Kamuoyu baskısı kadın yönetici sayısını arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kamuoyu baskısı kadın yönetici sayısını arttırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2014 11:28

Üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme ağı IRC’nin 18 ülkede yaptığı ankete göre, dünya çapında üst yönetimdeki kadın sayısı son beş yılda arttı ve artmaya devam ediyor. Bu artıştaki iki baskı unsuru ise medya ve kamuoyu.

Haberin Devamı

Üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme ağı IRC Global Executive Search Partners tarafından 18 ülkede yapılan ankete göre, üst yönetimdeki kadın sayısı artıyor.
Ankette IRC ofislerine ‘üst yönetimde kadın olan müşterilerinin oranı’, ‘müşterilerinin üst yönetimdeki kadın oranının son 5 yılda nasıl değiştiği’, ‘kadın üst düzey yöneticilerin ağırlıkla hangi pozisyonlara atandığı’ soruldu.

Ankete göre, global IRC ofislerinin yüzde 47’si, müşterileri arasında üst düzey yönetici seviyesinde kadın olan firmaların oranının yüzde 31-50 arasında olduğunu belirtiyor. Ülkelerin yüzde 53’ü son 5 yılda müşterileri arasında kadın yönetici oranının arttığını, yüzde 47’si ise değişmediğini belirtiyor.
Kadınların yüzde 33’ü direktör, yüzde 23’ü genel müdür yardımcısı, yüzde 18’i genel müdür, yüzde 18’i yönetim kurulu üyesi olarak atandı.

Üst yönetimde kadın oranında artış olduğunu belirten ülkelerin hemen hepsi medyanın ve kamuoyunun yönetimde kadınların artırılmasında destek ve baskı unsuru oluşturduğunu belirtiyor. Bununla birlikte yönetimde kadın sayısının artırılmasına yönelik medya ve kamuoyundan gelen destek yanında bu şirketlere yatırım yapmış olan ve kadın yöneticilerin artırılmasını isteyen fon yöneticilerinin de baskısı var.

Kota uygulaması dikkat çekiyor
Ayrıca ofislerin yüzde 50’si bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar arasında kadın yönetici oranını artırmak için kota uygulamasına gidenler olduğunu belirtiyor. Bu ülkeler arasında Almanya, İngiltere, İtalya, Yeni Zelanda, Fransa, Avustralya, ABD (San Francisco), Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan bulunuyor.
IRC Global Executive Search Partners’ın Türkiye’deki temsilcisi olan HumanGroup’un Genel Müdürü Gaye Özcan, son 5 yıldır kadınların yönetimde daha etkin olmasının ve bunun artarak devam etmesinin iş hayatında cinsiyet eşitliği ve farklılıkların yönetimi konusunda çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyor: “Kadın yönetici sayısının artmasının yanında, Türkiye olarak diğer ülkelerle kıyasladığımızda, kadın yönetici istihdamında görece daha iyi bir noktada olduğumuzu görmek ayrıca anlamlı. Medya ve kamuoyu baskısının, sivil toplum örgütlerinin katkılarının, büyük kurumların kadın odaklı sosyal sorumluluk projelerinin bu noktaya gelinmesinde etkili olduğunu, kadın istihdamı konusunda önemli adımlar atılmasını sağladığını düşünüyorum. Ancak önümüzde hâlâ uzun bir yol olduğu gerçeğini de unutmayalım.”

Almanya’da ücret farkı yüzde 30
Üst düzey yönetici adaylarının değerlendirilmesinde kadın adaylara pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen müşterilerinin olduğunu söyleyen ülkelerin oranı ise yüzde 30.
Ülkelerin yüzde 70’i üst yönetimde çalışan kadınların aynı düzeydeki erkeklerle ücretleri arasında fark olmadığını belirtiyor. Türkiye’de dört yıldan uzun bir süredir aynı pozisyondaki kadın ile erkek arasında ücret farkı bulunmuyor. Fark olduğunu belirten sayılı ülke arasında Almanya, İtalya, Finlandiya, İsviçre ve Hollanda var.
Almanya, Finlandiya ve İsviçre, kadınların geleneksel olarak erkeklerden daha düşük ücret aldığını belirtiyor. Almanya’da kadınlar ile erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 30’a kadar çıkıyor.

En önemli sebep kültür
Bölgelerin yüzde 88’i kadınların yönetimdeki sayısının artması gerektiğini düşünüyor. Ülkeler kadınların yönetimde yer almamasının nedenini ağırlıklı olarak geleneksel kültüre bağlıyor. Kültür gibi kadınların yönetiminde yer almasını olumsuz etkileyen diğer nedenler arasında karar verici rollerde genellikle erkeklerin yer alması, kadınların güven eksiliği ve yönetim pozisyonları için isteksiz olması takip ediyor. Çözüm yolu ise kadınların koşullarının esnetilmesinden, eğitim ve koçlukla liderlik rollerine hazırlanmasından, yasal düzenlemeler ve yönetim kurulları tarafından çeşitliliğin desteklenmesinden geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!