Kar gecikti grip arttı

Güncelleme Tarihi:

Kar gecikti grip arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında ani değişimler yaşanması bu yıl grip vakalarında önemli artışa neden oldu. Ağır geçen gribin başka hastalıklara neden olacağını hatırlatan Doktor Ayhan Yiğit ’’Herzamankinden daha dikkatli olun’’ diyor.

Doktor Ayhan Yiğit, kar yağışının olmaması ve hava sıcaklıklarındaki ani ve sık değişimlerin grip vakalarını artırdığını söyledi.

Erzurum Göğüs Hastanesi Başhekimi Dr. Yiğit, gribin genelde ilkbahar ve sonbahar aylarında görüldüğünü, ancak bu kış kar yağışının beklenen düzeyde olmadığı için grip salgınının geçen yıllara oranla daha fazla görüldüğünü söyledi.

Havalardaki ani ısı değişikliğinin aldatıcı olduğunu, insanların da bu yüzden pek iyi korunamadığını kaydeden Dr. Yiğit, ’’Bazılarımız, güneşe aldanıp paltolarını çıkardı, bazılarımız çocuklarını bina içinde olduğu gibi, hemen hemen aynı giysi ile sokağa çıkardı. Bu durum karşısında soğuk algınlığı ve gripte artış görülüyor’’ dedi.

Menenjite yol açabilir

Gribin yüzlerce çeşiti olduğunu, bunlardan bazılarının çok şiddetli geçtiğini belirten Dr. Yiğit, bu nedenle hekim kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Dr. Yiğit şunları söyledi: ’’Ağır geçen grip hastalıkları zatürree, orta kulak iltihabı, sinüzit nadiren de menenjit gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekir. Aksi taktirde hastalık ilerlemiş olabilir.’’ (A.A)

Nasıl korunabilirsiniz

Dünyada gribe karşı şimdiye kadar üç tip aşı üretildi. A, B, C diye adlandırılan bu koruyucu aşılar her yılın ekim ve kasım aylarında mutlaka yapılmalıdır. Aşı, birer ay aralıkla iki dozda yapılıyor. Bunun yanı sıra, özellikle kış aylarında hava kirliliğinin yoğun yaşandığı yerleşim birimlerinde fazla yürünmemeli, kirli havada yürürken kesinlikle sigara içilmemeli. C vitamini içeren bol gıda alınmalı, gribe yakalanan da kendini strese sokmayacak şekilde, sigarayı en aza indirmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!