Ütopyalar güzeldir: Hobbit House-Paylaş Kurtul!

Güncelleme Tarihi:

Ütopyalar güzeldir: Hobbit House-Paylaş Kurtul
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 11:55

Tüm hayallerini, umutlarını, emeklerini yalnızca paylaşarak bile yaşanabilen bir hayatı Hobbit House- Paylaş Kurtul sayesinde kurdukları dünyaya aktaran Sinem Can ve Murat Asilcan’ı sayfalarımızda bir yıl sonra yeniden misafir ediyoruz. Son bir yılda nereye gelindi ve bu iyilik hareketinin daha da büyümesi için biz neler yapabiliriz diye konuştuk.

Haberin Devamı

Aslında okurlarımız Hobbit House – Paylaş Kurtul’a ve projelerinize geçen sene yaptığımız röportajdan, biraz olsun aşinalar. Neler değişti bu bir yıl içinde, neredeydiniz nereye geldiniz ve bu, arzuladığınız nokta mı?

Dünyada her şeyin dezavantajlı çocuklara ücretsiz olduğu bir ütopyayı gerçekleştirerek yarattığımız Hobbit House geçen yıldan bu yana hızla büyümeye devam ediyor. Çocuklara 7/24 365 gün, yemek, su, kıyafet, oyuncak, kitap, kırtasiye, müze, tiyatro ve daha birçok şey ücretsiz olarak veriliyor. Geri dönüşümü kullanarak dezavantajlı çocukların dünyasında umut olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Projemiz yirmi beş belgesele ve ulusal / uluslararası onlarca habere, ayrıca birçok makaleye konu oldu. Bunun yanında çeşitli üniversitelerden öğrencilerin bitirme tezi konusu dahi olduk. Uluslararası Çocuk ve Göç sempozyumunda "Düşünen Adam" ödülünü aldık. Yüze yakın kurum bizi yılın projesi seçerek, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini bizimle gerçekleştirdi. Arzuladığımız nokta tam da buydu ancak ilk yıl için öngördüğümüz gelir-gider dengesi maalesef birbirini tutmadığı ve evimizi o sermaye ile borçlanarak açtığımız için ekonomik sorun yaşıyoruz. Mevcut kredi borçlarımızın ödenebilmesi için Fongogo üzerinden yürüttüğümüz destek kampanyasına destekleri bekliyoruz.

Ütopyalar güzeldir: Hobbit House-Paylaş Kurtul

Haberin Devamı

Projelerinizin çatısını oluşturan ana fikir yani alışverişten ziyade takas-paylaşım fikri dünyada da yükselen bir trend. Balat gibi kültür mozaiği sayılabilecek bir semttesiniz siz de. Bu anlamda, kimlerdir bu işin destekçileri?

Murat ve ben mülksüzler olarak insanların tüketim çılgınlığına alternatif bir sistemi vurguluyoruz. Biz endüstriyel tüketime karşı olup yıllardır bit pazarlarından giyindik ve şimdi de geri dönüşümü dünyanın en anlamlı projesine çevirerek dezavantajlı çocuklar için umut olmaya çalışıyoruz. İnsanların genel eğilimi geri dönüştürmekten ziyade tüketmek üzerine ne yazık ki. Bizse gelecek yüzyılın projesinin geri dönüşümden çıkacağına inanıyoruz. Az eşya, çok huzur, paylaş kurtul diyoruz. O yüzden Hobbit House / Paylaş Kurtul projesi endüstriyel tüketime karşı dimdik duran herkesin kalesi oldu. Çocuklara hiçbir şeyi karşılıksız sunmayan, sürekli doğayı ve insanı tüketen çarpık düzene karşı oluşturulan bu en büyük örneği doğaya ve hayvanlara saygılı, geleceğin çocukları taşıyacak. Şu an geldiğimiz nokta itibari ile günde üç yüze yakın çocuğumuz bize gelip ücretsiz olarak yemeklerini yiyor. Okula giderlerken bize uğrayıp beslenme çantalarına kek ve sütlerini alıyor, okul çıkışı gelip derslerini çalışıyor, sanat atölyelerine katılıyor. En büyük destekçilerimiz, çocuklarının oyuncaklarını, masal kitaplarını, kırtasiye malzemelerini ve küçülen kıyafetlerini tertemiz yıkayıp bize getiren, yiyecek yardımında bulunan, başka bir dünyanın mümkün olduğu bilinciyle yaşayan annelerimiz ve sonrasında da duyarlı öğrenci dostlarımız. Öğrenciler manevi olarak da evimizi çok sahipleniyor ve gönüllülük esası ile çalışıyorlar burada. Balat’ı seçme nedenimiz dezavantajlı fakir yetim ve yoksul çocukların çok fazla bulunması ve hiç kimsenin onlar için güzel bir dünya düşü kurmamasıydı. Biz bu düşe inançlıyız ve bu yolda kararlıyız. Dünyanın en fakir ama aynı zamanda en çok çocuğa dokunan iyilik eviyiz.

 

Haberin Devamı

Ütopyalar güzeldir: Hobbit House-Paylaş Kurtul


 

Geldiğiniz noktada yeni hedef nedir? Belli ki durum öngördüğünüz, hayal ettiğinizle birebir örtüşmüyor. Bundan sonraki adımlar ne yönde ilerleyecek?

Mülksüzler olarak tam da hayal ettiğimiz ütopya evini çocukların dünyasında yeşerttik ve iyilik evini onlara armağan ettik. Şimdi Hobbit House’a gidin, sizi çocuklar karşılayacaktır. Orası dünyada çocukların yönetimde olduğu tek iyilik evi. Öncelikli hedefimiz, mevcut ekonomik krizi sizlerin de desteği ile atlatarak evimizi ayakta tutmak ve sonrasında projemizin ikinci etabı olan Paylaş Kurtul / İyilik Yollarda ile ülkemizin dezavantajlı yoksul köylerini dolaşıp karşılıksız iyiliği ve umudu çocuklara yaymak. Hobbit House’un yaşaması için Fongogo’da açtığımız destek kampanyasında katkıda bulunarak, sizler de bu umut yolculuğuna ortak olabilirsiniz. Unutmayın bir çocuk değişir, bir çocuk değişirse, bir dünya değişir.

Haberin Devamı

Projemize destek olmak isterseniz aşağıdaki linkten ve sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
https://www.fongogo.com/Project/paylasimin-sevginin-ve-cocuklarin-iyilik-evi-hobbit-house-balat-yasasin

BAKMADAN GEÇME!