Kan ürünleri fabrikası ihalesinde şaibe yok

Güncelleme Tarihi:

Kan ürünleri fabrikası ihalesinde şaibe yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, kan ürünleri fabrikası ihalesindeki 40 milyon dolarlık şaibeyle ilgili olarak, ‘‘İhalede hiçbir şaibe yok. Her şey ihale şartnamesine uygun yürüyor’’ dedi.

Gönen, trilyonlarca liraya mal olacak kan ürünleri fabrikasıyla ilgili açıklamasında, ‘‘İhale şartnamesine göre, fabrikayı yapacak olan firmanın ruhsatsız ilaç üretmeleri gerekiyor. Oysa elenen firmaların ruhsatsız ürettikleri ilaç yok’’ dedi. Gönen, ihaleyle ilgili şu bilgiyi verdi:

‘‘İhale, 10 kişilik profesör heyeti tarafından değerlendiriliyor. Elenen firmaların kayıtlı ürünleri var, ama ruhsatsız ürettikleri ilaç yok. Kendileri, bir başka yerden alıp satıyor. Yani kendileri üretmiyor. Firmanın kendi üretip ruhsatlı sattığı ilacı yok. Ayrıca biz Know-how teknolojisi istemişiz, elenen firmalarda bu teknoloji yok. Bunların kendilerine ait üretim tesisi yok. Dünya piyasalarında ruhsatlı, kendisine ait bir tesisi yok. Yeterli belge sunamıyor. Bunlar sadece danışman firmadır.’’

ŞARTNAMEDE YOK

Oysa ihale şartnamesinin 4.9.2. maddesi Gönen'i yalanlıyor. Bu madde, ‘‘Tesisin kati kabulünden önce firma Kansaş adına tüm ürünler için Sağlık Bakanlığı'ndan satış ruhsatı alma işlemini tamamlayacak ve bu işlemler ile ilgili her türlü masraf firmaya ait olacaktır’’ diyor. İhale şartnamesinde, ruhsatın fabrika tamamlandıktan sonra alınacağı yazılıyor. Gönen ise bunu ihale başlamadan yetersizlik sebebi sayıyor. Ayrıca elenen firmalar, ‘‘Know-how teknolojisine sahip olmadığımız doğru değil. Teklifimizde bu teknoloji var’’ diyor.

15 GÜN SÜRE

Gönen, kredi teklifi olmadığı halde ihaleye kabul edilen bir firmayla ilgili, bu firmaya kredi teklifinde bulunması için 15 gün süre verdiklerini söyledi. Gönen, ‘‘Kredi bulmaları için 15 gün süre verdik’’ dedi. Oysa şartnamenin 4.2.1.2 maddesinde, ‘‘Teklifler, kredinin özelliklerine ait detaylı bilgileri de içerecektir. Komple olmayan teklifler geçersizdir’’ deniyor. Bu maddeye göre ihaleye kredi teklifi sunmadan giren firmaların elenmesi gerekirken, usulsüzlük yapıldığı anlaşılıyor.

O KADIN DENETLEYEMEZ

Gönen, Kızılay Denetim Kurulu Başkanı Günay Aksoy için de, ‘‘Bu kadın zimmetine para geçirmiştir. Önce kendisini aklasın. Benden dosya isteyemez’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!