"Savaş Özbey" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Savaş Özbey" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Savaş Özbey

Karaköy’ün en demlisi

Dersimiz gastronomi, konumuz en tavşan kanından...

Takılın peşime, koklaya koklaya en güzelini bulalım, demleye demleye tadına varalım, seke seke çaydan geçelim. İstikamet Karaköy’deki yeni çayevi Dem!

Karaköy’ün en demlisi

Evde kavga-gürültü olmadığı sürece çay kaynardı. Çay huzur demektir” diyorlar. Eylül Görmüş ve Ömer Çağatay Kars kökenli ailelerden iki kuzen. Her iki ailenin de evinde çok çay demlenirmiş. Aileden gelen bu kültür, biraz merak ve araştırmayla Karaköy’ün tavşan kanı salonu Dem’le noktalanmış. Neden mi Karaköy? “Hem geçmişi ve geleneği olan bir yer hem de trendy ve yeniliğe açık. Tıpkı çay gibi...” diyorlar.
Kim mi bu yeniliğe açık olanlar? Galeri ve müze gezginleri, Ataşehir’den kalkıp gelen çay tiryakileri, kitabını okuyan üniversiteliler, Anadolu yakasından şehir kâşifleri, Karaköy sosyetesi, Cihangir intelijensiyası, Şişli hipster’ları... Her gün başka bir çay deneyen varmış. Kimi henüz 4 numarada, kimi çoktan 17’ye gelmiş.
Her kültürde çay olduğu için her kültürden müzikler çalıyorlar Dem’de: Bossa Nova, caz, eski Türkçe parçalar... Burada sadece çay içilmeyecek, bir süre sonra satın alıp evinize de götürebileceksiniz. Çin, Hindistan, Japonya, Sri Lanka, Kenya, G. Afrika ve Tayvan’dan çaylar var Dem’de. Ama müşteriler en çok üç çeşit Türk çayı olduğunu duyduklarında şaşırıyormuş: Hemşin, Tirebolu ve Diyarbakır çayları. Çay çeşitlerinin fincanları 9-14 TL. 10.00-22.00 arası açık.
(212) 293 97 92

Tiryaki Sözlük

Infuser: Çayın içine hapsedildiği delikli kaplar
Fermantasyon: Çayın hangi renk (beyaz ya da siyah) olacağını belirleyen işlem.
Su sıcaklığı: Beyaz çaylar 75-80; siyah çaylar
100 derecede demlenir.

Karaköy’ün en demlisi


Beyaz çay
* Özelliği ne? Hiç fermante edilmemiş, işlenmemiş çay. Odunsu kokusu, çimensi tadı var.
* Kaç derecede demlenmeli? 75 derece
* Neyle iyi gider? Pişmaniyeli armut tatlısı
* Kim içsin? Salata düşkünleri

Yaseminli yeşil çay
* Özelliği: Yasemin çiçeği yaprakları yeşil çay yapraklarıyla top halinde sarılıyor.
* Kaç derecede demlenmeli? 80-85 derece
* Neyle iyi gider? Çaylı kek
* Kim içsin? Parfüm kokusuna düşkün olanlar

Japon yeşil çayı
* Özelliği ne? Kavrulmuş pirinç ve çilekle harmanlanması
* Kaç derecede demlenmeli? 80 derece
* Neyle iyi gider? Frambuazlı cheescake
* Kim içsin? Tatlı düşkünleri

Oolong
* Özelliği ne? Siz ona Kleopatra da diyebilirsiniz çünkü su buharı yerine süt buharıyla fermante ediliyor.
* Kaç derecede demlenmeli? 90 derece
* Neyle iyi gider? Hindistan cevizli puding
* Kim içsin? Sütlü tatları sevenler

Hindistancevizli siyah çay
* Özelliği ne? Çin çayına kavrulmuş Hindistancevizi konularak yapılıyor.
* Kaç derecede demlenmeli? 100 derece
* Neyle iyi gider? Bounty, Cocostar gibi Hindistancevizli çikolatalarla
* Kim içsin? Egzotik tatlara düşkün olanlar

Lavantalı siyah çay
* Özelliği ne? İçinde bal, badem, lavanta, yaban mersini ve çilek olması.
* Kaç derecede demlenmeli? 100 derecede
* Neyle iyi gider? Orman meyveli milföy
* Kim içsin? Ağızda ve nefeste ferahlık duygusunu sevenler

Füme çay

* Özelliği ne? Yanık bir tadı ve kokusu var, yemeklerde kullanılan tek çay türü.
* Kaç derecede demlenmeli? 100 derecede
* Neyle iyi gider? Akşam yemekleriyle
* Kim içsin? Et sevenler

Kırmızı çay Rooibos
* Özelliği ne? Aslında çay olmaması. Bir Güney Afrika bitkisi, içinde kafein ve tein yok.
* Kaç derecede demlenmeli? 100 derecede
* Neyle iyi gider? Çikolatalı sufle
* Kim içsin? Çay sevmeyen çocuklar buna bayılıyor.

Papatya çayı
* Özelliği ne? Yatıştırıcı olmaszı, içinde portakal çiçekleri var.
* Kaç derecede demlenmeli? 100 derecede
* Neyle iyi gider? Damla sakızlı kek
* Kim içsin? Beden ve ruh sağlığına özen gösterenler

Coppa Cabana
* Özelliği ne? Tropik bitki ve meyvelerle harmanlanması
* Kaç derecede demlenmeli? 100 deredece
* Neyle iyi gider? Panna cotta
* Kim içsin? Tropik/sıcak yer ve havaları sevenler

X