Karaciğer naklinde dünya ikincisi olmak girişimci ve yenilikçilik için yetmez mi

RAMAZAN öncesi Karagözlüler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Karagözlü’nün bazı işadamı dostlarını ağırladığı Malatya turu çerçevesinde İnönü Üniversitesi’nde Rektör Prof. Cemil Çelik’in konuğuyuz.

Haberin Devamı

Malatya Valisi Vasip Şahin’in de yer aldığı kahvaltı masasında Ali Kütük, Niyazi Musaoğlu, Adnan Başdemir, Nuri Vatan, Ayhan Erdoğan, Fehmi Çetinkaya, Mehmet Gülay, Bekir Cansu, Şaban Taçyıldız gibi isimler var.
Prof. Cemil Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksi”nin içine sinmeyen yanına değindi:
- Bakanlık, bazı kriterlere göre “Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler” listesi yayınlıyor. O kriterler arasına girmediğinden Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin karaciğer naklinde dünya ikincisi olması o sıralama için dikkate bile alınmıyor.
Bakanlığın geçen yıl yayınladığı liste sonrası hazırladığı mektubu benimle paylaştı:
- “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sıralamasında yeni kurulmuş ve gelişmesini henüz tamamlamamış 3-4 yıllık üniversiteler ilk 50’ye girerken, fiziksel, bilimsel, teknolojik, eğitim ve sağlık alanındaki çalışmalarıyla daha iyi konumda olanlar (38 yıllık İnönü Üniversitesi gibi) yer almıyor. Endeksin ölçütlerini yetersiz buluyorum.
Prof. Çelik, konuya yaklaşımını şöyle ortaya koydu:
- Girişimcilik ve yenilikçilik, toplumun ihtiyaçlarını karşılamalı, yaşam kalitesini artırmalı. Bunları gözardı eden ölçütler, sözünü ettiğim anlayışla hareket eden üniversiteleri değerlendirme dışı bırakır.
Ardından önerisini aktardı:
- Üniversiteler girişimcilik ve yenilikçilik yönüyle değerlendirilirlen, sosyal sorumluluk ve sağlık alanlarındaki başarıları da dikkate alınmalı.
Sonra İnönü Üniversitesi örneğine yeniden dikkati çekti:
- Belirli alanlarda dünya çapında saygın noktaya ulaşmış üniversitelerin (karaciğer naklinde dünya ikincisi olan İnönü Üniversitesi gibi) yenilikçi ve girişimci olmadığını nasıl söyleyebiliriz?
Bir örnek de ekonomik yapıdan verdi:
- Kendi öz gelirleri ile yatırım yapanlar da “girişimci üniversite” sayılmalı. İşin bu yönü endeksin “Ekonomik katkı ve ticarileştirme” bölümüne alınmalı.
Ayrıca akredite laboratuvarları da gündeme getirdi:
- Uluslararası akredite laboratuvarlar kurup ülkenin parasının yurtdışına gitmesinin önüne geçmek girişimcilik sayılamaz mı? Bu da endeksin “Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği” bölümüne girmez mi?
Bir öneri de sosyal bilimler için sundu:
- Sosyal bilimler alanındaki araştırmalar yenilikçilik ve girişimcilik ölçütleri arasında karşılık bulamaz mı? Endekse “Sosyal girişimcilik” de eklenemez mi?
Prof. Çelik’in bu görüşlerini yansıtamadan, “Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler” listesinin yenisi kısa süre önce açıklandı. İnönü Üniversitesi Rektörü, serzeniş için aradı:
- Kriterlerde hiçbir değişiklik yok. Bizi yine, “girişimci ve yenilikçi” saymadılar.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iyi niyetle, üniversiteleri “girişimcilik ve yenilikçilik” yarışına yönlendiriyor.
Ancak, bu durumun İnönü Üniversitesi gibi bazı kurumları derinden yaraladığı anlaşılıyor.
“Orta yol” bulunamaz mı?

Haberin Devamı

50 milyon liraya karaciğer nakil hastanesi kuruluyor

Haberin Devamı

İNÖNÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, “girişimci ve yenilikçi” sıralamasına üzülürken, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanında yükselecek karaciğer nakil hastanesi’nin temeline Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı törenle ilk harç konuldu.
Prof. Sezai Yılmaz’ın başında bulunduğu Karaciğer Enstitüsü’ne bağlı çalışacak hastane, 12 ameliyathane ve
150 yatak kapasitesine sahip olacak. 50 milyon liralık yatırımla Haziran 2014’te hizmete
girecek.
Prof. Çelik, hedefi yükseltti:
- Bu yıl 350 karaciğer nakli gerçekleştireceğiz. Hedefimiz 500 nakille dünya birinciliği.

2 bin 500
Euro’ya iş
DENİZ Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ile Türkiye Denizcilik Vakfı’nın kurduğu Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Osman Kamil Sağ, üniversitenin en önemli özelliğinin iş garantisi olduğunu vurguladı:
- Dünyaya gemi adamı yetiştiriyoruz. Mezunlarımız en az 2 bin 500 Euro’ya hemen iş bulabilecek.
Rektör, bu durumu şu örnekle güçlendirdi:
- Üniversiteye dönüşmeden önce Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın kurslarından 2 binden fazla mezun verdik. Tamamına yakını çalışıyor.
Metin Kalkavan araya girdi:
- Türkiye’de denizcilik eğitiminde uzman 20 yüksek öğrenim kurumu var. Biz bu alanda ilk üniversiteyiz. Farkımız iş garantisi.
Rahmi Koç’un önerisiyle mega yatlara eleman yetiştiren bölüm de açtıklarını kaydetti. Dar gelirli ailelerin çocuklarını meslek sahibi yapmak istediklerini belirtti:
Piri Reis Universitesi’nde 2 yıllık programlar 12 bin 500 lira. 4 yıllık programlar 21 bin 500 lira. Taksitle ödeme yapılabiliyor. Denizcilik Meslek Okulu’ndan geliyorsa kendisine yüzde 20 burs veriliyor.
2 bin 500 Euro aylıkla işe başlama fırsatı yakalayan kaç üniversite mezunu var acaba?

Yazarın Tüm Yazıları