"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Karamelli cevizli Fransız tartı

Verilen ölçülerle 2 ayrı tart hazırlanabilir.

Çünkü bu malzeme miktarıyla hazırlanan mayalı hamur, dinlenirken kabarıp 2 misli hacim kazanır. Hamurlardan birini komşuya vermek yapılabilecek en iyi şeydir. Çünkü bu hamur buzdolabında beklese bile en fazla birkaç gün dayanır...
Hamurun hazırlanması için; un derin bir kaba konulup tuz atıldıktan sonra iyice karıştırılır.
Kabartma tozu gibi paketlerde satılan instant (kuru) maya unun üzerine aktarılıp tekrar karıştırılır.
Üzerine toz şeker serpilip karıştırmaya devam edilir.
Oda sıcaklığında bekleyen yumurta kırıldıktan sonra süt de azar azar ilave edilip yoğrulmaya başlanır.
Yaklaşık 4-5 dakika kadar yoğrulan hamura son olarak oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarin eklenir.
Malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya ve ele yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
Üzeri nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletilir.
Dinlenip iyice kabaran hamur 2 eşit parçaya bölünür.
25-30 ya da 35 santim çapındaki kalıp, yumuşak margarinle yağlanır. Kalıba 1 tatlı kaşığı kadar un serpilir.
Hamurlar, merdane yardımıyla tart kalıbı büyüklüğünde açılıp kalıba kenarları 2 santim yükseltilerek yerleştirilir. Hamur çatal yardımıyla birkaç yerinden delinir. Tart 5 dakika önceden 200 dereceye ayarlanmış olan fırında 25 dakika kadar pişirilip çıkarıldıktan sonra soğuması için beklenir.
Karamelli kremanın hazırlanması için toz şeker küçük bir teflon tencereye konulup kısık ateşte, arada sırada karıştırılarak pişirilmeye başlanır.
Şeker önce eriyip sulanacak, sonra da kahverengileşmeye başlayacak ve karamelize olduğunda da katılaşıp ağda kıvamına gelecektir. İşte tam bu sırada ocaktan alınıp bir yandan hızlı hızlı karıştırılırken bir taraftan da üzerine hazır süt kreması ilave edilir.
Tencere tekrar kısık ateşin üzerine alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Üzerine vanilya ve tereyağı eklenen boza kıvamındaki karamel ocaktan alınır.
Sıcak haldeki karamel soğumuş olan tartın üzerine aktarılır. Üzeri çekilmiş ceviz içiyle süslenir.
Ceviz taneleriyle süslenip soğuması beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

-4.5 su bardağı un
-2 çay kaşığı tuz
-1 paket toz instant maya
-11 gramlık paketlerde satılan maya- (42 gramlık 1 paket yaş maya da kullanılabilir.)
-2 yemek kaşığı toz şeker
-1 adet
yumurta
-1 su bardağı süt
-100 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
Karamelli kreması için;
-2 su bardağı
toz şeker
-2 paket hazır süt kreması
(2 x 200 ml)
-1 paket vanilya
-50 gr tereyağı
-1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI