‘Kapitalizm ortadan kalkmalı’ diyen Ali Koç’a Zeynep Bodur’dan destek

Güncelleme Tarihi:

‘Kapitalizm ortadan kalkmalı’ diyen Ali Koç’a Zeynep Bodur’dan destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 17:34

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Ali Koç’un kapitalizme yönelik sözlerine destek verirken “Kapitalizmin insanileştirilmesi” gerektiğini söyledi. Bodur, “Bir türlü azaltılamayan gelir adaletsizliği, terörün yolculuğunu hızlandırdı. Vahşi kapitalizme dur demezsek terörün yarın hangi başkentin kapısını çalacağını bilemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

ÖNCE Ankara, ardından Fransa… Yüzlerce insanın hayatına mal olan bu kanlı terör saldırıları bir süredir gündemde olan bir tartışmayı yeniden başlattı. Dünyayı korkutan bu saldırıların nedeni ne? Bu konuda ilginç çıkışlardan birini Antalya’da düzenlenen G20 toplantılarında Ali Koç yaptı ve “Gerçek sorun kapitalizmdir. Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizm ortadan kalkmalıdır” dedi. Koç’a iş dünyasından bir destek geldi. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Bir türlü azaltılamayan gelir adaletsizliği, terörün yolculuğunu hızlandırdı. Ya vahşi kapitalizme bir dur deyip refahı yeryüzüne yayacak bir kapsayıcı büyüme dönemine geçeceğiz ya da terörün yarın hangi başkentin kapısını çalacağına dair papatya falı açmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

OKULLARDA DEĞİŞİM

Zeynep Bodur Okyay geçen hafta gerçekleşen G20 zirvesinin alt başlıklarından biri C20 yani Sivil20’nin de başkanı idi. Önceki gün Zeynep Bodur Okyay’la grubun “İlk İşim Okullarda Değişim” adını verdikleri sosyal sorumluluk projesinin 5’inci yıl finali için Malatya’daydık.  Oklayla önce tuvaletlerini yeniledikleri ilkokullardan birini ziyaret ettik, meslek eğitimi verdikleri gençlere yönelik sertifika törenine de katıldıktan sonra  uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Okyay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat görevlendirdiği C20 çalışmalarından 1300 liraya çıkacak asgari ücrette, yeni kabine beklentilerinden, terörizm ve kapitalizmin geleceğine kadar bir çok konuda görüşlerini açıkladı. C20 için birlikte çalıştıkları sivil toplum örgütlerinin farkındalığını arttırdığını ve fakirliğin yarattığı sorunları gördüğünü anlatan Okyay, dünyanın bir yol ayrımında olduğunu belirterek başlıyor.

PİYASA KURALLARI VAR

Küreselleşmenin sadece paranın, yatırımın, teknolojinin yaygınlaşmasına değil aynı zamanda nefret ve kötülüğün de dünya üzerinde yayılmasına neden olduğunu savunuyor. G20 zirvesinde “Gerçek sorun kapitalizmde” diyen Ali Koç’a destek veren Okyay, şunları söylüyor: “Bir türlü azaltılamayan gelir adaletsizliği, terörün yolculuğunu hızlandırdı. Dünyada iyiliğin kötülüğü kovduğu yeni bir iklim oluşturmak zorundayız. Bunun temel yollarından biri de kapsayıcı yani vicdanlı büyümeden geçiyor. Dünyada 1 milyar insan açlık sınırındayken, 1.1 milyar insanın elektriğe, 700 milyona yakın insanın temiz suya erişimi yokken aynı yeryüzünde nasıl mutlu ve huzurlu yaşayabiliriz?” Ancak Bodur Okyay’ın, “Kapitalizm ortadan kalkmalı” diyen Koç’tan bu konuda farklı düşünüyor. Kapitalizmin sorunun parçası olduğunu söyleyen Okyay, “Sistem tabii sorunun parçası ama tümünü ona yüklememek lazım. Kapitalizmin insanileştirilmesi konusunda düşünmek gerekiyor. Bunda ben de hem fikirim. Ama piyasa kuralları var. Ve buna müdahale de doğru olmaz” diyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETTE BEN YAPTIM OLDU, DENEMEZ!

ZEYNEP Bodur Okyay, son günlerin tartışması asgari ücret konusunda yöneltilen soruları da yanıtlarken, bu konuda “ortaya bir rakam atıp ben yaptım oldu” denmesinin hatalı olduğunu söylüyor. Görüşleri şöyle:

“Türkiye sanayinde hala yapısal dönüşüm sağlanmadı. Sektörlere bakacak olursanız tekstil, gıda gibi konvansiyonel sektörler ağırlıklı. Burada maliyet kırılımına baktığınız zaman işçilik önemli kalem. Dolayısı ile Türkiye 5 liralık tişört satmaktan 100 euroluk teknik tekstil satmaya giderse asgari ücretin lafı bile çıkmaz. Orta vadeli planda dönüşüm için teşvikler özendirmeler düşünülüyor. Bunu yapana kadar bu sektörler bundan ciddi etkilenebilir. Tabii hakça yaşamak insanların hakkı. Ama dünyanın gerçeği de bu. Ekonomi hesap kitap işidir. Sektörlere etki araştırması yapılmadan herkese aynı artışın uygulanması sorun yaratır. Türkiye’nin yalnız değil, rakipleri var. Türkiye’nin her daim kendini Dinç yakışıklı, güzel tutması lazım.

Haberin Devamı

YENİ HÜKÜMET REFORMİST OLMALI

YENİ kurulacak hükümetin reformist olması gerektiğini de söyleyen Okyay, son iki yıldır patinaj yapan Türkiye’yi bu durumdan çıkarmak için politikalar oluşturulmasını istediklerini anlatıyor. Okyay, şöyle devam ediyor:

“Seçimsiz 4 yıl var. Ayrıca  kabine önemli. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki iş dünyası adına  kredibilitesi olmuş, geçmişteki uygulamaları ile güven vermiş, sözünün arkasında durmuş insanların kabinede olması gerekli.”  Okyay “Ali Babacan’ı mı tarif ediyorsunuz?” sorusunu da şöyle yanıtlıyor: “Biz sayın Ali  Babacan’ı tanıyor muyduk, tanımıyorduk. Göreve geldi ve çok hakkı ile bu görevi yaptı.Çok olumlu geri dönüşler oluyor onunla ilgili. Takdir edilen devlet adamlarına sahip olmak önemli bir şey.”

Haberin Devamı

BEKLE GÖR DÖNEMİ SÜRÜYOR

TÜRKİYE ekonomisine yönelik yatırımcılarda terör ve seçimlerin ardından nasıl bir gelişme gözlediğine yönelik yanıtı ise şöyle: “Türkiye için yatırımcılar bekle gör döneminde. Türkiye’nin geçmiş performansı ilginç. Bana göre bu coğrafyada ve gelişen ekonomilerde yüzde 4 büyüme oranı çok önemli. Bu yıl sonu da büyümenin yüzde 4’e yakın olacağını ve herkesi şaşırtacağını düşünüyorum. Bunu yapabilen ülke az. O yüzden bu sefer Türkiye’nin yanlış yapma lüksü yok. Doğru kararlar alıp  doğru  politikalarla ilgiyi tekrar kendisine çekmesi lazım.

KALE’DE BÜTÇE SAPTI

KALE Grubu’nun hedeflerine ilişkin soruyu da yanıtlayan Bodur Okyay, çevre ülkelerde ve Avrupa’da yaşanan sıkıntıların hedeflerin gerçekleşmesine engel olduğunu anlatıyor ve şu bilgileri veriyor: “Optimistik bir bütçe yapmıştık. Seçim öncesi durakladı. Terör olayları nedeniyle satışlarımız etkilendi. Bu nedenle bütçeden yüzde 15, karlılıkta da yüzde 5 sapma oldu.”

Haberin Devamı

OKULLARDA DEĞİŞİME 25 MİLYAR TL KAYNAK

ZEYNEP Bodur Okyay, Malatya’da bulunma nedeni olan Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın (KSV), çalışmalarını da anlatıyor. KSV’nin “İlk İşim Okullarda Değişim” projesinin beşinci yılında dönem finalini yaptığını belirten Okyay’ın verdiği bilgiler şöyle: “Bu proje kapsamında 5 yılda 19 ilde 55 okula hizmet götürdük. KSV’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği meslek edindirme kurslarıyla toplamda yaklaşık 4.562 işsiz vatandaşımız meslek sahibi yapıldı. İnşaat sektörüne 4.313 vasıflı usta kazandırdık. 26 milyar TL harcadık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!