Kanser riskini artıran zihinsel hastalıklar

Güncelleme Tarihi:

Kanser riskini artıran zihinsel hastalıklar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

ABD’de yapılan yeni bilimsel araştırmalar şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ciddi zihinsel hastalıkları taşıyanların, normal insanlara göre yaklaşık üç kat daha fazla kansere yakalanma riskinin olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Psikiyatrik Servisler dergisinde yayımlanan araÅŸtırmanın bulguları, ciddi boyutta zihinsel hastalık taşıyanların ve görüntülemelerine dayanıyor.Â

 

Araştırmanın yöneticilerinden John Hopkins Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gail L. Daumit, bu tip hastalarda yüksek bir riskin tespit edildiğini, ancak nedeni hakkında henüz net bir şey bulamadıklarını söyledi. ABD’de yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 5’inin ciddi zihinsel problemleri bulunduğunu söyleyen Daumit, bu insanların ölüme herhangi bir zihinsel problemi olmayan insanlara göre üçte iki oranında daha fazla yatkın olduğunu belirtti.

 


Daumit ve ekibinin yaptığı ilk araştırmalar, şizofreni ve bipolar bozuklu taşıyan 3 bin 317 denek üzerinde gerçekleşti. 1994 ve 2004 yılları arasında gözlemlenen kanserli pek çok deneklerin, akciğer kanseri normal nüfusa göre dört buçuk kat, koloretal kanseri ise üç buçuk kat daha hızlı gelişme gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!