GeriSeyahat Karadeniz yemeğinin en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karadeniz yemeğinin en iyi 10 adresi

Karadeniz yemeğinin en iyi 10 adresi

Siz listeye bakıp "Neden Karadeniz’den tek bir adres yok" demeden önce, biz açıklık getirelim. Bu hafta Karadeniz yemeklerinin, Karadeniz dışındaki en iyi adreslerini seçtik. Aksi durumda listenin sadece Karadeniz’de bulunan lokantalardan oluşması kaçınılmazdı.

Karadeniz yemeğinin en iyisinin Karadeniz’de yapılmasından daha doğal ne olabilir ki! Mevsim itibarıyla palamut ve hamsi Karadeniz’den aşağılara doğru inmeye başladı. Hamsi kuşu, hamsi tava, kiremitte palamudun tam zamanı. Mısır hasadı bitti, çarşılara taze mısır unu geldi. Hamsiköy’den kentlere doğru tekerlek kaşar ve tereyağı paketleri akmaya başladı. Artık mıhlamanın da tam zamanı. Fasulye turşusu yenecek kıvama geldi, kavurması yapılabilir. Eh bunlar olduğuna göre artık Karadeniz lezzetlerini tatmanın da vakti gelmiştir. İşte en iyi 10 listemiz.

EN İYİ 10

1. Pafuli - İSTANBUL

2. Kadırga - GEBZE

3. Kömür - İSTANBUL

4. Karayemiş - İSTANBUL

5. Sebat - İSTANBUL

6. Karpi - İSTANBUL

7. Mahur - BURSA

8. Körfez - ANKARA

9. Hamsiköy - İZMİR

10. Ham-Pi - ADANA

PAFULİ
/images/100/0x0/55ea9af2f018fbb8f88ae842

Japonlar bayılıyor

21 yıldır Kuruçeşme’deki yerinde hizmet veriyor. İçkili lokanta. Karadeniz yemekleri dışında soğuk mezeler, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de var. Karalahana sarma, mıhlama, hamsili pilav, mısır unuyla hamsili tava, mısır ekmeği, fasulye turşusu kavurması bulabilirsiniz. Tatlı olarak Laz böreği de var. İki katlı, 140 kişiye kadar servis verebiliyor. Japonların İstanbul’da en fazla rağbet gösterdiği restoran. Sadece Karadeniz yemekleri yiyip çıkmak isteyenler, kişi başı 40-50 YTL arası ödüyor. 12.00- 01.00 arası açık. Boğaz manzaralı. Otopark sorunu yok. Tel: (212) 263 66 38

KADIRGA

Her şey Karadeniz’den

Kocaeli Gebze’de, Çayırova Beldesi’nde 21 yıldır hizmet veriyor. Personel, Karadeniz’e özgü kıyafetlerle servis yapıyor. Karadeniz müziği çalınıyor, Karadenizli sanatçılar program yapıyor. Yemeklerde kullandıkları malzemeler de Karadeniz’den geliyor. Alkollü içki servisi yok. Dekorasyonda bile Karadeniz motifleri kullanılmış. Tava "keşan" olarak adlandırılan örtü ile kaplı. Kurutulmuş mısır ve biberler asılmış. Bir kenarda Trabzon yayığı var. Çorba ve tencere yemekleri bakır tas ve tabaklarda servis ediliyor, yemekler tahta kaşıklarla yeniliyor. Müşteriler en çok karalahana sarma, mıhlama, hamsili pilav, turşu kavurma, mantar, Akçaabat köfte ve balık çeşitlerini tercih ediyor. Tatlı olarak Hamsiköy sütlacı ve Laz böreği veriliyor. Tel: (262) 744 60 66

KÖMÜR LOKANTASI

İstanbul’da iki şube

İstanbul’da mönüsüne karalahanayı alan ilk restoran. Çünkü lahana, pişerken yaydığı baskın kokudan ötürü lokantaların kapısından içeri sokulmazdı. Kömür, 1960«ların başında kuruldu. Trabzon, Rize ve Artvin yöresinin yemekleri servis ediliyor. Küçükmustafapaşa ve Fatih’te iki şubesi var. Cibali’deki restoranın kendi otoparkı bulunuyor. Fatih şubesi Fevzipaşa Bulvarı üzerinde. Çok katlı lokantada günde 30 çeşit yemek yapılıyor. Hamsi pilavı, karalahana dolması, hamsi tavası meşhur. Bol fındıklı çok hafif bir tatlı olan "Kömür Sarması"nı da mutlaka tadın. Fatih Tel: (212) 631 40 04. Küçükmustafapaşa Tel: (212) 631 01 92

KARAYEMİŞ

Sahnede Volkan Konak

Kartal Dragos sahil yolu üzerinde, Adalar’ı gören, ferah, açık bir yer. Tesiste Karayemiş Balo Salonu, Şimal Bar, Yoroz Restoran ve bir de konferans salonu var. Karadeniz yemekleri yapılan yer ise Yoroz Restoran. 120 kişi kapasiteli. En meşhur yemeği mıhlama. Fasulye turşusu kavurması, hamsi ızgara, karalahana dolması gibi yöreye özgü yemeklerde de başarılılar. Malzemelerin çoğu Karadeniz’den geliyor. Yedi yıl önce hizmete girdi. Karadeniz yemekleri yine yöreye özgü müzikle birlikte servis ediliyor. Cuma ve cumartesi akşamları Volkan Konak sahneye çıkıyor. Tel: (216) 473 17 92

SEBAT

Turist kitaplarında adı var

Şirinevler’de 37 yıllık bir işletme. Hamsiden palamuta kadar tüm Karadeniz balıkları yapılıyor. Akçaabat köfte, karalahana dolması, fasulye turşusu kavurması ile birlikte 14 çeşit yemekleri var. Mekan ayrıca yaprak döneriyle nam salmış. Etleri Balıkesir yöresinden, tereyağ, peynir gibi diğer malzemeleri Trabzon’dan getiriyorlar. 08.00-16.00 arası açık. Turist rehber kitaplarında yer aldıktan sonra başta Japonlar olmak üzere çok sayıda yabancı ziyaretçiyi de ağırlamaya başladı. Mıhlamasını mutlaka yemelisiniz. Tel: (212) 551 65 30

KARPİ

Sadece 4 çeşit yemek

Beylerbeyi’nde 7 yıl önce açıldı. Karpi’nin açılımı ’Karadeniz pidesi" aslında. Mönüde esas olarak Trabzon pidesi var. Bu pideyi diğerlerinden ayıran en önemli unsur, hamurun yoğunluğu ve piştikten sonra üzerinde Trabzon tereyağının gezdirilmesi. Lezzeti dillere destan Akçaabat köftesi de var. Tatlı olarak da meşhur Hamsiköy fırın sütlacı yiyebilirsiniz. Çarşamba ve cumartesileri güveçte kurufasulye yapılıyor. Dört kalem yemekle yetinmişler ve bu alanda ustalaşmışlar. Salon 150 kişilik. Yemeklerde kullandıkları ürünleri sattıkları bir market bölümü de var. Peynir, kurufasulye, tereyağı, imansız peynir, çifte kavrulmuş fındık, tahinli beton helvası ve Hamsiköy kaşarı bulabilirsiniz. Çocuklar için oyun parkı mevcut. Tel: (216) 422 44 44

MAHUR

Hamsi kayganayı deneyin

Bursa’ya 39, Mudanya’ya 11 kilometre uzaklıktaki Zeytinbağı Beldesi’nde, 8 yıl önce açıldı. Deniz kenarında, balık lokantası. Mehmet ve Şaziye Us çifti ile çocukları Rıfat Us’un işlettiği restoranın aşçılığını Şaziye Us yapıyor. Çeşitli soslarla süslenen Trabzon usulü Hamsi kaygana ile bol tereyağı ve kaşar peynirli karides güvecin tadına doyulmuyor. İşletme, açık ve kapalı bölümleriyle 12 ay açık. İstanbul’dan deniz otobüsü ile 1 saat 45 dakikada Mudanya’ya, buradan 15 dakikalık bir yolculukla Mahur Lokantası’na ulaşmak mümkün. Tel: (224) 563 26 67

KÖRFEZ

Taş fırında sütlaç

Kızılay’da 34 yıl önce açıldı. 30 senedir Bayındır Sokak’ta hizmet veriyordu, Selanik Sokak’a taşındı. Karadeniz’e ait yöresel yemek yelpazesi bir hayli geniş. Karalahana sarması ve çorbası, hamsi kuşu, mıhlama, pehti denilen tereyağında işkembe kavurması, turşu kavurması liste başı yemekler. Balık mevsimin başlamasıyla palamut, uskumru, Karadeniz mezgiti ve hamsi gibi belli başlı balıkları kiremit ve ızgaranın dışında Karadeniz’e özgü mısır unuyla kızartıp servis ediyorlar. Körfez Lokantası’na gidip de sütlaç yememek olmaz. Taş fırınında pişerek önünüze gelen sütlaç ve hamurdan yapılan bir çeşit ev tatlısı olan ’Samsa’, müdavimlerinin vazgeçilmezi. Her gün 24.00’e kadar açık. Tel: (312) 417 05 50

HAMSİKÖY

Evlere servis var

İzmir Balçova’da Pervanoğlu Gruba ait Hamsiköy Akçabaat Köftecisi, dört yılı geride bıraktı. Trabzon ekmeği, piyazı, peynir ve mısır unu kullanılarak yapılan mıhlamanın yanı sıra, mönüsünde Akçaabat köftesi, pide çeşitleri, biftek, pirzola, mercimek çorbası ve Hamsiköy sütlacı bulunuyor. 200 kişi kapasiteli. Her gün 09.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Eylül, ekim ve kasım aylarında her cumartesi-pazar hamsi günü düzenleniyor. Dışarıya paket servisi var. Tel: (232) 259 58 57.

HAM-Pİ

Her masa ayrı bir il

Adana’da 5 yıldır hizmet veriyor. 70 kişilik Ham-Pi’nin her masası Karadeniz’den ayrı bir köşe. Masalar, Karadeniz’in il ve ilçelerinin isimleriyle anılıyor. Mönüsünde hamsiden yapılan her çeşit yemeği bulmak mümkün. Mevsimine göre hamsi tava, hamsi pilav, hamsi köfte, hamsi kuşu, hamsi buğulama, hamsi tatlısı sunuluyor. Hamsinin dışında mezgit, kalkan, barbun ve mavruşgil yiyebilirsiniz. Karadeniz’in vazgeçilmezi pideler de Ham-Pi’de özenle hazırlanıyor. Karadeniz’in en ince ve yağsız pidesi olan Samsun-Bafra pidesi, kıymalı, kuşbaşılı, kavurmalı veya kaşarlı olarak pişiriliyor. Vakfıkebir’den gelen özel tereyağı pidelere mutlaka sürülüyor. Trabzon’dan gelen etle hazırlanan Akçaabat köfte, Çayeli’nden gelen kurufasulye de Ham-Pi’nin tadılması gereken diğer seçenekleri arasında. Tel: (322) 458 85 85
False