Karardan 12 saat önce... 23 dakika arayla

Güncelleme Tarihi:

Karardan 12 saat önce... 23 dakika arayla
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 08:28

Ergenekon ve 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının eski savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın, haklarında yakalama kararı verilmeden 12 saat önce Artvin’den Gürcistan’a geçtiği ortaya çıktı. Artvin Valisi Kemal Cirit, iki savcının Ermenistan’a gittiklerini söyledi.

Haberin Devamı

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), meslekten ihraç ettiği savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in dosyalarını İstanbul’daki Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Başsavcılık dosyayla ilgili incelemelerini sürdürürken sacılar Zekeriya Öz ve Celal Kara, pazartesi günü sabaha karşı Artvin’deki Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a geçti. Güvenlik kamerası kayıtlarından Öz’ün eşiyle birlikte saat 03.46’da, Kara’nın da 04.19’da sınırdan geçtikleri görülüyor.

YAKALAMA KARARI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise pazartesi günü öğle saatlerinde Öz, Kara ve Yüzgeç’in ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan tutuklanmaları istemiyle yakalanmalarını istedi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi de öğleden sonra yani savcılar firar ettikten yaklaşık 12 saat sonra yakalama kararı çıkardı.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’A GİTTİLER

Artvin Valisi Kemal Cirit, 23 dakika arayla sınırı geçen Öz ve Kara’yla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“İlgili şahıslar, yurtdışına çıkış yasağı ve ayrıca kendileriyle ilgili bir yakalama kararı olmaksızın, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptı. Gürcistan’a geçtiler ancak orada da kalmadılar. Tiflis üzerinden Erivan’a geçiş yaptıklarını tespit ettik. Takip etmekteyiz. Trabzon Havalimanı da dahil olmak üzere herhangi bir havayolu kullanılmadı. Karayoluyla gelmişler, yaya olarak çıkış yaptılar.

AYNI RENK, ŞAPKA VE VALİZ

Kimliklerini kullanarak çıkmışlar. Zaten rahat kıyafetleri tercih etmişler. Hatta aynı renkleri, aynı valiz boyutlarını, benzer şapkaları tercih ederek çıkış yaptılar. Zekeriya Öz’ün yanında, kendi soyadını taşıyan bir hanımefendi de var. Kendisine yurtdışına çıkarken eşlik etmiş. Celal Kara ise yalnız çıktı.

EVDE CEP TELEFONLARI BULUNDU

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Mehmet Yüzgeç’in evine polisler gitti. Ancak Yüzgeç evinde bulunamadı. Polis, Yüzgeç’in cep telefonlarını bırakıp evden ayrıldığını belirlide. Yurtdışına çıkışı görünmeyen Yüzgeç’in yakalanmasıyla ilgili tüm illere yazı yazıldı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı devrede: SİDAS’a göre işlem yapılabilir

HAKLARINDA yakalama kararı çıkarılmadan kısa süre önce Gürcistan’a giden eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesi için Adalet Bakanlığı çalışmalara başladı. İki savcının Ermenistan’a geçtiği bilgisi üzerine bakanlık, suçluların iadesine ilişkin ikili anlaşma olmayan Ermenistan ile nasıl bir prosedür yürütüleceğini de belirliyor. Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi (SİDAS) hükümleri gereğince iki savcının, Türkiye’ye iadelerinin istenebileceği bildirildi.

Türkiye ile Ermenistan arasında, “Cezai konularda adli yardımlaşma ve suçluların geri verilmesine ilişkin” ikili sözleşme bulunmuyor. Türkiye, arasında iki sözleşme olmayan devletlerle suçlu iadesi işlemlerini, SİDAS hükümlerine göre yapıyor. Türkiye ve Ermenistan, SİDAS’a taraf olduğu için iki ülke arasındaki iade işlemleri bu sözleşme hükümlerine göre yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Suçlu iadesine ilişkin sözleşmelerde, Adalet Bakanlıkları “Merkezi makam” olduğundan işlemleri bu bakanlık bünyesindeki Uluslararası Hukuk Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yürütüyor. Bu sözleşme kapsamında iki savcı hakkında SİDAS hükümleri gereğince Ermenistan yetkili adli makamına talepname yazılarak Türkiye’ye iadeleri istenebilecek. (ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!