Karaciğer nakliyle yaşam armağanı

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer nakliyle yaşam armağanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 01:43

New York Dergisi’nin ‘En İyi 10 Doktor’ arasında gösterdiği cerrah Prof. Dr. Şükrü Emre, ünlülerin avukatı Dinçer Eskiyerli’ye ‘yaşam armağan etti’.

Haberin Devamı

Kullandığı antibiyotik nedeniyle akut karaciğer yetmezliği gelişen 60 yaşındaki Avukat Eskiyerli, organ bulunmasaydı ölümle karşı karşıya kalacaktı.

Eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil ve ailesinin avukatlığını yapan Dinçer Eskiyerli, geçen şubatta cildindeki sorun nedeniyle antibiyotik kullanmaya başladı. 2 kutu antibiyotikten sonra halsizlikle birlikte idrarda koyulaşma olunca doktora başvurdu. Testler karaciğerinde ciddi bir sorun olduğunu gösterdi. İlaca bağlı ‘toksit hepatit’ olmuştu, karaciğeri hızla iflas ediyordu. Organ nakli kaçınılmazdı. Yakınları, ünlü cerrah Prof. Dr. Şükrü Emre’nin Adana’ya kongre için geldiğini öğrenince, ABD’ye döneceği günün sabahında Eskiyerli’yi görmesini sağladı.

Prof. Emre’nin önerisi doğrultusunda Avukat Eskiyerli, organ nakli için özel bir uçak ambulansla ABD’ye uçtu. Vücudunda ödem oluşmuş, 75 kilodan 107 kiloya çıkmıştı. Hastaneye ulaştığında enfeksiyon geçirdiği, önce bunun tedavi edilmesi gerektiği anlaşıldı. Organ bekleme sırasında alındı ve acil bekleyen hastaların listesine girdi. ABD’ye geldiğinin dördüncü günü beyin kanamasından ölen bir kadının karaciğeri geldi.

Prof. Dr. Emre ve ekibi, 12 Mayıs’da, Eskiyerli’ye yeni karaciğerini 10 saat süren bir ameliyatla yerine koydu. Karaciğer çalışıp, safra üretimi başlayınca ameliyattan çıkıp, yakınlarına iyi haberi verdi. Eskiyerli 3 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra normal odaya alındı.

Birçok KARACİĞER cerrahı yetiştirdi

54 yaşındaki Emre, ilk, orta ve lise eğitimini memleketi Konya Ereğli’de tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki tıp eğitimi ve ihtisas yaptı. Doçent olduğu yıl 1988’de ABD’ye gitti. İş teklifi alınca da ABD’de kaldı. Direktörlüğünü yürüttü merkezde Türkiye’den giden doktorların yanısıra dünyanın her yanından doktorları eğitiyor. Halen İstanbul, Adana, Antalya, Erzurum, Kayseri, Samsun, Bursa’da bu alanda çalışan çok sayıda doktor yanında yetişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!