Sanat neydi? Sanat emekti!

Güncelleme Tarihi:

Sanat neydi Sanat emekti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 11:36

Felsefenin ortaya çıkışı üzerine biraz kafa yorduktan sonra sanat felsefesi üzerine yoğunlaşalım diyorum. Nedir bu sanat? Toplum için mi sanat için mi? Neden bunca tartışılıyor, neden bir türlü tanımlanamıyor?

Haberin Devamı

PEKİ NEDEN SANAT, BİRAZ ANLATSANA?

Aslında bir sözlük anlamı var elbette. Sanat, genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü olarak tanımlanır. Bu yöntemlerde kullanılan üstün yaratıcılık olarak ifade edilir.

 

ANLAYAMAZSIN, AN-LA-YA-MAZ-SIN!

Şüphesiz sanat, farklı zamanlarda, farklı kültürler için farklı şeyler ifade etmiştir. Peki, bir nesneyi, bir metni ya da bir müzik parçasını diğerlerinden daha ayrı kılan ve onu sanat olarak adlandırmamıza sebep olan nedir? Sanat eserleri arasında fazla çeşitlilik olması ve hepsini kapsayan tatmin edici bir tanım ortaya koymanın olanaksız görünmesinden dolayı, ortak bir payda bulmaya çalışmak zor.

 

Haberin Devamı

MÜKEMMELE GİDECEKTİK DE, TERS Mİ GELDİK?

İlkel toplumlar için sanat biraz da sihir gibidir. Sanatın tılsımlı güçlere sahip olduğuna, insanları ruhlarla ve ruhani dünyayla iletişime geçirdiğine dair yaygın bir inanış vardır. Sanat, dil gibi bir iletişim aracı ve bu yüzden de bir ilerleme, yani insanlığın mükemmele doğru ilerleme aracıdır. Sanat, insanları birleştirme özelliğine sahiptir. Her sanat, sanatçının aktardığı duygunun, aynı etkiyi alan başkalarının ruhuyla birleşmesini sağlar.

 

HİÇBİRİ VE HEPSİ

Sanatın başlangıcı, ilk yazılı belgelerden daha eskiye gider. Bazı filozoflar sanatın ne olduğuna dair yanıt ararken, işe uzun bir tarihsel çizgi çizerek başlarlar. İnsan evriminin en uzun dönemine kadar uzanır, sanatın güdülerden ortaya çıktığına ve sanatın biyolojik temellerinin, onun ne olduğu ve neden tüm insan kültürleri için önemli olduğu sorularına ışık tutacağına işaret ederler.


Özetle sanat, tanımlanması zor bir ifade aracıdır. Sanırım böyle söyleyebiliriz. Birden fazla dal üzerine ayrı ayrı yoğunlaşması mümkün olmadığından kapsamlı bir tanım bulmak zor. Lakin dünyayı güzelleştirdiğine kimse karşı çıkmıyor.

Yazan: Buğu Begüm Orhan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!