Dünya Haberleri

DÜNYA

    Kanserden koruyan doğal hap

    Hürriyet Haber
    04.10.2007 - 00:00 | Son Güncelleme: 04.10.2007 - 16:46

    İngiliz bilim adamları, meyve, baharat, kırmızı şarap ve pirinçten yapılması planlanan hapların meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde riski yüzde 40 azaltabileceğini açıkladı.

    Tamamen doğal dört hap deneme aşamasında.

    İNGİLTERE’nin Leicester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, hücrelerin kötü huylu tümörlere dönüşmesini durduran maddeler içeren yiyecek ve içecekler hap haline getiriliyor. Pirinç, şarap, baharatlar ve ahududu benzeri dağ yemişlerinin içindeki koruyucu maddeleri hap haline getiren uzmanlar, bunların günlük vitamin takviyeleri gibi kullanılması halinde göğüs, bağırsak ve prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 40 oranında azaltılabileceğini sanıyor.

    Araştırmayı yürüten moleküler tıp uzmanı Prof. Will Steward, ilaçların hiçbir yan etkisi olmadığının saptandığını ve koruyuculuk oranı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Hapların koruyucu etkisi yüzde 40’tan fazla da olabilir" dedi. Birmingham şehrindeki Ulusal Kanser Araştırmaları Enstitüsü Konferansı’nda çalışmalarını anlatan Prof. Steward, Kanadalı bir şirketin kırmızı şarap ve zerdeçaldan bir hap üreterek 40 denek üzerinde araştırmayı sürdürdüğünü söyledi. Steward, klinik deneylerin en az beş yıl daha süreceğini belirtti.

    Çalışmalar, Tayland’daki köylerde yaşayan ve ağırlıklı olarak pirinç yemekleri yiyen kadınların meme kanserine hemen hemen hiç yakalanmadığının belirlenmesiyle başladı. Tayland pirincindeki "trikin" maddesinin yanı sıra, kırmızı şaraptaki "resveratrol", zerdeçaldeki "kürkümin" ve dağ yemişlerindeki bazı antioksidanlar, hap haline getiriliyor.
    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı