Kanat Atkaya: Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kanat Atkaya: Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

RADIOHEAD / In Rainbows

Radiohead bir önceki albüm olan "Hail To The Thief"i plak şirketine teslim ettiğinde, bir nevi lisansı elinde yıldız futbolcu konumuna gelmişti.

Kuşlar kadar hür olan, gelen astronomik tekliflere "Durun iki dakika canım" diyen Radiohead tayfası çalışmaya devam etti.

"OK Computer" gibi müzik dinlendiği sürece saygı duyulacak bir klasik zaten yapılmış, diskografide durmakta oysa...

Bu arada Thom Yorke başta olmak üzere hemen hepsi solo projelerle vesaire uğraştılar.

Konserlere devam ettiler; Radiohead’i yakın markaja alanlar "Nude" gibi bazı güzellikleri duymaya başladılar.

Radiohead bu arada hálá hür bir topluluk, dikkatinizi mıknastıs marifetiyle bu noktaya çekmek isterim.

Grubun yedinci albümünü "14 sene oldu, sabır taşı çatladı gari!" şeklinde bekleyen kitle, bir plak şirketi olmadığından işin dağıtımını filan da merak etmekte.

Sonunda "Albümü web sayfamıza koyuyoruz, fiyatı da siz belirleyin" dediler.

"Nasıl yani?"dedik. "İstersen hiç para verme. Gönlünden kopanı ver veya. Aralık ayında dağıtılmak üzere 80 dolarlık özel bir kutu da hazırladık; özel bir şeye sahip olmak istersen onu da alabilirsin..."

Neticede oturup 10 şarkılık "In Rainbows"u dizüstü arkadaşı açıp 5 kuruş ödemeden (Denemek için para ödemedim; sonra kutuyu alıcam, hesaplaşırız) indirdim.

"Nude", "Weird Fishes/Arpeggi", "Faust Arp", "House of Cards", "Videotape" gibi özlediğim türden Radiohead parçaları doldu dünyama.

"OK Computer" familyasından bir albüm. Canlı davul, Greenwood’un alameti farikası gitar atakları ve tabii kaybolurken dinleyeni de peşinden sürükleyen Torke.

"Instant classic" diye mecbur kalınmadıkça kullanılan bir tabir vardır müzik dünyasında. Herkesin üzerinde "Bir klasik!" olarak görüş birliğine vardığı, aradan zaman geçmesi beklenmeden paye alan albümler için dikkatlice kullanılır.

"OK Computer", The Smiths’in "Queen Is Dead"i veya ne bileyim Bob Marley & The Wailers’ın "Exodus"u gibi. "In Rainbows" için OK Computer’ı aşamasa da, grubun diskografisinde ikinci sıraya oturan bir klasik diyebilirim.

Dinleyin...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!