"Kara Kıta"nın çocukları hayatı Türkiye'de öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Kara Kıtanın çocukları hayatı Türkiyede öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 11:44

- Ülkelerindeki iç savaş döneminde Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Somalili çocukların ailelerine, yaşadıkları şehirlerdeki okullarda eğitim imkanı sağlanıyor- Eskişehir'deki Somalili öğrencilerden Abdi:- "Türkiye, Müslüman bir ülke ve insanları sıcakkanlı. Burada eğitim almak tek hayalimdi ve bunu başardım. İyi bir üniversiteyi kazanıp ülkeme en iyi şekilde hizmet etmeyi düşünüyorum"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - SELÇUK KIZILDAĞ - Somali'de iç savaş nedeniyle eğitimlerine devam edemeyen ve aileleriyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan çocuklar, yaşadıkları şehirlerde devletin sağladığı imkanlarla okula giderek geleceğe umutla bakıyor.

Türkiye'nin destek kampanyaları ve yatırımlarının ardından yeniden ayağa kalkmaya çalışan Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaşayan birçok aile, çocuklarının daha iyi eğitim almalarını sağlamak için göç etti.

Aileleriyle Eskişehir'e yerleşen 12'nci sınıf öğrencileri Suat Hüseyin Şeyh Abdi ve Nida Abdülselam Muhammed de Fadime Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde kendilerini geleceğe hazırlıyor.

Abdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde eğitim imkanlarının yetersizliği ve yaşanan belirsizlikten dolayı Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Somali'de yaşadıkları zorlukları anlatan Abdi, şunları kaydetti:

"İnsanın hayalleri olmalı ve bu hayallerini başarmak için çalışmalı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Somali'ye yaptığı yardım ve desteklerin ardından ailemle Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Başarılı olmak için çok çalışmam gerektiğini biliyorum ve bu konuda arkadaşlarım, okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz büyük çaba harcıyor. Türkiye, Müslüman bir ülke ve insanları sıcakkanlı. Burada eğitim almak tek hayalimdi ve bunu başardım. İyi bir üniversiteyi kazanıp ülkeme en iyi şekilde hizmet etmeyi düşünüyorum."

Muhammed de Türkiye'ye sadece birkaç aylığına geldiklerini ancak sağlanan imkanlardan dolayı Eskişehir'e yerleşmeye karar verdiklerini belirtti.

Ülkesinden göç etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Muhammed, "Türkiye hem çok güzel bir ülke hem de ülkemizde alabileceğimiz eğitimlerin daha fazlasını burada veriyorlar. Hayalim iyi bir eğitim almaktı ve bunu Türkiye'ye gelerek başardım. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Türk devletine minnettarım" dedi.

- "Türkiye'ye güveniyorlar"

Okul Müdürü Ahmet Keskin ise 2015-2016 eğitim öğretim yılı itibarıyla savaş mağduru 50 öğrencinin okullarında eğitim aldığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Okullarındaki sığınmacı öğrencilerin çoğunun Somalili olduğunu aktaran Keskin, şöyle konuştu:

"Irak ve Suriye gibi ülkelerden de okulumuzda öğrenciler var. İç savaştan kaçan insanlar, Türkiye'yi güvenilir olarak görüyor. Bizler de hem devlet hem millet olarak onlara sahip çıkıyoruz. Okulumuzda eğitimlerini alıyorlar, servis, yemek, psikolojik destek anlamında bütün imkanlardan yararlanıyorlar. Öğrencilerden bazıları dil sorunu yaşıyor. Bu konuda onlara Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından destek veriliyor. Onlar için elimizden geleni yapmaktan mutluyuz."

Keskin, 2014-2015 eğitim öğretim yılında okuldan mezun olan Somalili bir öğrencinin şu anda Sakarya Üniversitesinde öğrenim gördüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!