Kapıcının bir saat çalışması bir gün mü sayılır?

SORU: Apartman kapıcısı, Pazar günleri izin kullanıyor. Pazar günleri bir saat çalışıp, gazete ve ekmek dağıtıyor. O bir saat için bir tam günlük ücret ödememiz gerekiyormuş. Doğru mu?

Haberin Devamı

Alper Şenol- İZMİR

YANIT: Evet, doğru.. Kapıcınıza, haftada bir gün izin kullandırmak zorundasınız. İzin gününün, pazar günü olması şart değil. Hafta içinde herhangi bir gün de olabilir. Ancak, kapıcınız izin gününde bir saat dahi çalıştırılsa, o gün “tam gün çalışmış” sayılır ve ilave olarak “bir günlük ücret” ödemeniz gerekir.

Şirketi 10 milyon TL’ye satıp hiç vergi ödememenin yolu var mı?

SORU: Bir limited şirketim var. Biraz da yaşımın ilerlemesi nedeniyle yabancı bir alıcıya 10 milyon liraya devretmem söz konusu. Ancak hisse satışım gelir vergisine tabi olduğu için bu şekliyle satarsam, Türkiye vergi rekortmenleri listesinde ilk 100’e girerim. Şirketi 10 milyon liraya satıp, yasal yollardan, hiç vergi ödememenin bir yolu var mı?
S. Özkan - MUĞLA

YANIT: Evet var. Limited şirketinizi anonime çevirin. Ardından pay senedi bastırın. Pay senedinin edinme tarihi, limited şirketin kuruluş tarihi kabul edilir. Pay senetlerinizi alıcıya 10 milyon liraya devrettiğinizde, 10 lira dahi vergi ödemezsiniz. Devir işlemleri ve düzenlenecek belgeler, dilekçeler, ana sözleşme vs. konusunda, adresinizi verirseniz, dökümanları size gönderirim.

Taklit ziynet KDV’si yüzde 18 gerçek pırlanta yüzde sıfır mı?

SORU: Eşime, taklit bir mücevherat almak istedim. KDV’si yüzde 18’miş. “Taklit KDV’si yüzde 18 olduğuna göre hakiki pırlanta KDV’si yüzde 40’dır herhalde” dediğimde, “Hayır, hakikisinde KDV yüzde sıfır” yanıtını aldım. Bu doğru mu?
Mesut Çınar- ESKİŞEHİR

YANIT: Evet doğru.. “Niçin?” diye sorarsanız, KDV yasası böyle! Siz en iyisi eşinize taklit değil, gerçek pırlanta alın!..

Eurobond faizlerinin vergisi

SORU: Eurobond faiz gelirim var. Bu gelirimin stopaj ve beyanname ile bildirim durumu nedir? Karı-koca ayrı ayrı gelir olursa fark eder mi?
Turgut Aksoy- İSTANBUL

YANIT: Stopaj (vergi kesintisi) oranı yüzde sıfır. 2013 yılı faiz geliriniz, 26 bin TL’yi aşarsa, tamamını beyan edip, gelir vergisi ödeyeceksiniz. Karı-koca ayrı ayrı eurobond faiz geliriniz varsa, her ikiniz de 26 bin liralık beyan sınırından ayrı yararlanırsınız. Örneğin 25’er bin lira faiz gelirinizi beyan etmezsiniz.

Annem hem babamdan hem dedemden maaş alabilir mi?

SORU: Annem, SSK emeklisi. Bağ-Kur emeklisi babam ölünce ondan da “dul aylığı” bağlandı. Geçenlerde dedem öldü. Dedem devlet memuru emeklisiydi. Anneme dedemden de maaş bağlanır mı?
Esra Ünal- TUNCELİ

YANIT: Evet, bağlanır. Dedeniz SSK veya Bağ-Kur emeklisi olsaydı bağlanmazdı.

Düğünde gelen altınları satıp otomobil almanın vergisi

SORU: Düğünde gelen altınları satıp, kocama otomobil almak istiyorum. Bu olayın vergisi var mıdır?
Gönül Ercan- ERZİNCAN

YANIT: Altınları satmanın, vergisi yok. Kendinize otomobil almanın da.. Ancak, eşinize otomobil hediye ederseniz, eşiniz Veraset ve İntikal Vergisi öder. Eşinize borç para verirseniz o da kendine otomobil alırsa, bu vergi yok!

Futbolcuların vergisi arttı mı?

SORU: Transfer döneminde yine milyon eurolar havada uçuşuyor. Futbolcuların vergisi artacaktı ne oldu?
Murat Özdemir- YOZGAT

YANIT: Bugün itibariyle değişen bir durum yok. Futbolcular halen vergi cennetindeler.. Toplam gelirleri üzerinden yüzde 15 vergi ödüyorlar. O kadar...

Yazarın Tüm Yazıları