Kandemir'den gündem değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Kandemirden gündem değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 14:05

Kandemir'den gündem değerlendirmesi

Haberin Devamı

UŞAK Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası ilişkileri gerginleştiren açıklamalarda bulunduğunu söyleyerek dünyada yükselen gerilimin Türkiye olarak olumlu kullanılabileceğini ve yatırımların çekilebileceğini savundu.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, şubat ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmasında ülke ve dünya gündemini değerlendirdi. Türkiye'nin 2017 yılına dünya ve ülke gündemi olarak oldukça hızlı bir giriş yaptığını ifade eden Kandemir, "İçte ve dışta yaşanılan her olay dünyadaki tüm ülkeler gibi Türkiye'yi de etkiledi. Geçen ay dünya gündemini ağırlıklı olarak ABD ve Rusya belirledi. ABD başkanı Donald Trump, görevi teslim almasıyla dünyayı karıştıracak demeçlerde bulundu. Trump'ın İngiltere sevdasını hepimiz bilmekteyiz. Avrupa Birliği'nde oluşan ekonomik sıkıntıların yanında bir de siyasi olumsuzlukların baş göstermesi AB planlarını bir hayli zorluyor. İngiltere'nin AB'den kesin olarak çıkmak istemesi ve kararlı tutumu Trump ile iş birliği kurmak istemesi dünya gündemini çalkalıyor" dedi. ABD Başkanı Trump'ın uluslararası ilişkileri gerginleştiren açıklamalarından Çin ve İran'ın da etkilendiğini öne süren Kandemir, "Çin ve İran'ı karşısına alan Trump, NATO aracılığıyla Rusya'ya da baskı yapıyor. Avrupa'da askeri yığınağını artıran ABD'nin gelecek günlerdeki adımlarını ve dünyadaki yansımalarını yakından izlemeye devam ediyoruz. Dünyada yükselen gerilimi umarım ülkemiz adına iyi kullanırız. Çünkü Türkiye olarak dikkat çekici ve yatırımlar için alternatif bir ülkeyiz. Bu kriz ortamında yapılacak doğru hamlelerin ülkemize yatırım çekeceğini düşünüyorum. Trump'ın ABD'nin büyümesini hızlandırmak için vergi kesintileri, yatırım harcamaları ve dış ticarette daha korumacı bir tutum izleme sözü vermiş olması, dolar lehine olsa da diğer para birimlerinin aleyhine oldu. Türkiye'de bu gelişmeler öncesi aşırı yükselen döviz kurları, son günlerde aşağı yönlü bir seyir izliyor. Ülke ekonomisini etkileyen bu olay, bir nebze de olsa bizleri biraz rahatlattı. Yine de kurların halen yüksek olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Kandemir, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin güvenlik sorunu teşkil etmesini ve olağanüstü hal durumunun sürmesini sebep gösteren uluslararası kredi kuruluşlarının puan düşürdüğünü söyledi. Kısa sürede bu puanları yukarı çıkarmak için dikkatin ekonomiye çevrilmesi gerektiğini savunan Kandemir, "Kahraman ordumuz, Suriye'de canları pahasına ülkemizin güvenliğini sağlamak adına terör örgütüyle mücadele ediyor. Ateş hattında değil ama bizler de ülke içinde üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Ülkemizin refahını ve huzurunu yalnızca siyasi ve askeri mücadele oluşturmaz. Ülke ekonomisinin gidişatı ve büyümesi de bir ülkenin geleceğini belirleyen en büyük etkenlerden biridir" dedi.

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!