Kar ve buzun yıldızları

Güncelleme Tarihi:

Kar ve buzun yıldızları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Dünyanın en iyi kayakçıları, buz patencileri, kızakçıları ve buz hokeycileri 10-26 Şubat tarihleri arasında Torino’daki 20. Kış Olimpiyatları’nda kozlarını paylaşacak. TRT’nin tek kanal olduğu dönemde Kış Olimpiyatları sporseverlerin dört yılda merakla izlediği önemli bir spor olayıydı. Ancak, TRT hakimiyeti bittikten sonra kış sporları ilgi alanımızdan çıktı.

Şimdi snowboard gibi yeni dallar ve ABD’li Bode Miller ve Gretchen Bleiler gibi sansasyonel isimler yeni bir izleyici kitlesini kış sporlarına çekmeyi başarıyor. Türkiye’yi olimpiyatlarda artistik buz patenci Tuğba Karademir ile kayakçılar Kelime Aydın, Sebahattin Oğlago, Muhammet Kızılarslan, Hamit Şare ve Duygu Ulusoy temsil edecek. İşte Torino’nun yıldız adayları.

İrina Slutskaya (27)

BUZUN PRENSESİ

Performansı kadar birbirinden renkli kıyafetleriyle de dikkat çeken bir şampiyon. Rus artistik buz patenci Torino’da kadınların bir numaralı favorisi. Geçen ayki Avrupa Şampiyonası’nda bir kez daha altın madalyayı boynuna taktı. Geçen yıl vaskulitis denilen bir kalp hastalığını yenerek dünya şampiyonu olmuştu. Torino’da ABD’li Michelle Kwan’la kapışacak.

Marit Bjoergen (25)

BAŞBAKAN KADAR POPÜLER


Kış olimpiyatlarının en çok dayanıklılık gerektiren dalı krosun en iddialı ismi. Norveç’te geçen yıl yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Başbakan Jens Stoltenberg’den sonra ülkenin en popüler ikinci şahsiyeti. Tabii krosun Norveç’te neredeyse milli spor olmasının da bunda payı var. Bu sezon Dünya Kupası klasmanında ilk sıradaki yerini hiç bırakmadı. Ancak, iki hafta önce bronşite yakalandı ve olimpiyat öncesindeki son iki yarışa katılamadı. Torino’da kadınlar krosta biri takım yarışı toplam beş altın madalya için baton sallayacak. Son gün koşulacak son derece zorlu 30 kilometrenin de favorisi.

Shaun White (19) ve Gretchen Bleiler (24)

SNOWBOARDCULAR


İlk kez 1998’de olimpiyat programına alınan snowboard gençler arasındaki popülaritesini giderek artırıyor. Torino’da iki ABD’li snowboardcu sportif başarılarının yanı sıra sosyal yönleriyle de ilgi odağı haline gelecek. Kızıl saçları nedeniyle "uçan domates" adı verilen White ufak tefek fiziğine karşın 13 yaşından beri profesyonel ve spektaküler stiliyle snowboardun yeni ikonu haline geliyor. Bleiler ise güzelliğini ön plana çıkarmaktan korkmayan bir kadın snowbordcu. Erkek dergisi FHM’e yarı çıplak pozlar vermekten çekinmiyor. Ama bu kadar değil. Akrobatik hereketlerin ön plana çıktığı half-pipe dalında "michalchuk" hareketini yapabilen ilk kadın sporcu o.

Giorgio Rocca (30)

SLALOMUN HAKİMİ


İtalyan kayakçı bu sezon Dünya Kupası yarışlarında fırtına gibi esti. Alp disiplini kayağın gözde dalı slalomdaki beş yarışı da kazandı. Efsane vatandaşı Alberto Tomba’yı taklit edercesine kurduğu bu üstünlükle şimdi de olimpiyatın bir numaralı favorisi durumuna geldi. Ancak, eski jandarma memuru Rocca altın madalya için olimpiyatların son gününe kadar beklemek ve ev sahipliğinin psikolojik baskısıyla baş etmek zorunda.

Bode Miller (28)

TARTIŞMALI KAYAKÇI

/images/100/0x0/55ea9f8ff018fbb8f88c1de1

Söyledikleriyle ve yaptıklarıyla olay yaratan ABD’li kayakçı. Geçen sezon Alp disiplininde ilk kez Dünya Kupası genel klasman şampiyonluğunu kazanan Miller, polemiklerin ortasında yer almayı seviyor. Geçen sonbaharda "doping kuralları çok sıkı, bunları biraz gevşetmek lazım" diyerek dikkatleri üzerine çekti. Ocak ayında Amerikan CBS kanalında çıktığı 60 Minutes TV programında takım arkadaşlarını eleştirip bir kez daha olay yarattı. Aynı zamanda 3 milyon dolarlık sponsorluk geliriyle dünyanın en çok kazanan kayakçılarından. Torino’da favorisi olduğu iniş ve süper büyük slalomda yarışacak. Olimpiyat köyünde konaklamayacağını ve kendi karavanında kalacağını açıklayarak yeni bir polemik başlattı bile.

Hannu Manninen (27)

HEM KAYIYOR HEM UÇUYOR


Finli sporcu Kuzey kombinenin iki sezondur en büyük ismi. Kuzey kombinede önce iki kez kayakla atlanıyor, sonra da 15 kilometrelik krosta yarışılıyor. Bu zorlu kombinasyonda başarı için hem çok iyi teknik hem müthiş bir dayanıklılık gerekiyor. Manninen, 42 Dünya Kupası birinciliğiyle bir rekortmen. 2005-06’da çok üstün bir performans çizdi. Olimpiyat öncesi son yedi yarışı kazanarak Dünya Kupası şampiyonluğunu açık ara ilan etti. Hem de üst üste üçüncü kez. Şimdi dört yıl önce Salt Lake City’de kaçırdığı olimpiyat altın madalyasının mutlak favorisi.

Georg Hackl (36)

DÖRDÜNCÜ ALTIN İÇİN YARIŞACAK


Alman kızakçı George Hackl, 1988’de Kanada’nın Calgary kentindeki olimpiyatlarda ilk gümüş madalyasını kazanmıştı. 1992, 1994 ve 1998’de üç şampiyonluk alarak efsane bir kızakçı haline geldi. 2002’de ise tüm aerodinamik donanımına karşın İtalyan rakibi Zoeggeler’e geçilip gümüşle yetindi. Bu yıl ise büyük bir sürpriz yapıp tekrar kızak pistlerine döndü. Dünya Kupası yarışlarında pek iyi bir tablo çizmemesini rakipleri bir taktik diye yorumluyor. Onlara göre Hackl kendini tamamen Torino’ya ve dördüncü altın madalyaya sakladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!