Kapatmak için gerekçe çok ama...

Güncelleme Tarihi:

Kapatmak için gerekçe çok ama...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2017 09:18

ALMANYA’da aşırı sağcı parti NPD yasağı davasında yolun sonuna gelindi. Federal Anayasa Mahkemesi, salı günü kararını açıklayacak. Ancak mahkemeden yasak kararı çıkma ihtimali çok zayıf. Gerek hükümet gerekse Eyaletler Meclisi bu konuda pek de ümitli değil. 

Haberin Devamı

Kapatmak için gerekçe çok ama...

NPD’nin anayasa düşmanı olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok, şiddet eğilimli gruplarla da bağı var. 

Seri cinayetlerden sorumlu neonazi terör örgütü davasının en önemli ikinci sanığı Ralf Wohlleben, NPD’nin Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkan Yardımcısıydı. Wohlleben, NSU üyeliği ve 10 kişinin öldürüldüğü cinayetlerde kullanılan Ceska marka silahı tedarik etmekle suçlanıyor. 

Mülteci yurtlarına saldırıların perde arkasında yine onlar var. 

Berlin’de eylül ayındaki eyalet seçimlerinde NPD, Türkçe “Almanya biz Almanlarındır. Türkiye Türklerindir” afişleriyle kışkırtıcı kampanya yaptı. Siyasi bir parti olarak NPD, hazineden, vergi mükelleflerinin vergilerinden mali destek alıyor.
Yasaklanması durumunda hazineden mali destek kalkacak.
NPD yasağı diğer AB ülkelerindeki ırkçı, aşırı sağ partiler için de önemli bir sinyal olacak.

NEDEN?

Haberin Devamı

Bütün bunlara rağmen Anayasa Mahkemesi’nden yasak kararı çıkması niçin beklenmiyor? Gerekçeler şöyle; NPD, 10 yıl önceki gibi devamlı güçlenen bir parti değil. Yabancı karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD), NPD’ye rakip çıktı. Aşırı sağ şimdi AfD’de konumlanıyor. NPD’nin AfD ile rekabet edecek gücü yok.
Mali olarak iflasın eşiğinde.
Bütün bunlar gözönüne alındığında, NPD, Alman demokrasisi için tehlike sınırının üstünde değil ve bir tehdit oluşturmuyor.
Başka bir önemli gerekçe; Anayasa Mahkemesi’nden yasak kararı çıkması durumunda, NPD, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidecek. AİHM de aynı gerekçelerle aleyhte karar verecek.
NPD yasağı için aslında yeteri kadar gerekçe var.
Ama bir siyasi partiyi yasaklamanın önündeki yasal engeller çok daha fazla.

NE OLUR?

Anayasa Mahkemesi yasak başvurusunu reddederse, kararı Avrupa’daki tüm aşırı sağcı partiler bir zafer olarak karşılayacak. Aşırı sağ, bir siyasi partinin halkı kışkırtmasına rağmen yasaklanamayacağını görerek daha da cesaretlenecek.
Almanya’da 16 eyaleti temsilen Eyaletler Meclisi, yasak için başvururken oldukça umutluydu.
2003’teki ilk yasak başvurusu, NPD içinde istihbarat muhbirlerinden dolayı mahkemeden geri dönmüştü. Bu gerekçeyi kaldırmak için NPD içindeki tüm muhbirler geri çekildi.
Bu girişimlerin boşa çıkması, tamiri zor sonuçlar doğuracak. Artık NPD yasağı uzun yıllar bir daha söz konusu olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!