Kapatılan belediye isyanı

Büyükşehir Belediye Yasası ile nüfusları 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapatılan Mart 2014 tarihi itibarıyla tüzel kişilikleri ortadan kalkacak belde belediyeleri ayağa kalktı.

Haberin Devamı

Başkanlar: Para almayalım fahri başkanlık yapalım

Kapılarına kilit vurulanlardan 70’e yakını davacı oldu ve mahkeme kararını bekliyor. Ankara nöbetçi idare mahkemesinde dava açan belde belediye başkanları kapatma işleminin “telafisi imkansız zararlar meydana getireceğinden yürütmesinin durdurulmasını ve iptali” yanında, Büyükşehir Yasası’nın da iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmasını istiyorlar. Belediyeleri kapatılan vatandaşlar da hak ihlaline uğradıkları gerekçesiyle çoktan bireysel başvuru yoluyla AYM’nin kapısını çaldılar bile. Bu süreci davacı belde belediye başkanlarının avukatı İsmail Gür’le konuştum. Bakın nasıl anlattı:

33’Ü KURTULDU

“6360 sayılı 13 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun 6 Haziran’da yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla nüfusu 2 binin altında kalan 559 belde belediyesi kapanacaktı. Ancak, yasa yürürlüğe girmeden başta Yozgat olmak üzere 33 belediye birleşmeyi gerçekleştirerek kapanmaktan kurtuldu. 526’sı kapandı. Bunlardan 70’e yakını davacı.

Haberin Devamı

YASA ÇELİŞKİLİ

2012’de çıkarılan bir yasa için 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıtları esas alındı. Bu büyük bir çelişkidir. Yasanın çıkış amacına ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Kapanların yüzde 80’i AK partili belediyeler. Bazıları merkeze 220 km uzaklıkta. Yangın çıktığında ne olacak. Bu düzenleme kırsaldaki göçü tetiklemeyecek mi? Avrupa’nın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki kadar az belediye yok.

BELEDİYE REFERANDUMSUZ KAPATILAMAZ

Türkiye Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nı onaylamıştır. Buna göre referandum yapılmadan yerel yönetimlerin sınırlarında değişiklik yapılamaz. Kanun küçük ölçekli olan verimli ve etkin değildir anlayışı ile hazırlanmıştır. Bu doğru değildir. Toptancı yaklaşım yanlış ve açıkça hukukun temel prensiplerine aykıdır.”

PROTOKOL BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLİZ

Kilit kararına karşı dava açan Afyon’un biri AK Partili ikisi CHP’li belediye başkanları Ankara’daydılar. AK Partili Afyon Yıprak Belde Belediye Başkanı Abdurrahman Güçlü, CHP’li Kadılar Belde Belediye Başkanı Kasım Özkan ve CHP’li Atlıhisar Belediye Başkanı Ömer Kurt, avukat İsmail Gür’e vekalet verip birlikte davacı oldu. Gür’ün ofisinde üçüyle birlikte konuştum. Bakın neler söylediler:
ORTAK GÖRÜŞ: Devletin kapanma ile tek tasarrufu bize ödediği maaş olacak. O parayı almayalım fahri başkanlık yapalım. Bu yasayla kırsal kesim ölecek, hizmet gitmeyecek. Göç artacak. Biz protokol belediye başkanı değiliz. 7 /24 halka hizmet veriyoruz.

Haberin Devamı

YIPRAK BELEDİYE BAŞKANI GÜÇLÜ: 2011 sayımına göre nüfusumuz 2 binin altında görünüyor. Ama fiili durum öyle değil. Afyon çok soğuk. Kış aylarında vatandaş Ege bölgesine göçüyor. Ama yazın 7 ay biz onların kahrını çekiyoruz. ADNKS yanlış bir istem. Afyon’a 160 kilometre uzaktayız. Bizi vatandaş sabah 00.3’te arar 00.5’te arar. ‘İtfaiyeyi gönder, yangın çıktı, taksiyi gönder karım, gelinim doğuruyor’ diye. Biz, onlar gibi protokolden protokole koşan belediye başkanı değiliz. Halka 24 saat hizmet ediyoruz. Bir ay belde belediye başkanlığı yapsınlar görürler.
ATLIHİSAR BELEDİYE BAŞKANI KURT: Bizim şimdi 2 bin 200 nüfusumuz var ama kapatıldık. 9-10 köye hizmet veriyoruz. Belde halkında kapatmaya büyük tepki var” dedi. Kadılar Belediye Başkanı Özkan on yıl içinde 700 nüfusa kadar indiklerini bu yasanın kırsal kesime darbe olduğunu belirterek, “Belediyenin telefonunu bile kullanmıyorum. Biz bu işe gönül verdik, kapatma kararı çok yanlış.
Son sözü ise yargının.

Yazarın Tüm Yazıları