Karaburun’dan iyi haber

Türkiye doğalgaz ve kömür bağımlılığından kurtulup enerji ihtiyacını rüzgar ve güneşten karşılamalı, bunu hep söylüyoruz.

Haberin Devamı

Ancak bu demek değil ki, plansız programsız, kafaya göre diledikleri her yere rüzgar enerji santralleri (RES) kurabilirler.
Ne yazık ki Karaburun’da durum bu ve yerel halk uzunca bir süredir taş ocakları ve balık çiftlikleri gibi sorunların yanı sıra yarımadanın her köşesine gelişigüzel kondurulan RES’lerle mücadele ediyor.
Bu RES’ler yarımadada doğayı ve sosyal yaşamı hızla tahrip ediyor.
Bu da yetmez gibi RES şirketleri “20 yıla burada köy möy kalmayacak, her yer RES olacak” gibi sözlerle halk üzerinde psikolojik baskı kuruyor.


***

2012 yılının ekim ayında, Enda Holding Yaylaköy RES ve Mordoğan RES projeleriyle ilgili olarak, karbon sertifikasyonu için Gold Standard Vakfı kuralları gereği yapılması istenen “halkın katılımı” toplantısı STK’lar ve Karaburun Kent Konseyi tarafından protesto edilmiş, toplantı yapılamamıştı.
Bunun üzerine vakıf, projeyi sertifikalandırma süreçlerine dahil etmeyeceklerini bildirmişti.
Her iki projenin de İş Bankası tarafından kredilendirileceği de öğrenilmiş, İş Bankası Yönetim Kurulu yarımadanın nadir ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması konularını dikkate almaya davet edilmişti.
İzmirli sanayicilerin ve iş insanlarının katılımıyla kurulan, dolayısıyla aslında bölgenin değerlerinin korunmasının öncelikli ilkeleri arasında olması beklenen Enda Enerji Holding’e her iki projeyi de iptal etme çağrısı yapılmıştı.
Yazık ki bu çağrılar cevapsız kaldı.
Ancak Karaburun halkı pes etmedi.


***

Haberin Devamı


Yaylaköy RES projesinin uygulama imar planı talebi İzmir İl Genel Meclisi’nin ocak ayındaki toplantısında ilgili komisyonlara havale edildi.
Karaburun Kent Konseyi temsilcileri toplantıdan önce CHP, ardından AKP gruplarının yetkililerine bölge halkının kararlı tepkisini ilettiler.
İmar, Çevre ve Sağlık, Tarım ve Hayvancılık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonları, Meclis’te okunan raporlarında imar planı teklifinin onaylanmasını önerdiler.
Hukuk Komisyonu ise sunduğu raporla bu teklifin reddi yönünde görüş bildirdi.
İl Genel Meclisi’nin hem CHP hem de AKP üyeleri bu öneriyi desteklediklerini belirttiler.
Yapılan oylama sonucunda da Enda Holding Yaylaköy RES’in imar planı talebi İl Genel Meclisi tarafından oy çokluğuyla reddedildi.
Mordoğan RES projesi imar planı için ise Karaburun Belediye Başkanı, Meclis İmar Komisyonu üyeleri ve Kent Konseyi temsilcileri yerinde incelemelerde bulundular.
Ve Karaburun Belediye Meclisi kararın ertelenmesine karar verdi.


***

Haberin Devamı


Karaburunlular bu cephede galip geldi.
Ancak savaşı kim kazanacak belli değil.
Önlerinde uzun ve zorlu bir süreç olduğunu biliyorlar.
Ancak şundan da eminler ki, bu dayanışma ve kararlılık devam ettikçe doğal, kültürel ve yerel zenginliklere karşı işlenen suçları durdurmak daha kolay olacak.

Yazarın Tüm Yazıları