Kaptan Nemo’nun ahtapotu yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kaptan Nemo’nun ahtapotu yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2005 02:41

Japon zoologların ünlü romancı Jules Verne’in ‘Denizler Altında 20 Bin Fersah’ romanındaki gibi dev bir ahtapotu görüntülediği bildirildi. En az bir otobüs kadar büyük olan ‘Architeuthis’ türü ahtapot, bugüne kadar hiç görüntülenmemiş, varlıklarına kanıt olarak sahillere vuran ve dokularından ahtapot olduğu anlaşılan leşler gösterilmişti.

ARCHITEUTHİS türü dev ahtapot, bugüne kadar bilim adamlarının başvurduğu tüm yöntemlere rağmen görüntülenememiş ve nerede, nasıl yaşayıp beslendikleri konusunda doyurucu bir ipucu yakalanamamıştı. 1997 yılında bir National Geographic ekibi, dev ahtapotları canlı görüntüleyebilmek için balinalara kamera yerleştirdi, 2003 yılında ise Yeni Zelandalı deniz biyologları çiftleşme tuzakları kurdu, ama tüm bu çabalar sonuçsuz kaldı.

Otobüs büyüklüğündeki ahtapotu görüntülemeyi başarana Tokyolu araştırmacılar Tsunemi Kubodera ve Kyoichi Mori, bir İngiliz bilim dergisine verdikleri röportajda balinaları rehber olarak kullandıklarını anlattılar.

KILAVUZ BALİNALAR

Kuzey Pasifik’te bulunan Ogawara Adaları’ndaki balina gözlemcileri, uzun süre balinaların göç rotalarını ve özellikle nerelerde toplandıklarını izlediler. Balinalara kayıt cihazları takan araştırmacılar, bu dev memelilerin dev ahtapotun yaşadığını tahmin ettikleri yerlere doğru, 1000 metrelik dalışlar yaptığını keşfettiler. Araştırmacılar, daha sonra yeni ezilmiş karideslerle dolu bir ağın üzerine, kamera, ışık kaynağı, zamanlayıcı, derinlik ölçücü gibi aygıtların bulunduğu özel bir donanım yerleştirdiler. Donanım, 4-5 saat süreyle her 30 saniyede bir fotoğraf çekerek okyanus dibine indirildi. Bir süre sonra 900 metre derinlikte 8 metrelik bir ahtapot, yem torbasına hamle yaptı ve kancaya takıldı. İlerleyen dakikalarda, ahtapot kendisini kurtarmaya çalışırken, 30 saniyede bir fotoğraf çeken kamera sayesinde nasıl hareket ettiği hakkında da bilgi edinildi. Uzun bir mücadeleden sonra ahtapot kendisini kurtardı fakat geride kollarından birini bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!