Kanserli hücreleri dondurarak yok etti

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hücreleri dondurarak yok etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

Bir İngiliz cerrah, ilk kez vücuttaki kanserli urları dondurarak yok etti. Dr Omar Maiwand, eksi 190 derecede sıvı nitrojen kullanarak, kanserli hastaları ölmekten kurtardı.

LONDRA’daki Harefield Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan Maiwand’ın tümörlü hücreleri dondurma işlemi, toplam 16 göğüs kanseri hastası üzerinde denendi ve yedisi bir yıldan beri hiçbir kanser riski ile karşı karşı bulunmuyor.

İlk kanser hücrelerini dondurma operasyonunu 2003 yılında gerçekleştirdiğini belirten Maiwand, ilk hastasının şu anda hiçbir kanserli hücre taşımadığını kaydetti. Maiwand’ın ilk hastası olan 76 yaşındaki Douglas Smith, şu anda normal hayatının sürdüğünü dile getirerek, ‘Eğer bu operasyonu yaptırmamış olsaydım şu anda yaşıyor olmazdım’ diye konuştu.

Sıvı nitrojenle dondurma yönteminde kanserli bölgenin etrafı deliniyor ve içeriye sıvı nitrojen entegre ediliyor. Sıvı nitrojen göğsün içinde açılan delikte dolaştıktan sonra deliğin diğer ucundan vücudu terk ediyor. O sırada çevresinden geçtiği kanser hücreler tamamen donuyor. Dondurma yöntemi hakkında uyarılarda bulunan Londra’daki College Üniversitesi doktorlarından Dr Siow Ming Lee, kanserli hücrelerin dondurarak yok edilmesi yönteminin halen keşif aşamasında olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!