Karakolda sorguyu savcılar yapacak

Güncelleme Tarihi:

Karakolda sorguyu savcılar yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, insan hakları ihlallerini ve poliste işkence iddialarını engellemek için reform atağı başlattı. Başbakan Mesut Yılmaz'ın da desteklediği tasarıya göre, gözaltına alınan sanıkların sorgusunu polis değil, bizzat savcılar yapacak. İl Emniyet Müdürleri'nin sicili verilirken, başsavcının da görüşü alınacak. Sungurlu, Hürriyet'e, şu bilgiyi verdi:

‘‘Savcı sayısı artırılacak. Birçok olayın tahkikatını ve sorgusunu bizzat savcı yapacak. DGM eski Başsavcısı Nusret Demiral DEP'lilerin sorgusunu polise bırakmayıp bizzat kendisi yaptıysa, diğer savcılar da sorguyu kendileri yapacak. Ama İstanbul'da 10 bin polis var diye 10 bin savcı getiremezsiniz. Sarhoşa falan bakmasına gerek yok. Ancak ağır suçlarda sorguya savcı girecek.’’

Sungurlu, poliste sorgulama biriminin de iyileştirileceğini belirterek, savcının katılmadığı sorgulamaları ‘uzman sorgucular’ın yapacağını söyledi. Sungurlu, polisin hukukun dışına çıkmasını engellemek için başsavcıların, emniyet müdürlerinin sicil amiri haline getirileceğini de söyledi. Sungurlu, ‘‘Vali, il emniyet müdürünün sicilini verirken, başsavcının görüşünü alacak’’ dedi.

Sungurlu, örgütlü ekonomik suçlarla mücadele amacıyla yasa tasarısı hazırladıklarını da belirterek, bu tür suçlara karışanlara 6 yıla kadar hapis cezası getirileceğini söyledi. Bu tür suçların soruşturulmasında gizli görevli kullanılacak. Bu kişiler DGM'lerde yargılanacak. Pişman olup yardımda bulunanların cezaları indirilecek. Tasarıya göre, ‘Bir kurumun, kuruluşun veya teşebbüsün denetimini ele geçirmek, ihale, imtiyaz ve ruhsat işlemlerinde etkinlik ve denetim elde etmek, ekonomik faaliyetlerde kartel ve tröst yaratmak, fiyatların artmasına sebep olmak, haksız menfaat sağlamak, seçimlerde oy temin etmek veya seçimleri engellemek gibi suçlar işlemek için örgüt kuranlara, yönetenlere veya örgüt adına faaliyette bulunanlara, sadece bu nedenle 3 yıldan 6 yıla kadar ağır hapis’ cezası öngörülüyor. Örgüte üye olanlara 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis cezası öngören tasarı, örgütün silahlı olması durumunda cezaların yarıya kadar artırılmasını hükme bağlıyor. Tasarı, suç failinin memur ya da kamu görevlisi olması durumunda verilecek cezaları yarısı kadar artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!