Kantine kart

Güncelleme Tarihi:

Kantine kart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 09:21

Okul kantinlerinde ‘Yasak değil, kısıtlama olsun’ diyen kantincilerden teknolojik öneri: Öğrenciye özel kartlarla, yeneceklere velilerin karar vermesi.

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın, ‘Sağlıklı Kantin’ uygulaması için çalışma başlattığı açıklandı. Kantinlere yeni düzenlemeler getiriliyor, birçok ürünün satışına yasaklar geliyor. İstanbul Kantinciler Esnaf Odası ise yasak yerine farklı bir proje öneriyor. “Yasak değil, kısıtlama” getirilmeli diyen İKEO, ‘Kantinim Kantin Otomasyon Sistemi’nin hayata geçmesini istiyor. Oda, 2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı projenin tüm okullarda uygulanabileceği görüşünde.

VELİ İNTERNETTEN BELİRLESİN

İKEO’nun önerisi kantin otomasyon sisteminde çocuğa kart veriliyor, veli karta para yüklüyor. İnternet üzerinden girilen sistemde örneğin veli “Süt verilmesin” derse, sistem sütün barkodunu okumuyor ve çocuğa süt satılamıyor. Kart ayrıca çocuğun okula gelmemesi veya geç kalması halinde velileri SMS ile bilgilendirebiliyor.

Haberin Devamı

‘PARA DA MİKROP’

İKEO Satın Alma Sorumlusu Bülent Şenyüz, projenin gerekçesini şöyle anlatıyor: “Biz diyoruz ki parayı ortadan kaldırın. Bu parayı ellemek de zaten mikrobik bir şey. Veli çocuğun kantinden alacağı şeylere sınırlama koyabilir. Örneğin, çocuğun fıstığa alerjisi var. Onu karta yazdırabilir. Böylece çocuk fıstığı alamaz. Veli çocuğu kantinden neler almış onu da sistem üzerinden bakıp görebilir.”

Kantinim Kantin Otomasyon Sistemi

Sistem, öğrenci kimlik kartlarının, öğrencilere dağıtılması ile başlıyor. Ardından okul girişi için öğrenci giriş çıkış takip cihazları ve kantinde, yemekhanede kullanılacak bilgisayar ve ürün takibi yapmakta kullanılacak barkod sistemi kuruluyor. Veliler çocuklarına verdikleri  harçlıkları internet ya da kendilerine özel panel üzerinden kredi kartları ile yatırabiliyor. Çocuklarının günlük ne kadar para harcamasını istediklerini ve kantinde satılan hangi ürünlerden almasını istediklerini kendileri belirleyebiliyor.

BONZAİ’YE KARŞI

Aynı zamanda öğrencinin okula geç kalması, gelmemesi gibi durumlarda ise anında velinin cep telefonuna bilgilendirme SMS’i gidiyor. Çocuklar üzerinde para taşımadığı için, muhtemel kapkaç, okul önlerinde satılan sağlıksız besinlerden satın alma, sigara-içki-bonzai vb. tehlikelerden uzak durulacağı düşünülüyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!