Karaşimşek, Madonna, Voltran’ı elbise yaptılar Galatamoda’da sergileyecekler

Güncelleme Tarihi:

Karaşimşek, Madonna, Voltran’ı elbise yaptılar Galatamoda’da sergileyecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

İlham kaynakları tabii ki 80’li yıllar. Kara Şimşek, Voltran, Evie, Madonna gibi dönemin kült olmuş müzik, televizyon ve çizgi film karakterlerini tasarımlarına yansıttılar.

Haberin Devamı

Akıllı araba Kitt’in, yani Kara Şimşek’in sahibi Michael Khight’ı hatırlıyorsunuz değil mi? Çocukluğumuzun kahraman robotu Voltran’ı? Peki Hazzard bögesindeki çiftlik evinde yaşayan Bo ve Luke Duke adında iki kuzenin maceralarını anlatan The Dukes Of Hazzard gözünüzün önünde mi? “Bu Dünyanın Dışından” dizisini de aklımızdan çıkaramadık değil mi? Hangimiz işaret parmaklarını birbirine dokundurarak zamanı durduran Evie gibi olmak istemedik ki?
Bu dört dizinin yanına bir de Madonna’yı koymuş Işık Üniversitesi Moda Tasarım üçüncü sınıf öğrencileri. Onu unutmak ne mümkün. Hâlâ ve her zaman başımızın tacı! Peki bu dört dizi ve bir pop kraliçesi ile ne yapmışlar derseniz? Her tema için bir kıyafet tasarlamışlar. 26-30 Mayıs’da Galata’da düzenlenecek Galatmoda Festivali’nde sergileyecekler.
Projenin lideri İdil Tarzi. Öğrenciler ise Merve Ceylan, Kadir Kılıç, Funda Gülay Otağ, Esra Dandin, Deniz Duru, Tuğçe Cebe, Deniz Duru, Begüm Melsa Elmas, Mutlu Erdog, Hicran Masur, Ayse Türker ve Cansu Yıldırım. Bakın onlara iki yıldır ders veren Tarzi neler söylüyor: “Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, önümüzdeki yıl ilk mezunlarını verecek. Bu sınıfın öğrencileriyle, ikinci eğitim yıllarında tanıştık. İlk senemizde moda ve drama ilişkisini irdeledik. Bir tasarıma başlamak için, bir kavram belirlemenin önemi ve bu kavramın yorumlanarak hem ürüne hem de sunuma yansımasının gerekliliğini kavrattık. Moda tasarımı; akla gelen bir fikirden yola çıkarak ürün tasarlamak değildir. Bunu dikkate alarak, öğrencilerimiz, kavram-ürün-sunum ilişkilendirmeleri üzerine çalışmalar yaptı. Üçüncü yılımızda ise; kadın hazır giyim koleksiyonlarını; moda ve drama ilişkisi içinde, bir moda çekimi ile sonuçlandırdık. 1980’ler çıkışlı koleksiyon, tasarım süreci sonunda, başlangıçta belirlenen temalar sentezlenerek, toplamda 5 ana sunum temasına dönüştü.”

Haberin Devamı

Knight Rider: Ülkemizde, Kara Şimşek adıyla oynayan bu dizi 1982’de başladı, dört yıl sürdü. Dizinin kahramanı kendi kendini kontrol edebilen ve konuşabilen Kitt adlı arabaydı. Arabının sahibi Michael Knight’ı ünlü aktör David Hasselhoff oynamıştı. Bu diziden ilham alınarak tasarlanan elbisenin rengi siyah-beyaz.
The Dukes of Hazzard: 1979’da başlayıp 1985’e kadar süren bu dizide, Hazzard bölgesindeki çiftlik evinde yaşayan Bo ve Luke Duke adında iki kuzenin macerları anlatılıyordu. Kuzenlerin yanı sıra, amcaları Jesse ve seksi Daisy de onlara eşlik ediyordu. Bu diziden ilham alınarak kırmızı bir deri şort ve beyaz tek omuz bir bluz tasarlandı. Çiftlik evi atmosferini vermesi için kıyafetler samanlıkta fotoğraflandı.
Madonna: İtalyan asıllı Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, aktris, dansçı, prodüktör ve stil ikonu. Gerçek adı Madonna Louise Ciccone. Madonna’nın verdiği ilham, mavi tek parça bir tulum tasarlanmasına sebep oldu. Çekimdeki disko topları gözden kaçmıyor.
Voltran: 1984 yılının en çok izlenen çizgi filmi Voltran, 5 robottan oluşuyordu. Voltran’ı simgeleyen moda çekiminde model tıpkı bir robot gibi gözüküyor. Başında kask, bacaklarında deri aksesuvarlar var.
Bu Dünyanın Dışından: 80’lerin sonunda TRT’nin yayınladığı ultra fantastik dizide; Antaria gezegeninden gelen Troy isimli bir uzaylıdan hamile kalan Donna’nın Evie adında bir kızı olmuştur. Uzaylı baba artık dünyada değildir ama cam bir cisim içinde aileyle iletişimini aksatmaz. Kızının ise işaret parmaklarını birbirine dokundurarak zamanı durdurma özelliği vardır ve bu yeteneğini genelde kendi yarattığı sorunları çözmekte kullanır. Evie çekiminde profesyonel modellere Işık Anaokulları’ndan minikler de eşlik etmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!