Karadenizli, adına türküler yazdığı hamsiden vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Karadenizli, adına türküler yazdığı hamsiden vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 11:22

- Karadeniz'de balık denildiğinde akla ilk gelen tür olan hamsi, avlanmaya başlanılmasından bu yana zaman zaman artan fiyatına rağmen vatandaşların ilk tercihi oldu - Piraziz Su Ürünüleri Kooperatifi Başkanı Arslan: - "Pahalı olduğu zamanlarda dahi vatandaş 1,5 kilo alacağına bir kilo alarak hamsiyi tüketti"

Haberin Devamı

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Karadeniz'de balık denildiğinde akla ilk gelen tür olan hamsi, avlanmaya başlanılmasından bu yana fiyatındaki artışa rağmen vatandaşların tercihinde ilk sırada yer aldı.

Karadeniz'in simgelerinden biri olan hamsinin av sezonunun başlamasıyla tezgahlarda yer almasıyla vatandaşların en çok tercih ettiği balık türü oluyor.

Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle az sayıda avlanan hamsinin, kilogramı 15 liraya kadar yükselmesine rağmen vatandaşlar bu alışkanlıktan vazgeçmedi.

Bölgede adına türküler yazılan ve her kesimden vatandaşın sofrasını şenlendiren hamsinin bollaşmasıyla fiyatının da 5 liraya kadar inmesi, ham vatandaşlar hem de balıkçıların yüzünü güldürüyor.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsinin ilk avlandığı zamanda pahalı olmasına rağmen vatandaşların yoğun talebiyle karşılaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Arslan, hamsinin fiyatının hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade ederek, "Pahalı olduğu zamanlarda dahi vatandaş 1,5 kilo alacağına bir kilogram aldı hamsiyi tüketti. Karadenizli hamsiden vazgeçmez hamsi, bizim olmazsa olmazımız. Bu kadar önemli bir besin" diye konuştu.

- Kilogramı 2 liraya kadar düşecek

Fırtınanın ardından bollaşan hamsinin tezgahlarda 5 ila 7 lira arasında satıldığını dile getiren Arslan, hamsi avının artmasıyla fiyatının da 2 liraya kadar inebileceğini kaydetti.

Giresun Belediyesi Çotanak Balık Pazarı'nda balıkçılık yapan Berati Başaran da hamside bolluk yaşandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Fiyatlar 5 ile 7 lira arasında değişiyor. Hamsinin kasası 50 liraya kadar düştü. Yerli hamsiye rağbet var. Karadeniz hamsisi özlenen bir hamsi oldu, buradan vatandaşlar gurbete dahil göndermeye başladılar. Hamsi şu anda Avrupa'ya kadar gitti."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!