GeriSeyahat Kar cennetinde çocuklar gibi şendim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kar cennetinde çocuklar gibi şendim

Kar cennetinde çocuklar gibi şendim

Meribel, Fransız Alpleri’nde 600 kilometrelik pistleriyle dünyanın en uzun ve geniş kayak alanlarından birine sahip. Okurumuz Orçun Dalarslan, Meribel’e gitti ve izlenimlerini yazdı.

Amacımız güzel bir kar tatiliydi. Arkadaşımla ne yapsak diye düşünürken Fransa’nın güneydoğusunda karar kıldık. Daha doğrusu, Savoie bölgesindeki Meribel’e... Burası, dünyanın en geniş kayak alanı olan Les Trois Vallées, yani Üç Vadi’de yer alıyor. Meribel, 600 km’lik bu alanın ortasında, Courchevel ve Val Thorens kayak merkezlerinin arasındaki vadide...
Meribel Vadisi, Meribel Village, Meribel Centre ve Meribel Mottaret adlı üç köyden oluşuyor. Bu köyler arasında ulaşım, ücretsiz ring otobüslerle sağlanıyor. Meribel’in en önemli özelliklerinden bir diğeri de çoğu kayak merkezlerinin aksine vadideki tüm binaların ahşap, dik çatılı, dağ evi tipindeki mimariye sahip olması. Bu ahşap binaların görüntüsü bana masal kasabalarını hatırlattı.
Burada tam 66 pist var ve hepsi 46 telekabin, telebar ve teleferikle birbirine bağlı. Zorluk derecelerine göre farklı renklerle sıralanan pistlerden yedisi siyah, 24’ü kırmızı, 27’si mavi, sekizi de yeşil.
Siyah renkliler en zor pist. Yeşillerse en kolay kayılabilenler. Ben snowboard’da henüz acemi olduğum için yeşil pistlerde kaymaya başladım ancak Meribel’de, Alpler’in zirvesinde olmanın verdiği mutluluk ve motivasyonla cesaretimi toplayıp, mavi ve hatta yer yer oldukça dikleşen ve daralan kırmızı pistlerde bile kaydım. Seviniyorum sevinmesine ama aynı pistlerde 6-7 yaşındaki çocukların da rahatlıkla kaydığını belirteyim. Zira Meribel ve yakınındaki kasabalarda yaşayan çocuklar, kaymayı daha anaokulu ve ilkokulda, spor dersleri bünyesinde öğrenmeye başlıyormuş. Üstelik farklı kayma stillerini de öğrenerek...

Kar cennetinde çocuklar gibi şendim


Pistlerin arasında, 3-4 yaşındaki çocuklara bile oyunlarla kaymanın öğretildiği alanlar var. Çocuklar kayak kıyafetleri içinde oldukça sevimli görünmekle birlikte, korkusuzca kayarak izleyenleri kendilerine hayran bırakıyor. Onları görünce insan “Darısı bizde Bursa’da, Erzurum’da, Bolu’da ve kayak merkezine yakın tüm diğer şehirlerde yaşayan çocukların başına” demeden edemiyor.
“Peki, Meribel’de sadece kayak mı var” derseniz söyleyeyim. Burada kayağın yanı sıra eğlence de son sürat! Kayak ve snowboard’a mola verip, DJ müziği ve dansçılar eşliğinde eğlenmek isteyenlerin adresi, artık Fransız Alpleri’nde bir klasik haline gelmiş olan La Folie Douce. Eğlence saat 15.00’e doğru başlıyor. Buradaki partiler, Çeşme ve Bodrum plajlarındaki akşamüstü partileri gibi. Tek fark, deniz ve kum ikilisinin yerine karlarla kaplı dağ zirvelerinin olması.
Meribel, kayak sonrası aktiviteler açısından da zengin. Meribel Centre’daki Olimpik Park bünyesinde buz pateni pisti, kapalı havuz, bowling salonu, çocuklar için oyun odaları ve spa’lar var. Benim için kaymak dışındaki en ilgi çekici aktivite, kayaklı iniş takımları bulunan dört kişilik bir uçakla dağların arasında uçup kuşbakışı vadiyi izlemek oldu.
Daha önce altı ay Paris’te yaşamış biri olarak, Fransızların hep çok soğuk olduğunu düşünmüşümdür. Ancak Meribel’de karşılaştığım misafirperverlik, Fransızlarla ilgili tüm olumsuz fikirlerimin değişmesine sebep oldu. Burada tanıştığım Fransızların neredeyse hepsi inanılmaz cana yakındı.

OTELLER

Kar cennetinde çocuklar gibi şendim

Meribel’in en önemli özelliklerinden biri, ev sıcaklığı veren otelleri. Ahşap ağırlıklı bu otellerin odaların yanı sıra şömineli, ahşap dekorlu lobilerinde de insanın saatlerce oturası geliyor. Bir de hepsi birbirinden güzel manzaraya sahip balkonlarında da hiçbir şey düşünmeden, en sevdiği Fransız müzikleri eşliğinde keyif yapmak...

HOTEL ALPEN RUITOR:

Meribel Mottaret’te, telekabinlerin tam göbeğinde, en eski otellerinden biri. İki yıl önce baştan sona yenilenmiş. İnce ahşap işçiliğine sahip dekorasyonu, sımsıcak odaları, çalışanlarının geleneksel kostümleri, hizmet kalitesi ve spa’sıyla dikkat çekiyor.

HOTEL SAVOY:

Meribel Centre’da, telekabinlere, mağazalara, restoranlara, süpermarketlere ve barlara yürüme mesafesinde. Odaları geniş.

HOTEL YETI:

Pist kenarındaki otelden, direkt kaymaya başlayabilir ve yine kayarak otele dönebilirsiniz. Aileler için ideal bir otel, odaları orta büyüklükte. Lobisi ve restoranı oldukça başarılı.

HOTEL ADRET TELEBAR:

Pist kenarında bulunan bir başka otel. Özellikle iki katlı, 4-6 kişinin konaklayabildiği, ev havası veren şale tipi büyük odaları etkileyici. Restoranı çok popüler.

HOTEL L’HELIOS:
Hepsi de süit, 18 odalı bir otel. Odalar oldukça büyük ve ferah. Ahşap, modern tarzda dekore edilmiş. Otelden direkt piste çıkabilirsiniz.

Kar cennetinde çocuklar gibi şendim

ULAŞIM

Meribel’e Fransa’da Lyon ve İsviçre’de Cenevre’den ulaşılabiliyor. Havaalanından belirli saatlerde kalkan servislerle Meribel’e ulaşmak mümkün. Ancak havaalanından araç kiralamak isterseniz, işlemleri internetten başlatmalısınız. Bu yolla hem Lyon’dan hem de Cenevre’den, Meribel’e iki saatte ulaşmak mümkün.

False