Kanat Atkaya: Hangi kitap, ne mesajı veriyor



Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Doğan Hızlan, 10'uncu Yıl Marşı'ndan sonra ikinci bombasını da patlattı.

23 Nisan'ın ‘‘Bir Kitap Bir Gül’’ sloganıyla kutlanması için derin edebiyatçılar düğmeye bastı.

Kitapları çok seven, güllerle de hiç problemi olmayan biri olarak bu kampanyayı gönülden desteklediğimi söyleyebilirim.

Kampanyanın mantığı şöyle; 23 Nisan Dünya Kitap Günü'nde erkekler sevgililerine gül, kadınlar da bir kitap hediye edecek.

Bazı kadınlar, ‘‘Niye iki taraf da birbirine kitap vermiyor canım?’’ diye arıza çıkardı tabii ki.

Mantıklı bir yaklaşım. Bence de haksız sayılmazlar.

Ama derin edebiyat dünyasıyla polemiğe girecek halim de yok.

Fena çarparlar adamı.

Neyse, biz dalgamıza bakalım

* * *

Değerli arkadaşlar; bu kampanyaya çam sakızı, çoban armağanı boyutunda bir katkıda bulunmak amacıyla kendi çapımızda bir liste hazırlayalım dedik.

Sevgiliniz size hangi kitabı verdiğinde ne demek istiyor olabilir, bunun üzerine kafa patlatacağız. Hazırsak başlayalım...

EVVELA ÖPÜŞELİM (Carter Brown, Gümüş Yıldız, 1966) Adına atlayarak erotik bir mesaj olarak algılamayın, bu iyi bir dedektif romanıdır. Alt başlığı ‘‘Çapkın Hafiye Yosmalarla Vuruşuyor’’ olan bu değerli eser, aslında zamanlama olarak biraz gecikmiş bir hard-boiled kitabıdır. Eğer sevgiliniz size bu kitabı verdiyse, hareketlerinize biraz çeki düzen vermenizi istiyordur. Yani, ‘‘Oku şu kitabı da iki dakika delikanlı olmayı öğren sulu herif’’ demeye getiriyor olabilir. Benden uyarması...

SEKSOLOJİ YAZ YILLIĞI (Engin Uzcan Kitabevi, 1965) İşte bu, benim favorilerimden. Engin Uzcan Kitabevi'nin ‘‘Cinsiyet Kitapları Serisi’’nin en baba örneklerinden biridir. Yazarın ‘‘Bol Resimli... Çıplaklar Kampı'ndan geliyorum’’ uyarısı hakikaten çok yerinde bir uyarıdır. Bu kitapla verilen mesajı alamayacak kadar hödükseniz, benim de yapabileceğim bir şey yok.

MICHEL VE KAYBOLAN HAZİNE (Georges Bayard, Baskan Yayınları, 1976) İdeal Kitaplık'tan ideal bir seçim. Öncelikle sevgilinizi benim adıma tebrik ediyorsunuz. Bu kitabı veren insanın altın gibi bir kalbi olduğuna inanabilirsiniz. Vermeye çalıştığı mesaj da güzel: ‘‘Güzelim germe kendini, kopacaksın... Al şunu oku, biraz çocukluğuna dön...’’

KAYMAK TABAĞI (Anonim) Türkiye'nin hakiki bestseller'ı. Hala ortalarda geziniyor mu bilemem. Ama güzel memleketimizin en meşhur pornografik kitabı olan Kaymak Tabağı (Fırıncının Kızı da ikinci gelir herhalde) ile verilen mesaj, biraz sert de olsa çok açık. Kuşaktan kuşağa aktarılan ve Türk erkeğinin libidosunda derin izleri bulunan bu enteresan kitap, ufuktaki yorucu günlerin de habercisi (Biraz fal cümlesi gibi oldu galiba...)

HAPPY LIKE MURDERERS (Gordon Burn, Faber and Faber, 1998) Kitabı alır almaz ortadan kaybolmanızı tavsiye edeceğim. Bu kitabı veren insanın serinkanlı bir cani olma ihtimali çok yüksek. İngiltere'de kurbanlarını orijinal işkencelerle öldürdükten sonra evlerine gömen Fred ve Rosemary West'in hikayesinin anlatıldığı kitap, ayrıntılarıyla meşhurdur. Kitabın yazarı olan gazeteci Gordon Burn bu kadar detayı nasıl buldu bilemeyeceğim. Ama sinir bozucu olduğu gerçek. Hemen uzaklaşın, hemen...

DEVIANT (Harold Schechter, Pocket Books, 1989) Ed Gein, seri cinayet konusunda ilklere imza atmış harbi bir sapıktı. Lafın gelişine 'sapık' demiyorum. Alfred Hitchcock ‘‘Psycho’’yu çekerken, büyük ölçüde Ed Gein'den esinlenmiştir mesela. Wisconsin'in minicik bir kasabasında, bir çiftlik evinde tek başına yaşayan bu 'sessiz sakin' adamın kadınları öldürüp, minik parçalara ayırıp gövdeye indirdiğine hiç kimse inanamamıştı. Ed Gein'in kanlı öyküsünü müthiş güzel bir şekilde anlatan bu kitap da, sakat bir hediye. Eğer ‘‘Sevgilim evinde niye elektrikli testere bulunduruyor?’’ gibi bir şüpheniz de varsa arkanıza bile bakmadan kaçın derim size...

BİR YALNIZ ADAM: JACQUES BREL (Mario Levi, OM Müzik, 2001) Süper şık bir hareket. Levi'nin Jacques Brel şarkıları üzerine yazdığı kitap 1986'da çıkmıştı. Şimdi yeni baskısı var. Taze taze... Bu kitabı hediye eden kadın, biraz Jacques Brel gibi bir adam olmanızı istiyor olabilir. Derin aşk söz konusu canım kardeşim, dikkat buyur! Yanında bir de Brel albümü gelirse, çift kaymaklı ekmek kadayıfı. Yeme de yanında yat.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIK (2000) T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün değerli bir araştırması olan bu kitap, enteresan bir seçim olurdu. Eğer 'çalışma yaşamında cinsiyete dayalı ayrımcılık' gibi bir konuya merak sardıysanız, eşsiz bir armağan. Ama böyle bir ilginiz yoksa, sevgiliniz sıkılarak ölmenizi istiyor olabilir.

DOĞUM HARİTASI YORUMLAMA SANATI (Tracy Marks, İlhan, 2000) Yorum yapmamı beklemiyorsunuz herhalde değil mi? Bir mesaj bu kadar mı net olur yani, pes!

YÜREĞİNİN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİT (Susanna Tamaro, Can, 1996) Hassasiyet abidesi. Herhalde hafiften öküz bir döneminizdesiniz. Kızcağız da biraz incelik bekliyor. Kitabı okurken kolaylık dilemeyi ihmal etmiyorum tabii ki. Okuduktan sonra artık nereye gidersiniz orasına ben karışmam.

Yazarın Tüm Yazıları