‘Kanser 10 yılda tamam'

Güncelleme Tarihi:

‘Kanser 10 yılda tamam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 23:20

Roche İlaç CEO’su Daniel O’Day iddialı konuştu: Kanser konusunda 10 yıl içinde büyük bir dönüşüm yaşanacak, kanser öldüren değil, beraber yaşanabilen bir hastalığa dönüşecek...

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden Roche, önceki gün yıllık çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.Merkezinin bulunduğu Basel’deki toplantıda şirketin CEO’su Severin Schwan, çağımızın en korkulan hastalıklarından kanser hakkında geleceğe yönelik umut dolu bilgiler verdi. Kanserle savaş için pazara bir yıl içinde dört yeni ilaç soktuklarını kaydeden Schwan, “Biri, spesifik bir mesane kanseri tedavisi için ABD’de 30 yıl aradan sonra onaylanan ilk ilaç. Denemelerde akciğer kanserinin belli bir tipinde de daha uzun yaşamaya sebep oldu. 2016’da araştırma ve gelişmeye 9.9 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 37 milyar lira) harcadık” dedi. Peki bu rakamlar dünya sağlığıyla ilgili bize hangi bilgileri veriyor? Yanıtlar için toplantı sonrasında, Roche İlaç CEO’su Daniel O’Day ile bir araya geldik.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GEÇ GELİYOR

Daniel O’Day, özellikle kansere yönelik tıp dünyasındaki son gelişmeleri Hürriyet’e şöyle anlattı:“Gelecek 10 yılda kanserle ilgili pek çok olumlu gelişme olacak. Nasıl ki HIV artık gelişmiş ülkelerde insanları öldüren değil beraber yaşanan bir hastalığa dönüştüyse, kanserde de daha doğru teşhislerle daha iyi tedaviler yapabiliyoruz. Mesela bu yıl çıkardığımız bir ilaç, kanserli vücudun bağışıklık sistemini yeniden çalıştırarak kendi kendini tedavisini sağlıyor. Yeni ilaçlar ABD’de alınabiliyor. Avrupa’da 2017’de onaylanacaklar. Türkiye’deyse 2019’da ancak onaylanabilecekler gibi görünüyor. Hükümetle işbirliği içinde bu sürecin kısaltılması için çalışmalar yapıyoruz.”ABD ve Avrupa’da onaylanmış, Türkiye’de onaylanamayan ilaçlar eşitsizliğe yol açıyor. İmkânı olanlar yurt dışından bu ilaçları temin edebilirken, olamayanlar onay sürecini beklemek zorunda kalıyor. 

‘GELECEĞİN SORUNU ALZHEIMER’

DanIel O’Day, “Bugün hastalıkların üçte ikisinin hâlâ yeterli ilacı ve tedavisi yok. Ancak bilim ilerliyor” diyor. Enfeksiyonel salgınlarla birlikte ileride büyük sorunlara yol açacak hastalıklar üzerinde çalıştıklarını da belirterek, “Örneğin gelecek 20 yılda dünyanın en önemli sosyal ve ekonomik sorunu Alzheimer olacak. Bunun çaresi için büyük yatırımlar yapıyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Fiyatlarla ilgili çözüm aranıyor

ROCHE, 1958’den beri Türkiye’de de faaliyette olan dev bir ilaç firması. Şirketin CEO’su Severin Schwan, “Şu an ekonomik baskı söz konusu ama Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeliyle ilgili hiçbir şüphemiz yok.” diyor. Dünya çapında fiyatların sabit trend izlediğini söyleyen Schwan, Türkiye’de kur farkından oluşan sıkıntıların giderilmesi için çabaladıklarını vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!