Kanguru gibi

Güncelleme Tarihi:

Kanguru gibi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 11:50

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören bebeklerde, dünyada giderek daha fazla rağbet görmeye başlayan "Kanguru Bakımı" uygulaması hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Kanguru gibi

Anne ile bebek arasında ten teması olan Kanguru Bakımı, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirirken, bebek üzerindeki yoğun bakım stresini azaltarak, erken taburculuğu sağlıyor. Aynı zamanda prematüre doğumlarda anneye hamileliğini tamamlama duygusunu veren Kanguru Bakımı, doğal anne babalık rolüne de erken geçişi sağlıyor. Bebek çıplak ya da en fazla bezi ve başlığı ile anne veya babanın çıplak göğsüne yüzü koyun yatırılarak ten teması sağlanıyor. Günde 30 - 60 dakika ile başlanan bakımın süresi, sonraki günlerde arttırılıyor.

Henüz 6,5 aylıkken eşinin sağlık sorunları sebebi ile dünyaya erken gelmek zorunda kalan bebeklerine kanguru bakımı sayesinde daha yakın olduklarını belirten baba Uğur Peltekoğlu "Başka bir hastanede dünyaya gelen kızımın doğumundan sonra yemek borusunda daralma olduğu ve Tepecik EAH’de tedavi görmesi gerektiği söylendiğinde dünya tersine dönmüştü. Hastanedeki ilk kanguru bakımı deneyimimiz hayatımdaki en farklı duygudur. Her kanguru eğitiminden sonra eşimin mutluluğu ve yaşadığım heyecan tarif edilemez. Bu pozitif yaşananlar bizim ve bebeğimizin daha çabuk toparlanmasına katkıda bulundu. 2. kez baba olan birisi olarak bu zor koşullarda ani dünyaya gelen hediyemiz Zeynep Doğa’nın hayata tutunması için emek harcayan ve sonrasında en güzel şekilde sevgi ile büyütüp bize emanet eden Tepecik EAH Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi’ne sonsuz teşekkür ederiz" dedi.

Haberin Devamı

Kanguru gibi


Dünyada ilk kez 1983 yılında kuvözlerdeki eksiklikler nedeniyle Kolombiya’da başlatılan Kanguru Bakımının düşük maliyetli ve anne ile yenidoğan bebek arasındaki bağı güçlendiren bir uygulama olduğunu ifade eden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mansur Tatlı "Kanguru Bakımı ile ilgili yapılan araştırmalarda, bebeğin anne sütü alma süresinde artma, kalp hızı, solunum hızı, kandaki oksijen düzeyi ve vücut ısısını dengelemede artış kilo alımında artış; solunum durması ve periyodik solunum ataklarında azalma, enfeksiyonlarda azalma, erken stabilizasyon, erken taburculuk, ayrıca hasta ve çalışan memnuniyet oranında artış, gibi birçok olumlu sonuçlar saptanmıştır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören, tüple beslenen, oksijen tedavisi uygulanan, serum takılı olan bebeklere de verilebilen bu bakım, hastanede verilen bakımı tamamlar. Hemşireler tarafından verilen eğitim ile her yaş, eğitim ve kültür düzeyindeki sağlıklı anne ve babalar Kanguru Bakımını uygulayabilir" dedi.


BAKMADAN GEÇME!