Kan davası çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Kan davası çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 00:00

Fransa’da hükümet, Türkiye’nin itirazlarına rağmen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini Meclis gündemine aldırdı.

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan Fransız vekillerin birçoğu yasaya karşı, fakat grup kararı nedeniyle lehte oy kullanacakları için teklifin yarınki oylamada onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İngiliz Times gazetesi, Türkiye’nin “kan davası” başlatabileceğini ve Paris’e misilleme yapabileceğini yazdı.

TBMM, TOBB ve TÜSİAD heyetlerinin Paris’te yürüttüğü yoğun lobi faaliyeti sonuç vermedi. 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifi gündeme alındı. Fransa Meclisi Yasalar Komisyonu iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısını 7 Aralık’ta kabul etmişti. Hükümet, Türkiye’nin baskısına rağmen dün geri adım atmayarak Meclis’teki başkanlık divanında, yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Teklif yarın sabah 9.30’da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek oylanacak. Yasayı tartışan UMP ve ana muhalefet Sosyalist Parti (PS) yasa lehinde oy kullanma kararı aldı. Ancak grup çıkışında Hürriyet’e konuşan iktidar ve ana muhalefet mensubu vekillerin bir bölümü yasayı desteklerken, bir bölümü de kesin bir dille karşı çıkarak desteklemeyeceklerini bildirdi. Fakat grup kararları nedeniyle yasanın sorunsuz geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Fransa ilk olacak

İngiliz gazeteleri, Ankara-Paris hattında oylama öncesinde artan gerginliği sayfalarına taşıdı. The Times Gazetesi’nin haberinde “iki müttefik arasında olağanüstü bir sertlikte cereyan eden bir atışma” yaşandığı belirtilerek, yasa nedeniyle Türkiye’nin “kan davası başlatma tehdidini” yönelttiği ifade edildi. Haberde, Ankara’nın yasayı “ulusal onura hakaret” saydığı, modern Fransız tarihinde Ruanda soykırımı gibi en kirli bölümlerini uluslararası toplantılarda dile getirerek Paris’e misilleme yapabileceği belirtildi. Fransız hükümeti için en alarm verici tehdidin de Fransa’nın imajının lekelenme ihtimali olduğu ifade edildi. Paris Büyükelçisi’ni çekme ve Fransız mallarına boykot gibi diğer seçeneklerin de masada olduğu vurgulanırken, toplam 20 ülkenin 1915 olaylarını “soykırım” olarak resmen tanıdığı, fakat Fransa’nın bu “versiyonu” inkar etmeyi suç haline getirecek ilk ülke olabileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

The Guardian Gazetesi de konuya ilişkin haberinde, meselenin, “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla zaten gergin olan Türkiye-Fransa ilişkilerine daha da zarar verebileceği” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!