Kanadalı türkü aşığı

Güncelleme Tarihi:

Kanadalı türkü aşığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kanadalı müzisyen Brenna MacCrimmon’un Türkçe seslendirdiği ve Rumeli türkülerinden oluşan ‘‘Karşılamalar’’ adlı CD’si 15 yıllık araştırma ve çalışmanın eseri.

‘‘Sanki güzel bir maket gemi yapıyorsun, nehrin üzerine koyuyorsun ve gidiyor. Nereye giderse gidecek... Biraz yavaş gidiyor, ama gidiyor işte...’’ Kuruçeşme’de ahşap bir evin çatı katında, Boğaz’ı kucaklayan manzaranın önünde 15 yıllık müzik serüvenini anlatırken ulaştığı noktayı böyle özetliyor Brenna MacCrimmon. ‘‘Karşılama’’ adını verdiği ve Rumeli türkülerinden oluşan ilk CD’sinin Kanada ve Türkiye’de gördüğü büyük ilginin heyecanı yüzünden okunuyor. Henüz Kanada’da üniversitede etnomüzikoloji dersleri alırken, bu dersin bitirme projesi olarak hocasının da cesaretlendirmesiyle Türk halk müziğini incelemeye ve Toronto’daki Türklerle beraber müzik yapmaya başlamış. İlk olarak 1984 yılında da onu çok etkileyen türkülerin peşinden 3 haftalığına Türkiye’ye gelmiş.

1985-86 yıllarında İTÜ Türk Müziği Konservatuvarı’nda halk müziği eğitimi almış. Toronto’ya döndüğü zaman eğitimini antropoloji, Ortadoğu ve İslam alanlarına yöneltmiş. Balkan müziğine ilgisi devam edince de 1997 yılında kazandığı Kanada Konseyi bursu sayesinde tekrar Türkiye’ye gelmiş. En iyi eğitmenlerden çeşitli dersler almış.

Özel bir albüm

Crimmon’un klarnet ustası Selim Sesler ve dostlarıyla yaptığı albümü işte bu birikimin eseri. Grupta ayrıca Demir Karabaş (keman), Fahri Demircioğlu (ut, cümbüş), Bülent Sesler (kanun), Salih Onur (darbuka, bendir, daire), Selahattin Koçan (davul) çalıyor. Albüm saba makamındaki ‘‘Bir Ah Çektim’’le başlıyor, ‘‘Saniyem’’, ‘‘Garip Hicaz ve Roman Oyun Havası’’, ‘‘Zapejala Angelina’’, ‘‘Bahar Dansı’’, ‘‘Şu Karşıki Dağda Bir Fener Yanar’’, ‘‘Karcırah Köçekçe’’, ‘‘Na Çu E Rushja Ne Saba’’, ‘‘Daracık Sokaklar’’, ‘‘Penceresi Yola Karşı’’, ‘‘Kalamatya’’, ‘‘Ahmed’in Saçları’’ ve ‘‘Ölümleri’’ türküleri ile devam ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!