Suriyeli mülteci çocuklar için eğitim projesi

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli mülteci çocuklar için eğitim projesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 11:05

Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencisi Ayşegül Çilekrenkli,’nin Suriyeli Mülteci çocuklarına yönelik duygusal ve sosyal eğitim projesi, Dalai Lama Fellowship programına kabul edildi. Çilekrenkli, Suriyeli çocukların bulunduğu kamplarda eğitim ve danışmanlık verecek. Çilekrenkli, projede beraber çalışacak gönüllüler arıyor.

Haberin Devamı

14. Dalai Lama’nın inisiyatifiyle hayata geçirilen küresel bir program olan Dalai Lama Fellowship, bir yıl boyunca farklı kültürlerden sosyal girişimcilerin kendi ahlaki gelişimlerini sağlayıp, çevrelerindeki insanlara fayda sağlayacak projeler geliştirmelerini ve projelerini hayata geçirip bunlar üzerinden yenilikçi ve etik liderlik yeteneklerini geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Programa bu yıl Türkiye’den Ayşegül Çilekrenkli, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kulübü’nde (EREC) edindiği tecrübelerden faydalanarak geliştirdiği projesi kabul edildi. Projesi ile Trükiye7yi de temsil edecek olan Çilekrenkli, bu proje için Boğaziçili öğrencilerden oluşan gönüllüler arıyor.

Ayşegül Çilekrenkli projesini şu şekilde özetliyor; “Benim projem Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini hedef alıyor. Suriyeli çocuklar mülteci konumunda geldikleri zaman bir kısmı devlet okullarına ya da özel okullara gidebiliyor. Okula gidemeyenler için valilik ve bakanlık onaylı geçici eğitim merkezleri bulunuyor. Projemi gerçekleştireceğim Zeytinburnu’nda geçici eğitim merkezlerine giden yaklaşık 2.000 Suriyeli öğrenci var. Yaptığımız şey Zeytinburnu’nda geçici eğitim merkezlerinde yer alan çocukları oyun, kitap okuma kulüpleri, psikodramalar, sanat atölyeleri ve geziler aracılığıyla üniversite öğrencileri ile bir araya getirip onlara örnek olmak. Ayrıca şu an içinde bulundukları kültürü tanımalarını, okullarında dil derslerinde gördükleri Türkçelerini geliştirmelerini sağlamak istiyoruz. Böylece travma ve ayrımcılıkla mücadele için güç kazanarak sosyal izolasyondan kurtulacak ve aileleri ile çevreleri arasındaki iletişim için bir köprü olacaklar.”

 

Haberin Devamı

Dalai Lama Fellowship programı, farklı ülkelerden, kültürlerden öğrencilerin bir araya gelerek kendi ülkeleriyle ilgili neler yapabileceklerini konuşabilecekleri ve projelerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmayı amaçlıyor. 2011den beri dünya genelinde 84 fellow seçilmiş. Boğaziçi Üniversitesi’nden ilk kez bir katılım gerçekleşiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!