Kanseri anlatmak için her yolu deniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kanseri anlatmak için her yolu deniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2017 14:34

Kanseri anlatmak için her yolu deniyorlar

Haberin Devamı

AYDIN'ın Kuşadası ilçesindeki Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında hem ev ziyaretleri yaparak bilgilendirici broşür dağıttı hem de kostüm giyip tiyatro oyununda sahne alarak farkındalık oluşturdu.

Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi'nin  "Korkma, geç kalma, farkında ol!" sloganı ile düzenlediği Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında merkez çalışanları tüm mahalleleri  ev ev dolaşıp broşür dağıttı. Kuşadası Ticaret Odası'nda ise skeç, oratoryo ve sinevizyon gösterisi sunuldu. Etkinliğe İl Halk Sağlığı Müdürü Fevzi Çakmak, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hemşire Sibel Yıldız'ın yazıp yönettiği skeçlerde Tiraje Aydoğdu, Hayriye Yıldız ile Gönül Demircan rol aldı. Yıldız'ın kaleme aldığı oratoryoda birlikte çalıştığı arkadaşları görev aldı.

Kızının Lenfoblastik Lösemi hastalığını yenme sürecini anlatan anne Ferah Sürekçi izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Henüz 5 buçuk yaşındayken Lenfoblastik Lösemi teşhisi konulduğunu anlatan Sürekçi, koltuk altındaki şişlik nedeniyle gittikleri doktorda yapılan tahlil ile yaşamlarının değiştiğini söyledi. Sürekçi, "2010 yılında, kızım henüz 5 buçuk yaşındayken Behçet Uz Hastanesi'ne yatırıldı. O gün hastanede ne ben, ne de kızım bir daha çıkamayız diye düşünmüştüm. İlaçlar, antibiyotikler, kemoterapiler, sonrasında kızımın elinde tutam tutam kalan saçlar. Bir çocukta bunları yaşamak dayanılır gibi değil. Orada diğer çocukların anneleri ile tanıştım. Hepimiz birbirimize güç verdik, moral verdik. Hastalığı yenmenin en büyük silahının moral olduğunu öğrendik. Direnç kaybı olan çocuğun enfeksiyon kapması, yoğun bakım deneyimleri sonrası da kızım ile moralimizi yüksek tutmaya çalıştık, direndik, hastalığı yendik. Biz kızımla inandık, umarım başarmışızdır" dedi. Sürekçi son olarak ailelerin çocuklarını kötü beslenme, hazır yiyecekler ve cipslerden uzak tutmalarını istedi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Fevzi Çakmak, Aydın'da 2014 yılından bu yana yapılan taramalarda 160 meme kanseri vakası tespit edildiğini söyledi. Çakmak, "İsmiyle korkutucu ve yaygın olan kanser, ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada. Bu hastalığa karşı Aydın ili genelinde büyük bir mücadele veriyoruz. 2014 yılından bu yana 50 bin mamografi, 50 bin bağırsak kanseri taraması yaptık. Bu süreçte 160 meme kanseri tespit ettik" diye konuştu.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!