Karadeniz'in üzerine şehir hastanesi yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Karadenizin üzerine şehir hastanesi yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2018 16:13

Karadeniz'in üzerine şehir hastanesi yapılacak

Haberin Devamı

Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) - RİZE’de deniz üzerinde yapılacak olan şehir hastanesi ile ilgili yasal engel kalmadı. İhaleye çıkması beklenen Karadeniz'in üzerine inşa edilecek hastane ile ilgili Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, uyarılarda bulundu.

Torba yasada yer alan bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve yasalaştı. Meclis’ten geçen torba yasada Kıyı Kanunu’nda yapılan bir değişiklikte yer aldı. Rize’de ihtiyaca rağmen tesisin inşa edileceği uygun arsa bulunamadığından, Kıyı Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle bu kentte kıyıda sağlık tesisi yapılabilecek. Bu madde ile şehir hastanesinin yapımı için yasal bir engel de kalmamış oldu. 

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, dolgu alanı üzerine yapılması planlanan şehir hastanesi hakkında, "Her şeyden önce projeye başlamadan yaşanabilecek sıkıntıları görüp ona göre çözüm arayışlarına yönlenilmeli ve doğru planlama yapılmalı." uyarısında bulundu.

Rize'de şehir hastanesi olarak yapılması düşünülen yerin dolgu alanı üzerinde olmasına rağmen ve dolgu alanına uygun malzeme ile doldurulmadığını belirten Yazıcı, "Şehir hastanesi için oluşturulan dolgu alanı binalardan çıkan, hafriyat ile dolduruluyor. Dolgu alanı zaten bu şekilde olmaz. Dolgu alanı kayaç yapıdaki taşlarla ve aralarına oluşturulan çamur yapıyla meydana gelir." dedi.

"SPESİFİK ÇÖZÜMLERE YÖNELİNMELİ"

Yağış ile birlikte gelen ve yukarılardan dökülen suların nasıl deşarj edileceğinin Rize için önemli bir konu olduğunu söyleyen Yazıcı, "Zaten 3,5 kilometre sahil şeridi doldurulmuş durumda. Gelen sular bu nedenle kendini zor tahliye ediyor. Yüksek basınçlı su, alçak basınçlı suyu içine almadığı için oradan gelen dalgalar içeriye girmeye başlayacaktır. Bu konuda mendirek, t şekli ya da dalgakıran gibi önlemlerden hangisinin alınacağı iyi düşünülmeli ve spesifik çözümler alınmalı. Su basıncının yüksek olduğu yerlerde kanalizasyon sisteminin düzgün çalışmayacağı yönünde ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar bilimsel düzeyde kanıtlanmıştır ve biz bu kanalizasyon sistemi hakkında nasıl bir çalışma yapılacağı da çok önemli bir mevzudur."

"TRAFİK SİRKÜLASYONUNUN PLANLANMASI YAPILMALI"

Yazıcı, şehir hastanesinin konumu ve bu nedenle doğabilecek sorunlar ve çözümleri hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Şehir hastanesinin; bin yataklı, 2 bin 500 personele sahip ve günlük gelen ziyaretçiler düşünüldüğünde 10 bin araçlık bir trafiğe sahip olacağı görülüyor. 'İnsanlar bu araçları nereye park edecekler?', 'Hastane dışında dinlenecekleri kafeteryalar nereye inşa edilecek?', 'Konaklama ihtiyaçlarını nerede görecekler?' Buraya sadece Rize'den değil çevre illerden de insanlar gelebilecek. Bunlar düşünüldüğünde bu yeri Artvin-Trabzon iç yoluna zarar vermeden nasıl bağlayacağımızı ve yol ayağını nasıl tesis edeceğimizi düşünmemiz gerekir. Bu trafik sirkülasyonunu ciddi bir şekilde planlamamız gerekmektedir."

'ÇOK KATLI OLMAYACAK BİR YAPI'

Yazıcı, tıbbi olarak doktorlardan öğrendiği bazı bilgiler olduğunu belirtti. Yazıcı, "Hastane tabanı ne kadar yayılırsa hastane mikrobu da o derece büyüyecektir. 400 dönümlük bir arazide ve çok katlı olmayacak bir yapı olacak. Yani burası geniş bir alana yayılacak. Bu alanda ne kadar acil servis yer alacağı, hangi birimlerin nerede bulunacağıda önemli bir ayrıntı." ifadelerini kullandı.

'HOLLANDA SU SEVİYESİNİN ALTINDA ŞEHİRLER ÜRETİYOR

Gerekli planlama ve fizibilite çalışması yapıldığı takdirde böyle bir projenin yapılmasının son derece mümkün olduğunu söyleyen Yazıcı, "Önümüzde bir Hollanda örneği var. Hollanda su seviyesinin altında şehirler üretiyor. Bunu yaparken altyapıyı, trafiği ve diğer konuları rasyonel bir çözüme kavuşturuyor. Rize'nin hastane ihtiyacı olduğu bir gerçektir ancak biz var olan hastanelerimizi de ekipman olarak doldurmamız gerekiyor." dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!