Türk öğrencilerin otomobilleri Londra'da piste çıktı!

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrencilerin otomobilleri Londrada piste çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 11:22

Türk öğrencilerin ürettiği geleceğin enerji tasarruflu otomobilleri Londra’da piste çıktı.

Haberin Devamı

Shell’in 32 yıldır gençleri, enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlediği uluslararası öğrenci-inovasyon yarışması Shell Eco-marathon, bu yıl 13’ü Türkiye’den olmak üzere 28 ülkeden 171 ekibin katılımıyla gerçekleştirildi.

Lise ve üniversite öğrencisi 16-25 yaş arasındaki gençlerin, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etme hedefiyle yarıştıkları Shell Eco-marathon, bu yıl 25-28 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Queen Elizabeth Parkı’nda gerçekleştirildi.

28 Avrupa ülkesinden 171 takımın mücadele ettiği yarışmada ülkemizi, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Trabzon, Bursa, Manisa ve Kırıkkale’den 11 üniversite ve 2 liseden 153 öğrenci temsil etti. Türkiye, 13 takım ile katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer aldı.

 

Haberin Devamı

1 litre yakıtla Londra’dan Edirne’ye

Yarışmanın en iyi sonucuna imza atan Fransız Microjoule-La Joliverie takımı, 2504 km/lt’lik performansıyla birinci oldu. 1 litre yakıtla Londra’dan Edirne’ye gidebilecek kadar enerji verimliliğine sahip olan bu araç, Shell Eco-marathon Avrupa’nın 2017 şampiyonu oldu.

Benzinle çalışan araçların yanı sıra hidrojen, elektrik, etanol gibi geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan araçların da yarıştığı Shell Eco-marathon’da gençler, enerji verimliliğini artıran otomotiv teknolojilerinin gelişimi için çok önemli bir tecrübe ediniyorlar. Bu yıl yaklaşık 20.000 ziyaretçinin izlediği Shell Eco-marathon, Avrupa’nın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından biri olma özelliğine sahip.

Yerli Shell Eco-marathon Eylül’de İstanbul’da

Dünyanın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon, 2015 yılında Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile ilk kez Türkiye’de düzenlenmişti. Dünya genelinde Avrupa, Asya ve Amerika’daki bölgesel etkinliklerin dışında sadece 4 ülkede Shell Eco-marathon düzenleniyor. Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Fransa ile birlikte kendi ülkesinde Shell Eco-marathon yarışmasını düzenleyen 4 ülkeden biri.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl Shell Eco-marathon Türkiye ikinci kez düzenlendi ve kazanan takımlara ödülleri Inovasyon Haftası’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından verildi. Yerli Shell Eco-marathon’da başarı elde eden takımlar Londra’da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa’da yarışma hakkı kazandı.

 

Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan yerli Shell Eco-marathon, Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

 

Shell Eco-marathon 2017 Avrupa’nın Kazanan Takımları

 

Prototip Kategorisi

İçten Yanmalı Motor Kategorisi: Lycee Saint-Joseph La Joliverie, Fransa, 2504 km/l

Elektrik Kategorisi: Itis Leonardo Da Vinci, İtalya, 753 km/kWh

Hidrojen Kategorisi: Hochschule Stralsund, Almanya, 881 km/m3

Haberin Devamı

Şehir Konsepti Kategorisi

İçten Yanmalı Motor Kategorisi: INSA de Toulouse - Université Paul Sabatier Toulouse III, Fransa, 685 km/l

Elektrik Kategorisi: ISEN Toulon, Fransa, 187 km/kWh

Hidrojen Kategorisi: University Of Twente, Hollanda, 278 km/m3

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!