Kargı Tsm Ücretsiz Kanser Taraması Yapacak

Güncelleme Tarihi:

Kargı Tsm Ücretsiz Kanser Taraması Yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 18:20

KARGI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ İLÇEDE ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI YAPACAK

Çorum’un Kargı ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ücretsiz kanser taraması yapılacak.
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi(TSM) sorumlu hekimi Dr. Sidar Altundağ, "Toplum Sağlığı Merkezi’mizde ücretsiz olarak meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalınbağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır’’ dedi.
Taramaları yapılan kanser türleri hakkında bilgi veren Dr. Altundağ, "Memede bulunan süt bezi ve kanallarındaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması meme kanseri olarak tanımlanır. Meme kanseri taramasına tüm bayanların her iki memeye elle muayenede 10 dakika zaman ayırmasıyla memenin renginde, boyutunda ve şeklinde değişiklik görülmesi, meme ucu akıntısına rastlanması, memede kitle veya sertlik hissedilmesi halinde tarama yapılması gerekmektedir. Risk gurubunu ise 40-69 yaş arası tüm bayanlar oluşturmaktadır’’ dedi.
Rahim ağzı kanserinin ise rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir tümördür’’ diyen Altundağ, "Rahim ağzı kanseri cinsel ilişkide ağrı, kanama, anormal vajinal akıntı ve kanama, bel ve kasık ağrıları gibi belirtiler verir. Risk grubu 30-65 yaş arası tüm bayanlardır. Rahim ağzı kanseri taramasına başvururken en az 48 saat cinsel ilişkide bulunmama, gelmeden önce vajinal duş yapılmaması, adet kanamasının olmaması ve vajinal fitil kullanılmaması gibi durumlara dikkat etmek gerekir’’ dedi.
Kalınbağırsak kanserinin ise Kalınbağırsaktaki hücrelerin anormal çoğalmasıyla ortaya çıkan kanser türü olduğunu belirten Altundağ, "Belirtileri uzun süren ishal veya kabızlık olması, dışkıda kan veya katran renkte siyahlaşma olması, genel mide yakınmaları, uzun süren halsizlik, ani kilo kaybı olarak sıralanabilir. Kalınbağırsak kanseri risk grubu 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkeklerdir. Kalınbağırsak kanseri taramasına başvururken dikkat edilmesi gereken hususlar 7 gün içerisinde aspirin ve romatizmal ilaçları almamış olması, 3 gün öncesinde diş tedavisi yaptırmamış olmaması, adet döneminde olmaması, aktif hemoraid kanaması olmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Dr. Altundağ tarama yaptıracak bireylerin nüfus cüzdanı ile Kargı Toplum Sağlığı Merkezi’ne gelmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!