Karanfillerle anıldı

Güncelleme Tarihi:

Karanfillerle anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 16:27

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 19'uncu yılında tüm yurtta anıldı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu’nun katillerinin bulunacağı yönünde verilen namus sözünün gereğinin yapılmadığını belirterek, "Bugün geldiğimiz noktada bir değil, binlerce Uğur Mumcu’ya ihtiyacımız var" dedi.

Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin 19’uncu yıldönünü dolayısıyla, bombalı suikastin düzenlendiği Ankara’daki evinin önünde binlerce seveni buluştu. Uğur Mumcu’nun Türkiye’nin dört bir yanından gelen sevenleri, olayın meydana geldiği yere çiçekler bırakarak mumlar yaktı. Beşiktaş’ın dünyaca ünlü taraftar grubu ’Çarşı’ da anma törenine katıldı. Çarşı üyeleri, ’Sakıncalı Piyade’yi unutmadık’ yazılı pankart taşıdı.

Burada gerçekleştirilen anma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aradan 19 yıl geçmesine rağmen Mumcu’nun katillerinin bulunamadığını hatırlatan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Namus sözü verildi, gereği yapılmadı. Bizler de sabırla bekliyoruz. Uğur Mumcu’yu pusuya düşürüp katledenler bulunsun, adalet yerini bulsun. İstediğimiz bu" dedi.

/images/100/0x0/55eb232cf018fbb8f8ada76d

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, "Uğur Mumcu Türkiye için neyi ifade ediyordu?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, "Türkiye için bağımsızlığı, özgürlüğü, hukukun üstünlüğünü ifade ediyordu. Uğur Mumcu özgür ve bağımsız bir Türkiye’yi tanımlıyordu. Bugün geldiğimiz noktada bir değil binlerce Uğur Mumcu’ya ihtiyacımız var" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, "Katillerinin bulunacağından umutlu musunuz?"şeklindeki soruya da "Her zaman umudumuzu koruyacağız. Umutsuzluk bizim kitabımızda yok" yanıtını verdi.

Anma törenine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Uğur Mumcu’nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile CHP milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Mumcu’nun sevenleri katıldı. Kılıçdaroğlu ve törene katılanlar, Uğur Mumcu anıtına çiçek bıraktı.

KIRŞEHİR

CHP Kırşehir İl Örgütü tarafından düzenlenen Uğur Mumcu Anma töreni Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. CHP İl Başkan Vekili Mithat Mutlu ve partililer ile çok sayıda kişi buradaki Atatürk Maskı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Mithat Mutlu, Uğur Mumcu’nun 19 yıldan bu yana katilinin bulunamaması ve cinayetin aydınlamamasına tepki göstererek şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Uğur Mumcu, ailesi Ankaralı olmasına karşın, babasının görevi nedeniyle bulundukları Kırşehir’de, 22 Ağustos 1942’de doğdu. Yobaz, kaçakçı, hırsız, sömürücülerin korkulu rüyası olan, Cumhuriyet ve Atatürk’ü tüm ilkeleriyle benimseyip savunan Mumcu, din maskesi altında Türkiye’yi emperyalizme teslim etmek isteyenlerin gerçek yüzlerini sergiledi. Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 Pazar günü arabasına konan bomba ile öldürüldü. 24 Ocak 1993’ten bu yana hükümetler kuruldu, hükümetler bozuldu; Başbakanlar, İçişleri Bakanları geldi geçti. Ancak, Uğur Mumcu cinayeti aydınlanamadı. Uğur Mumcu’lar ölmez. Bizler birer Uğur Mumcu’yuz. Uğur Mumcu’yu hünk?rca katledenler Unutmasın ki bizler her zaman bir meşale gibi taşıyacağız."

ANTALYA

Haberin Devamı

Antalya’da Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’ndeki havuz başında toplanan Kemalist Gençlik Hareketi üyesi grup, ’Tam bağımsız Türkiye için Kemalist Gençlik Hareketi’ ve ’Cumhuriyeti biz kurduk onu yüceltecek ve devam ettirecekler sizlersiniz’ yazılı pankartlar açtı. Grup adına açıklama yapan Yaman Çağrı Doryan, 24 Ocak’ın Uğur Mumcu ile Gaffar Okkan’ın öldürülüşü nedeniyle Türkiye tarihine karanlık bir gün olarak geçtiğini söyledi. 1970’li yıllarda ülke yönetimine askeri darbe ile el koymak için kardeşin kardeşe düşürüldüğünü, 1990’lı yıllarda ise terör örgütlerinin taşeron olarak kullanılıp kemalist aydınların katledildiğini ileri süren Doryan, "Toplumu muhalefetten yoksun kılmak için yapılan bu saldırılarda, Muammer Aksoylar, Bahriye Üçoklar, Turan Dursunlar, Uğur Mumcular, Şemsi Denizerler, Ahmet Tanerler aramızdan alındı" diye konuştu.

Haberin Devamı

BIRAKTIĞI MİRASI UNUTMAYACAĞIZ

90’lı yıllarda gerçekleştirilen bu cinayetlerin, günümüzde uydurma iddianamelerle hukuk cinayeti olarak devam ettiğini iddia eden Yaman Çağrı Doryan, şunları söyledi:

"Küreselleşmenin yıkıcı getirilerine karşın ulusal devleti savunanların, ’emek en yüce değerdir’ diyenlerin kurşunlanması, bombalanması, hücrelere atılması elbette ki emperyalizmin ve onun işbirlikçilerinin işidir. Ve bizler, Uğur Mumcuların, Ahmet Tanerlerin, Kalpaksız Kuvvacıların manevi mirasçıları olarak söz veriyoruz, ülkemizi meczuplara bırakmayacağız, Türkiye’nin Irak olmasına müsaade etmeyeceğiz, Uğur Mumcuların bizlere bıraktığı mirası bir an olsun unutmayacağız."

Haberin Devamı

Kemalist Gençlik Hareketi üyesi grup basın açıklamasının ardından Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan gibi faili meçhul cinayetler sonucu hayatını kaybedenlerin ismini okudu ve ’burada’ diyerek yoklama yaptı.

Grup daha sonra olaysız dağıldı.

DENİZLİ

Uğur Mumcu, Denizli’de 26 meslek odası ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Demokrasi Platformu tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı. Yoğun katılımın olduğu anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Karanfiller içinde Uğur Mumcu’nun fotoğrafının bulunduğu çelenk Atatürk Anıtı’na konuldu.

Demokrasi Platformu adına konuşan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Uğur Mumcu’nun 24 Ocak günü bir pazar sabahı hain bir bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlattı. İlhan, "Uğur Mumcu, Gazi Mustafa Kemal Atatük’ün çizdiği yolda yürürken, gölgelerinden korkan çiyanlar tarafından katledildi. Bugün gerçek katilleri yakalanamayan aydınlarımız, öldükten sonra bile susturulamadı ve susturulamayacak. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok gibi aydınlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Törene katılanlardan bir bölümü, ’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ sloganları attı.

BURSA

Merkez Osmangazi İlçesi Setbaşı Caddesi’nde toplanan gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, slogan atıp yürüyerek Atatürk Caddesi üzerindeki Atatürk Heykeli’ne kadar yürüdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından açıklamada bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Bülent Sezgin, 19 yıldan bu yana sloganların atıldığını ve Uğur Mumcu’nun katillerinden hesap sorulmasını istediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Hiçbir şey değişmedi. Uğur Mumcu’dan sonra da gazeteciler öldürüldü. Katilleri sözde yakalandı ama arkasındaki güçlere ulaşmak hayal olarak kaldı. Son birkaç yıldır gazeteciler öldürülmüyor. Kitapları bomba muamelesi görülüp, hapse atılıyor. Ne ile suçlandıklarını bilmeden yıllarca mahkemeye çıkmayı bekliyorlar. Uğur Mumcu’nun yolundan giden gazeteci sayısı artmadan Türkiye’yi tam anlamıyla özgürlükçü demokrasiye kavuşturacak düşünce iktidar olmadan karanlıkların aydınlığa çıkması mümkün değil. Bizler bu düşünce ile mücadelemize devam edeceğiz."

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ise Uğur Mumcu’nun gazetecilik ilkelerinden taviz vermeden hareket ettiğini kaydetti. Susturulan gazetecilerin bu toprağın rengi ve sesi olduğunu söyleyen Kolaylı, bu toprağa ve aydınlığa sahip çıkmadıkça, cinayetlerin ardındaki karanlığı aydınlatmadıkça Mumcular, Emeçler, Aksoylar, İpekçiler, Uçoklar, Kışlalılar ve Dinkler’in yattığı yerde rahat edemeyeceklerini kaydetti. Son dönemde yaşanan Hrant Dink suikastinin yargı aşaması da kamuoyu vicdanını tatmin etmediğini dile getiren Kolaylı, şöyle konuştu:

"Dileğimiz kanlı suikastlerin perde arkasındaki karanlık güçlerin gün ışığına çıkarılması, yargılanması ve cezalandırılmasıdır. Bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti için büyük bedeller ödendi. Bundan sonra da ödemeye hazırız. Katledilen meslektaşlarımızı ne unutacağız, ne unutturacağız. İsteklerimiz yıllardır aynı. Bu cinayetlerin insanlık suçu olduğunu haykırıyoruz. İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz diyoruz. Bugün hepimiz burada Uğur Mumcu’nun oğulları, kızları olarak buradayız ve adalet istiyoruz. Meslektaşlarımız geçmişte kanlı suikastlerde can verirken, günümüzde de cezaevinde yargılanmayı bekliyorlar. Gazeteciler hakkında açılan dava sayısı 10 bine yaklaştı. Terörle Mücadele Yasası’nın ve Türk Ceza Kanunu’nun ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran maddeleri basının işlevini özgürce yerine getirmesini engellemektedir. Gerekli yasal düzenlemelerin biran önce yapılarak, basın özgürlüğünün önünün açılması meslektaşlarımıza yönelen suikastlerin bir bir aydınlatılmasıdır."

AFYONKARAHİSAR

CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından Kocatepe Parkı’nda düzenlenen anma etkinliğine CHP’lilerin yanı sıra Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, ’Uğurlar ölmez, Mumcular ölmez’ diye slogan atıldı, ardından ’Gençlik Marşı’ okundu.

Törende konuşan CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, Mumcu’nun Atatürk ilkelerine bağlı, tam bağımsız Türkiye’den yana, Cumhuriyet’i benimsemiş bir gazeteci olduğunu söyledi. Ercan, "Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu, 24 Ocak 1993’te uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü. H?l? gerçek failleri bulunamadı" dedi.

Törende, avukat İlhan Çınar ise Nazım Hikmet’in ’Kurtuluş Savaşı Destanı’ şiirinden bir bölüm okudu.

Afyonkarahisar’da düzenlenen etkinlik sırasında kar yağışı da etkili oldu. Kocatepe Anıtı’na çelenk koymak isteyen grup, anıta giden yolun karla kapanması nedeniyle zor anlar yaşadı. Uzun uğraşlar sonunda yolu açan gruplar, anıta ancak çelenk bırakabildi. Anıta çelenk konulmasının ardından merdivenden inen CHP’liler, düşme tehlikesi yaşadı.

SİVAS

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleriyle CHP Sivas İl Teşkilatı, Uğur Mumcu’nun ölümünün 19’uncu yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın önünde toplandı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan grup, kent meydanında basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Sivas Şube Başkanı Nevzat Güldiken, "Atatürk düşüncesinde ayrılmayan biz ulusalcı aydınlar, 24 Ocak gününü diğer faili meçhul aydın değerlerimizi anmak için ortak bir gün kabul ettik. Bizler Türkiye’nin bütünlüğünden, huzurundan bağımsızlığından yana olanlar olarak bugün burada katilleri bulunamayan değerlerimizi hatırlamak ve hatırlatmak için toplandık. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun açıkladığı 1900’ün üzerindeki faili meçhul cinayetin aydınlanmasının ve faillerinin bulunmasını istiyoruz" dedi.

Grup, Uğur Mumcu fotoğrafları ile döviz ve pankartlar taşıdı.

CHP’DEN MUMCU KÖŞESİ

CHP Sivas İl Teşkilatı da ayrıca Uğur Mumcu için anma programı gerçekleştirdi. Parti binasında gerçekleştirilen anma programına çok sayıda partili katıldı. Anma programının gerçekleştirildiği salonda partililer tarafından Uğur Mumcu köşesi oluşturuldu. Mumcu’nun fotoğrafının yer aldığı köşe karanfillerle süslendi. Mumların da yakıldığı köşeye bir de Cumhuriyet gazetesi nüshası konuldu. Programda Uğur Mumcu’yu anlatan konuşmalar yapıldı, slayt gösterisi izletildi.

SAMSUN

Uğur Mumcu için Samsun’un merkez İlkadım İlçesi Bahçelievler Mahallesi’nde adını taşıyan parkta tören düzenlendi. Tören Mumcu, için gerçekleştirilen müzik dinletisi ile başladı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı törende daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. ’Devrim şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız’ yazılı pankart etrafında toplanan vatandaşlar Uğur Mumcu fotoğrafları taşıdı. Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkan Yardımcısı Müjgan Yıldıran, "Uğur Mumcu Türkiye’yi bekleyen tehlikelere işaret etti haklı çıktı. Onun sorduğu sorular bu gün de güncelliğini korumaktadır. Uğur Mumcu’nun köşesini devralan ve o köşeye layık olarak yazılarını sürdüren Mustafa Balbay 3 yılı aşkındır tutsaktır. Son yıllardaki yaşananlardan yargı çözer diyerek seyrederler, aydınlar, yazarlar gazeteciler de sorumludur. Adaletsizliğe, hukuksuzluğa, eşitsizliğe artık son verilsin istiyoruz. Uğur Mumcu sen vuruldun ama biz seni unutmadık" dedi. Okunan şiirlerin ardından törene katılanlar daha sonra Uğur Mumcu anıtına kırmızı karanfiller bıraktı.

EDİRNE

Edirne Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, Belediye Bandosu eşliğinde ellerindeki kırmızı karanfiller ve yakalarındaki Uğur Mumcu fotoğraflarıyla Atatürk Anıtı’na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde, Uğur Mumcu, Gaffar Okkan, Mustafa Fehmi Kubilay, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Bedri Karafakioğlu’nun fotoğraflarını taşıyan grup, Atatürk Anıtı’nda saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu.

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından Uğur Mumcu Anıtı’na giden grup, ellerindeki kırmızı karanfilleri anıta bıraktı. Törene katılan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri adına açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Yörük, kötürüm bir Cumhuriyet yaratmak isteyenlerin, haksızlıklara karşı durmak isteyenleri katlettiğini söyledi. Yörük şöyle konuştu:

"Bu aşamaya gelebilmek için toplumsal bilinci, ulusal uyanışı diri tutmaya çalışan aydınların karanlık güçlerce ortadan kaldırılması gerekiyordu. Mustafa Fehmi Kubilay, Kemal Türkler, Muammer Aksoy, Bedri Karafakioğlu, Ümit Yaşar Doğanay, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, İlhan Ümit Kaftancıoğlu, Doğan Öz, Orhan Yavuz, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Gaffar Okkan ve daha niceleri bu nedenle susturuldu."

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Trakya Gazeteciler Derneği üyeleri de Uğur Mumcu Parkı’nda toplandı ve Uğur Mumcu’nun anıtına kırmızı karanfiller bıraktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!