberin Devamı

SEMİH POROY, ünlü bir karikatüristimizdir. Ben çizgilerini, Tenten tipini yaratan ünlü çizer Herge’nin çok anlamlar ifade eden yalın çizgilerine benzetirim. Zaten Semih Poroy’un ünlü tipi “Harbi” yi, az çok benim sevgili dostum Tenten’e çok benzediği için severim ve tutarım. Cumhuriyet Gazetesi’nde yıllardır yayınlanan, “Harbi band-karikatürü”, emin olun ki gazetede okuduğum ilk bölgedir.
Semih Poroy’a göre, bizim Harbi, “Az çok okumuş, çevresinde, dünyada neler olup bittiğine iyi kötü kafa yoran, fazla ukalalık yapmayan, hafif hafif didişseler de kız arkadaşıyla mutlu sayabileceğimiz, çok içileceğinden çekinse de, arada bir ‘ağır abi’lere takılan, sivrilikleri, çıkıntılıkları olmayan” biriymiş..
Ben çok seviyorum Harbi’yi.. Hele ağır abilerine bayılırım..
35. SANAT YILI
Semih Poroy’un tüm sanat yaşamını içeren “Artı 35” isimli sergisi, İstanbul’da Schneidertempel Sanat Galerisi’nde seçkin bir sanatsever kitlenin katılımıyla açıldı ve ay sonuna kadar sürecek. Sanatçının karikatür ağırlıklı bütün çizgi üretim ve felsefesini özetleyen bu toplu serginin açılışına Tan Oral’dan Kamil Masaracı’ya, bir çok karikatürist ve ünlü sanatçı katıldı.
Sanatçının 1975’ten Akbaba dergisinde başlayan karikatür yaşamı 1977’de Cumhuriyet gazetesi ile devam ediyor. Sergide 35 yıllık karikatür yaşamından kesitler sunduğunu belirten sempatik sanatçı, bilindiği gibi son beş yıldır Cumhuriyet Kitap’ta edebiyat dünyasına alaycı göndermeler yaptığı “Feklavye” başlıklı tam sayfa karikatür parodiyi çizmekte.
İZMİRLİ AĞIR ABİ
Semih Poroy’un band-karikatürlerinde yıllardır sürekli boy gösteren sıkı rakıcı iki ağır abiyi çok merak ederdim. Biri ton kadar ağır biriydi, öteki ise kısa boylu, kel çömezi idi..
Semih Poroy’un, İzmir’e geldiği zaman bizim folklor uzmanı sevgili kardeşimiz, dünya tatlısı insan, rakı sevdalısı Fevzi Palut’a sürekli takılmasından yıllardır şüphelenirdim. Bir deneme yapmaya karar verdim. Facebook’tan, Fevzi’ye arkadaşlık teklif ettim. “Kabul ederse sırlarına ve karikatür bilgilerine belki rastlarım” diye düşündüm. Fevzi hemen arkadaşlık teklifimi kabul etti. Böylece Fevzi’nin profiline girdim. Semih Poroy’un ona şövalye diye hitap ettiğini öğrendim. Sosyalist, güzel hoyrat söyleyen, devrim türkülerine hayran, inadına Atatürk-inadına cumhuriyet diye hobileri olan, ODATV’yi izleyen Fevzi’nin bütün bilgilerine ulaştım. Fotoğraflarını taradım, Semih’in ağır abileri yansıtan karikatürlerine rastladım. Artık şüphem yoktu. Bizim Fevzi, ağır abinin ta kendisiydi. Telefonu açtım.
- Söyle Yaşar’cım?..
- Feyzo’m.. Semih’in ağır abisi, sen misin?..
- Evet babom.. Ta kendisiyim..
“Yaşasın” deyip telefonu kapattım. Bilmeceyi çözmüştüm. Aferin bana!..
FOÇALI AĞIR ABİ
Daha sonra ağır abinin yanındaki çömez abiye kafayı taktım. Bu da mutlaka gerçek bir kişi olabilirdi. Araştırmaya devam ettim.
Google arama motoruna, “Semih Poroy – Fevzi Palut” kelimelerini yan yana yazarak, tuşa bastım. Birkaç dosya önüme düştü. “Damdaki Kemancı” başlıklı dosya ilgimi çekti. Bu ünlü karikatürist kardeşimiz Cihan Demirci’nin özel matrak dosyası idi, içindeki yazıları okumaya başladım. Eski Foça’da Semih Poroy’un oraya gelmesi ile düzenlenen rakı masalarındaki gırgırlar anlatılıyordu.
Bardacık Bar geceleri, Menendi Kafe sohbetleri önüme dökülmüştü.. Resimlerdeki tipleri inceleyerek derinlere doğru ilerledim. Aniden “Büyük Rakı Adamı” diye tarif edilen bir tipin, gerçekte karikatürdeki diğer tipe ne kadar benzediğini fark ettim. Alttaki yazıda, “İzmir’deki büyüğümüz Fevzi Palut, göbeğindeki rakı kadehi bulunan Feyzi Örnek abimizi şu anda görse ne kadar kıskanır” yazılı ibareyi okuyunca, “Tamam adamı kıstırdık” diye kahkahayı patlattım.
Evet, karikatürdeki ikinci ağır abi (birinci Feyzi Palut’un çömezi), Foçalı Feyzi Örnek ‘ten başkası değildi.
Semih Poroy’un band-karikatürlerini çözmüştüm. Geriye tek sorun kaldı. Acaba ana karakter “Harbi”, harbiden karikatür tipi mi, yoksa gerçekten öyle biri var mı?..

Yazarın Tüm Yazıları